İZMİR - Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan PTT işçileri, işe iade edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. 

Posta, Telefon ve Telekomünikasyon (PTT) bünyesinde çalışan işçiler, temel haklarını alabilmek amacıyla Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-Sen) ve Posta, Transfer Taşımacılık ve Kargo İşçileri Sendikası’nı (PTT KARGO-SEN) kurdu. Sendikanın kurulmasının ardından örgütlenmeyi engellemek için işçiler, tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı. İşçiler, işe iade talebiyle İzmir Bayraklı’da bulunan PTT Merkez Müdürlüğü önünde başlattıkları eylemi 25 gündür sürdürüyor. 

İTİRAZA BASKI 

PTT-Sen Genel Başkanı ve aynı zamanda işten çıkarılan Halit Büyük, PTT çalışanlarının zor şartlarda ve düşük ücretlerle çalıştırıldığını söyledi. Pandemi nedeniyle iş yüklerinin arttığını, çalışma koşullarının ise kötüleştiğini ifade eden Büyük, "Salgın sürecinde insanlar internetten alışveriş yapıyor. Kargo sayısında ciddi bir artış oldu. Artan iş yükümüze rağmen yeni işçi alımları yapılmadı. İtiraz edene baskı uygulandı. Biz insanca yaşayabileceğimiz bir ücret ve insani çalışma koşullarımız için örgütlendik. Ege Bölgesi’nde yetkilerimizi aldık ancak Park Konak Şirketi yetkiye itiraz etti. Yetki itirazı davaları sürüyor. Toplamda PTT-Sen ve Kargo-Sen’den olmak üzere toplam 15 arkadaşımız işten atıldı. Mahkeme sürecimiz devam ediyor. Sendikaya üye olan arkadaşlarımıza zor kullanarak istifa ettirmeye çalışıyorlar. Sendikalı olmak Anayasal bir haktır. Yetkilileri Anayasal hakkımızı engelleyenlerden hesap sormaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

İŞ YÜKÜ ARTTI

İşten çıkarılan Uğur Cengar, PTT ile anlaşma yapan firmalarda pandemi sürecinde yasak olmasına rağmen ücretsiz izin kullandırıldığını söyledi. Cengar, salgın sürecinde iş yükünün artmasına rağmen yeni işçilerin alınmadığını belirterek, “Özellikle yaya dağıtımcıların çoğu paketleri yetiştirmekte zorlanıyor. Kargo yetişmediğinde bir de ceza kesiliyor. Bütün bu kölelik sistemine karşı örgütlendik” dedi.

KENDİ SENDİKALARINI KURDULAR 

PTT’de 2006 yılından beri taşeron işçi olarak çalışan İlkay Demir, ilk defa sendikalı olarak çalıştıklarını söyledi. Daha önce çeşitli sendikalarla görüştüklerini ancak ihtiyaç olan örgütlenmenin gerçekleşmediğini dile getiren Demir, "Sorunlarımızı çözmek için kendi sendikamızı kurduk. 2019 yılında bağımsız olarak kurduğumuz sendikaya, kısa bir sürede çok sayıda üye katıldı. Marmara ile Karadeniz’de iki toplu sözleşme geçekleştirdik" diye belirtti. 

PTT SESSİZ KALIYOR

PTT Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmede yaşadıkları sorunları ve sendikalı olarak çalışma isteklerini aktardıklarını söyleyen Demir, "PTT Genel Müdürlüğü’nden görevlendirilen müfettiş, iş yerinde çalışanlarla görüşmeler yaptı ve bir rapor hazırladı. İşverenin sendika çalışmalarını engellemek için işçilere baskı kurduğunu işçilerin anlatımıyla raporlaştırdı. Buna rağmen PTT Genel Müdürlüğü sessiz kalıyor" şeklinde konuştu. 

(MA)

Dava sürecinin devam ettiğini hatırlatan ifade eden Demir, işten çıkarılmalarına karşı direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi