İSTANBUL – Parlamentodan çıkan bütçenin, “halkın değil, bir avuç tuzu kuruların bütçesidir” diyen İstanbul KESK Şubeler Platformu, “Bir avuç tuzu kuruya peşkeş çekilen bu bütçedeki her bir kuruşun hesabını mutlaka soracağız” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, mecliste geçirilen bütçeye ilişkin Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı.  Açıklamada, “Halktan emekten yana bütçe, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz” pankartı açılırken “Şirketlere değil emekçiye bütçe” ve “İnsanca yaşam ücreti istiyoruz” sloganları atıldı. 

'TUZU KURU OLANLARIN BÜTÇESİ'

Açıklamayı yapan Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, emekçiler olarak zor bir süreçten geçtiklerini ifade ederek, yoksulların salgın nedeniyle hem sağlıklarını hem de işlerini kaybettiğini söyledi.  Kırşanlıoğlu, 2021 bütçesinin tepkilere rağmen parlamento çoğunluğuyla geçirildiğini söyleyerek, “Biliyoruz ki bu bütçede, öldürücü salgına rağmen her gün canı pahasına tıkış tıkış otobüslerle işe gidip gelmek zorunda kalanların değil, onları canları pahasına neredeyse karın tokluğuna çalıştıran işverenlerin geleceği garanti altına alınmak istemiştir. Kısacası biliyoruz ki bu bütçe emekçilerin, yoksulların, işsizlerin, halkın değil, bir avuç tuzu kuruların bütçesidir” diye belirtti.

ASGARİ ÜCRET 

"Bir avuç tuzu kuruya peşkeş çekilen bu bütçedeki her bir kuruşun hesabını mutlaka soracağız” diyen Kırşanlıoğlu, emekçilere verilen değerin bir göstergesi olan 2021 asgari ücretinin ise önümüzdeki günlerde belirleneceğini dile getirdi. Asgari ücretin işveren-hükümet bloğunun çoğunluğuyla belirlendiğini ifade eden Kırşanlıoğlu, ücretin belirlenirken gerçeklikle bağı olmayan enflasyonun temel alındığını belirterek, “Böylece asgari ücretteki artış hep sefalet oranlarında tutulmuştur” dedi.

Kırşanlıoğlu, insanca yaşama yetecek bir asgari ücret için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “*Ülkemizin altında imzası bulunan uluslararası sözleşme ve anlaşmaların gereği yerine getirilerek asgari ücret hesabında işçinin ailesi temel alınmalıdır.

* Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, yıllardır milli gelirden pay verilmeyen asgari ücretlilerin yaşadığı kayıplar karşılanmalıdır.

* Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’nın asgari ücretle ilgili maddesine konulan çekince kaldırılmalıdır.

* Asgari ücret siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.”

Kırşanlıoğlu, KESK olarak milyonlarca işçinin hayatını ilgilendiren asgari ücrette insanca yaşanacak bir ücret olarak belirlenmesi için işçi sınıfının yanında olacaklarının altını çizdi.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. (MA)

Editör: Haber Merkezi