Endonezya'nın doğusunda bulunan Lombok Adası’nda meydana gelen 7 büyüklüğünde depremde en az 142 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Can ve mal kaybının artması bekleniyor.


Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya'nın turistik Lombok Adası'nda, Pazar günü meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 142'ye yükseldi. Depremde yüzlerce kişi yaralanırken, 209 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Bugün sabah gün doğumuyla birlikte özellikle depremin merkez üssü olan adanın kuzeyinden gelen görüntülerde binaların ciddi bir şekilde hasar gördüğü ve kimisinin ise yerle bir olduğu anlaşılırken, Afetle Mücadele Dairesi ölü sayısının yükselmesini beklediklerini açıkladı.


Afetle Mücadele Dairesi Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, düzenlediği basın toplantısında depremin etki alanın çok büyük olduğunu ve sarsıntıda Bali'de de iki kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.


Endonezya Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG), Lombok Adası’ndaki Mataram kentinin kuzeydoğusunda kaydedilen depremin yerin 15 kilometre derinliğinde tespit edildiğini duyurdu. Lombok Adası'nın bazı bölgelerinde enerji nakil ve iletişim hatları zarar görürken, Endonezya ordusu bölgeye tıbbi ve lojistik malzeme yüklü bir gemi gönderdiğini açıkladı.


Depremin hemen ardından tsunami uyarısı yapılsa da, su seviyesinde gözlenen sadece 15 cm'lik bir artıştan dolayı uyarı kısa bir süre sonra kaldırıldı. Lombok'un kuzeybatı sahiline yakın Gili adalarında 1000 civarı turist bölgeden tahliye edildi.


TURİSTLER BÖLGEYİ TERK EDİYOR

Depremin ardından Lombok ve Bali'deki birçok turist tatillerini kısa kesip adaları terk etmek için havalimanlarına yöneldi. Bu yüzden de Lombok'un en büyük yerleşimi Mataram'ın havalimanında uzun kuyruklar oluştu.


Singapur hükümeti Pazartesi günü vatandaşlarını, zorunlu kalmadıkça Lombok'a seyahat etmemeleri yönünde uyarırken, orada bulunan vatandaşlarına da adadan ayrılma çağrısı yaptı.


DEPREM ÜLKESİ KONUMUNDA


Lombok'ta Temmuz ayı sonunda da şiddetli bir deprem meydana gelmişti. 6.4 büyüklüğündeki depremde 16 kişi hayatını kaybetmişti.


Ülkenin Sumatra Adası açıklarında Aralık 2004'te meydana gelen 9.1 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami felaketinde civardaki birçok ülkede toplam 230 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.


Endonezya Pasifik Okyanusu'nda "Ateş Çemberi" olarak bilinen devasa bir fay hattının üzerinde bulunuyor. Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Endonezya, Filipinler, Japonya ile Kanada, ABD ve tüm Orta ve Güney Amerika'nın batı kıyısından geçen 40 bin kilometrelik bu hatta gerçekleşen depremler tüm dünyadaki sarsıntıların yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor. Ayrıca 120'den fazla aktif yanardağ ile Endonezya bu konuda dünyada lider konumda.

Editör: Haber Merkezi