MARDİN–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Gözaltına alınan, tutuklanan, yerine kayyum atanan ve bir ay sonra tahliye edilen Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz, eşbaşkanlık sistemini uygulamakla suçlandığını belirterek, “Eşbaşkanlık sistemi kadın mücadelesinde, varılmak istenen maksimum nokta. Bu noktada duruşumuz net” dedi.

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz ve Ferhat Kut, 15 Ekim’de düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınarak 17 Ekim’de sevk edildikleri adliyede “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Eşbaşkanların yerine 18 Ekim’de Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar kayyum olarak atanırken, Nergiz, 1 ay sonra yapılan tutukluluk incelemesi sonrası tahliye edildi.


‘EŞBAŞKANLIK HEDEF ALINDI’


Adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılan Semire Nergiz, tutuklama nedenlerinin her ne kadar “örgüt üyeliği” olarak nitelendirilse de asıl nedenin eşbaşkanlık olduğunu söyledi.


Dosyalarında gizlilik kararı olduğunu ifade eden Nergiz, “Tutuklamaya sevkten itibaren, sorgu hakiminin sorduğu sorular, eşbaşkanlık sistemi, meclis üyelerimizle kurduğumuz whatsapp grubu, 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, 31 Mart seçiminden önce bizim kadınlar için açılışını yaptığımız kadın seçim büromuz, 8 Mart’a denk gelen açılışta yaptığım konuşma ve Newroz’da yaptığım konuşma suçlamalarda esas oluşturuldu” diyerek, afaki suçlamalarla karşı karşıya olduklarını kaydetti.


Örgüt üyesi olmakla suçlanan Nergiz, bu suçlamalarla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) vurgulanan “silahların eşitliği” prensibinin yerle bir edildiğine dikkat çekti.


EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ UYGULUYORSUNUZ SUÇLAMASI


Saldırılara karşı eşbaşkanlığın ne olduğunu anlatmaya devam edeceklerini dile getiren Nergiz, “Suçlamalardan bir tanesi, ‘eşbaşkanlık sistemi uyguluyorsunuz. Bunu yasa dışı yollarla, basından takip ediyorsunuz. Bazı ajanslar size direktif veriyor. Siz de bu direktiflerle eşbaşkanlığı yürütüyorsunuz’ oldu. Oysa eşbaşkanlık sistemi kadın temsiliyetinde önemli bir yere sahip. Eşbaşkanlık sistemi kadın mücadelesinde, varılmak istenen maksimum nokta. Eşbaşkanlık sistemi bizim mor çizgimizdir. Kadınlar olarak bizi koruyan, kotanın da ötesinde bir hak teslimiyeti olan bir sistemdir” ifadesinde bulundu.


‘DURUŞUMUZ NET’


Belediyelerde yasal bir düzenleme olmasa da eşbaşkanlık sisteminin siyasi partiler tarafından örnek alındığını belirten Nergiz, “Yeşiller partisinin yıllardır uyguladığı bir yöntemdir. Bizim bundan farklı bir anlam çıkarmaya açıkçası rızamız yoktur. Kadınlar olarak duruşumuz nettir” diye belirtti.


‘KAYYUM ŞEHRİN HAFIZASININ YOK EDİLMESİDİR’


2016’da Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) atanan kayyumlarla birlikte ilçede devasa sorunların oluştuğunu hatırlatan Nergiz, “Kayyum, sadece idari anlamda bir yönetimin el değiştirmesi değildir. Kayyum ataması aynı zamanda sosyolojik, psikolojik ve ekonomik anlamda bir şehrin hafızasının yok edilmesi, demokrasinin tam da nabzına bıçak saplanması anlamına geliyor. Biz çalışmalarımızı sürdürürken algı operasyonlarına rağmen hiçbir şekilde etkilenmemek için büyük çaba gösterdik. Biraz gecikmeli olarak, 16 Nisan itibariyle belediyeyi devir aldığımızda sosyolojik, psikolojik, ekonomik anlamda ve kadın kazanımları anlamında, şehrin nasıl başı boş bırakıldığını, hizmetsiz, sahipsiz bırakıldığını gördük” diyerek özellikle kadın alanında çalışmalara başladıklarını belirtti.


HALKIMIZLA BİRLİKTE ÇALIŞTIK


Belediyecilik anlamında yaptıkları tüm çalışmalara sürekli bir kayyum beklentisi ve blokaj uygulaması ile engel olunduğunu kaydeden Nergiz, “Nusaybin’de blokaj vardı. Geçmişte de blokaj uygulanmıştı. Personel alamıyoruz, çalışma yapamıyoruz, hiçbir kurumla ortaklaşamıyoruz. En basit çalışmamız engelleniyor. Sürekli bir fiili kayyumla çalışıyorduk. Hiçbir kurum bizimle iletişime geçmek istemiyordu. Buna rağmen, bunu aşmak için halkımızla beraber çalıştık. Ciddi borçlarımız vardı. Ama biz bu borçları belli bir noktadan sonra yok saydık” dedi


‘PROJELER YARIM KALDI’


Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte belediye çalışmalarının sürekli engellendiğini vurgulayan Nergiz, “En basitinden ağaç sulamasını durdular. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren bir caddedeki ağaçların sulaması aynı gün kayyum atandığında bana o tankerin geri çekildiğini ve sulama yapılmayacağını söylediler. Bizim Mardin Büyükşehir Belediyesi ile beraber Yeşil Kuşak Projemiz vardı. Çağçağ Deresi boyunca özellikle Orhan Doğan ve Musa Anter Parkı’nı da içine alan çok güzel bir yeşil alan projemiz vardı. Onun startını vermiştik. Ancak Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atamasıyla beraber durduruldu. Nusaybin halkının çok istediği Nusaybin Kaçakçılar Çarşısı’yla ilgili bir projemiz vardı. Yarım kaldı. İlk günden beri bunu söylüyoruz. Nusaybin ne istiyorsa bizim projemiz odur. Onların isteklerini yerine getirmek için o enerjiye, iradeye sahiptik. Bu iradeyi tekrar ele alacağımızı düşünüyorum. Demokrasiye ve sandığa olan inancımız hala devam ediyor” diye konuştu.


İDARE MAHEKMESİNE BAVURACAK


Nergiz, hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıkları için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını, seçilmişler olarak görevden alınıp kayyum atamalarına ilişkin de İdari Mahkeme’ye başvuru yapma hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.


MA / Arjin Dilek Öncel
Editör: Haber Merkezi