ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Performistanbul’un çağrısıyla sanatçılar internet üzerinden performans sergilemeye başladı.

Karantina sürecinde filmler evden izlendi, konserlere evden dahil olundu, hatta müze ve sergiler bile evden gezilir hale geldi. Peki, ya bu süreçte evine kapanmak zorunda kalan performans sanatçıları üretimlerini nasıl devam ettiriyor? İşte bu soru, “canlı sanat” alanında üretim yapan sanatçıları bir çatı altında toplayan Performistanbul’un internet üzerinden yaptığı çağrıyla yanıt buldu. “Stay LIVE at HOME”, yani “EV’de CANLI kal” isimli proje, tüm dünyadan sanatçıları performanslarını evlerinden ve canlı yayınla izleyiciyle buluşturmaya 17 Mart’ta başladı. Bugüne kadar 20’ye yakın sanatçının performansları internet üzerinden izlendi. Biz de bu süreci ve canlı yayımlanan performans sanatını Performistanbul ekibiyle Cumhuriyet'en Orhan Atmış'a konuştu. Sorularımıza kurucu direktör ve küratör Simge Burhanoğlu, eşdirektör Azra İşmen ile UK temsilcisi ve asistan küratör Naz Balkaya yanıt verdi.



‘ORGANİK SÜRECİ BOZMADIK’


- Evden performans çalışmaları nasıl ortaya çıktı, zorlukları neler?


Performistanbul olarak “kapalıyız” dememiz performans sanatının doğası ile örtüşmeyecekti. Herkes gibi biz de bu dönemde “ne yapabiliriz”, “bir şeyler yapmalıyız” gibi hislere kapıldık, çoğu ortaya çıkardığımız proje gibi bu da bir ihtiyaçtan doğdu. Her zamanki gibi paylaşma hissinden, insanlarla her ne koşulda olursa olsun bir şekilde iletişime geçme derdinden... Durmak yerine - fiziksel temas olamasa da - kamera aracılığı ile dokunmaya devam etmeyi seçtik.


- Sizce “online” performans, performans sanatının ruhuna uygun mu, nasıl etkileniyor bu durumdan?


Bu soru üzerine uzun zamandır tartışılıyor. Birçok sanatçı halen gerçekleştirdiği performansın kaydını bile yapmıyor. Ancak performans sanatının insanı, bedeni, deneyimi, üreten sanatçıyla izleyicisinin üzerinde bıraktığı etki ve dönüşümü temeline aldığını düşünürsek aslında en ideal biçimi ve ya ruhuna en uygun platform “şu”dur demek doğru olamaz. Bu durumu performansın doğal yapısına karşı bir tehdit olarak algılamak yerine, performansın organik sürecini nasıl bozmadan “online”a entegre edebileceğimize ve seyirciyle buluşturabileceğimize odaklandık.


- Katılan ve katılacak sanatçılar hakkında bilgi alabilir miyiz?


Projeyi ilk olarak platformumuz Performistanbul sanatçılarıyla paylaşıp kendi “ev”imizden beraberce bu seriyi hayata geçirdik. Sonrasında ise farklı mecralar üzerinden açık davetimizi yayımladık. Bunun yanı sıra tanıdığımız sanatçıları da halen davet etmeyi sürdürüyoruz. Program yoğun bir şekilde ilerliyor. Şimdiye kadar sırasıyla, Mk Yurttaş (Performistanbul), İ. Ata Doğruel (Performistanbul), Gertrüda Gilyte - Succesful Art Project, Birim Erol, Alberto Monreal, Alireza Amin Mozafari, Leman S. Darıcıoğlu (Performistanbul), Batu Bozoğlu (Performistanbul), Giulia Mattera, Diren Demir ve Dominique Baron-Banorjee yer aldı. Gelecek sanatçıların performansları ise şöyle: Batu Bozoğlu. İsim: Dayan. Ne zaman: Karantina sona erene kadar. Programı “@project_survive” Instagram hesabı üzerinden takip edebilirsiniz.


- Kirsty Black ve Kia MatankyBecker işbirliğiyle. İsim: Waving. Ne zaman: 17.04 - 22.00 - 22.15


- Vivien Tauchmann. İsim: “Bir Başkası Olarak Ben Eğitimleri” - Seri no. 4 “Tea” (Canlı yayımlanan bir dizi performatif ders.) Ne zaman: 17.04 - 21.00-21.40


- Mk Yurttaş. İsim: “166 - Session 5”. Ne zaman: 17.04 - 23.00-00.00


-Eymen Aktel. İsim: “Kapısı Kapalı” Ne zaman: 18.04 - 18.00 / 20.04 - 18.00. (Detaylı bilgilere performistanbul. org adresinden veya sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor.)



‘İŞBİRLİKLERİ DOĞDU’


Bu süreçte güzel işbirlikleri de doğdu! Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) ortaklığında yürütülen “Be Mobile – Create Together!” misafir sanatçı programı kapsamında İstanbul’da İKSV Sanatçı Evi’nde konaklayan Vivien Tauchmann da performans yapacak sanatçılar arasında. Tauchmann’ın 11-23 Nisan arasında 7 ayrı içerikten oluşan “Bir-Başkası-Olarak-Ben-Eğitimleri”, Zoom üzerinden “öteki” ile farklı olanı beden hareketleri üzerinden deneyimleyerek anlamayı ve tanımayı amaçlayan performatif dersler canlı yayında izleyicilerin de katılımıyla gerçekleşecek.

Editör: Haber Merkezi