MA'nın haberine göre; Geçen yıl salgın nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesi’nin 76'ncısı, 21 Eylül’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde gerçekleştirilecek. BM Zirvesi'ne 100'den fazla devlet ve hükümet başkanı, dışişleri bakanı ve delegenin katılması planlanırken, liderlerin bazılarının ise video mesaj göndermesi bekleniyor. Geçen sene BM Zirvesi'ne video mesaj gönderen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Genel Kurul görüşmelerine katılmak için New York'a seyahat edecek.

BM Genel Kurul Başkanlığını görevini, Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid yapacak. Joe Biden yönetimin zirvede önceliği Kovid-19 ile mücadele, iklim değişikliği ve insan hakları olacak. Ayrıca gündemde, Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesiyle dünya gündemine oturan Afganistan ve iklim krizi olacak.

KATILIMCILAR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2 devletli çözümü anlatmak için BM Zirvesi haftasında New York'ta olacak. Zirveye, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Hindistan Başbakanı Narendra Modi de katılım sağlayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bu yıl zirveye katılmayacak.

DİKİLİTAŞ’IN KOPYASI HEDİYE EDİLECEK

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e göre, bugün ABD başkenti Washington’a ziyarette bulunacağı beklenilen Erdoğan, Urfa’da bulunan tarihi Göbeklitepe’deki Dikilitaş’ın kopyasını BM Genel Kurulu’na hediye edecek. Çelik, birkaç gün önce yapığı bir basın toplantısında tarihi yerlerin Anadolu’nun insanlık için ne kadar büyük bir merkez olduğunun önemini gösterdiğini belirterek, Dikilitaş’ın küçültülmüş kopyasının BM bahçesinde kalıcı olarak sergileneceğini söyledi.

ÖCALAN’DAN TEPKİ: GÖBEKLİTEPE KÜRDİSTAN'INDIR

Konuyla ilgili Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Ömer Öcalan, “Türk devleti, Kürt halkının tarihini Göbeklitepe’de yok etmek istiyor. Göbeklitepe Kürdistan’ındır, Anadolu değil” diyerek tepki gösterdi. Kürtlerin rolünün göz ardı edilmesi, insanlık tarihinin değişimini gösterdiğini ifade eden Öcalan, “Kürt öncülerimiz binlerce yıl önce bu bölgede Fırat Nehri kıyısına yerleştiler. Göbeklitepe’nin keşfi insanlık tarihi araştırmalarında yeni ufuklar açtı. Bu tarihi yerleşim yerinde Kürtlerin önemli bir rolü vardır. Herkesin bu gerçekliği kabul etmesi gerekir. Bunlar Kürtlere ait bütün gerçekleri yok edip yıkıyorlar. Göbeklitepe’yi ve insanlık tarihini korumalıyız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi