Cizre’de öldürülen arkadaşı Yahya Menekşe için yapılan eylemde polise taş attığı gerekçesiyle tutuklanan ve 6 yıl cezaevinde kalan Abdurrahim Durmuş, HDP’nin Diyarbakır milletvekili adaylarından. Durmuş, “Gençlerin taleplerine cevap olmak için HDP’deyim” dedi.

Baskın seçim kararı alınmasından sonra çalışmalarını her yerde sürdüren Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) gösterdiği adaylar dikkat çekiyor. Bu adaylardan biri de kamuoyunda “Taş atan çocuklar” olarak bilinenlerden. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1991 yılında doğan Abdurrahim Durmuş, arkadaşı Yahya Menekşe’nin polis panzeri ile öldürülmesinden sonra katıldığı protesto eyleminden dolayı tutuklanıyor. Cezaevinden çıktıktan sonra lise öğrenimini tamamlayan Durmuş, halen Marmara Üniversitesi’nde Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde öğrenci. Durmuş, şunları söyledi: “Cizre’de devletin baskılarına karşı sürekli sokaklarda olan ‘taş atan çocuklar’dan biriyim. Cizreli çocukların devletin baskılarına karşı politik bir duruşu var. Küçük çocukların bile güvenlik güçlerine karşı antipatisi var. Bu bir kültür halinde devam ediyor. 1990’lı yıllarda Botan’da gelişen direniş süreçleri, çocuklar üzerinde etkisini sürdürdü. Devletin Kürt gençlerine sert yaklaşımı da sürekli devam etti. Cizre’de yaşayan her genç, istese de istemese de politik bir duruşa sahip olmak zorunda.”

Durmuş, devletin Kürt gençlerine yönelik politikalarının halen sürdürüldüğünü ancak son 3 yılda milliyetçi saldırı dalgasının tavan yaptığını söyledi. Toplumsal sorunları çözmek için mücadele edeceklerini kaydeden Durmuş, HDP’yi gençlerin sorunlarına çözüm öznesi olduğu için tercih ettiğini vurguladı. Durmuş, gençleri seçim çalışmalarına aktif katılmaya çağırdı.

Özgür Paksoy/Diyarbakır-MA
Editör: Haber Merkezi