VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Pandemi ile birlikte en çok etkilenen alanların başında belki de eğitim geliyor. Sağlık ile birlikte eğitim alanı Türkiye'de pandemi ile birlikte çökme noktasına geldi. Uzaktan eğitim politikası maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için büyük bir ayrımcılığa neden olurken sık sık "çöken" sistemler nedeniyle de sağlıklı bir eğitim politikası oluşturulamadı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları da çok tartışıldı. Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay pandemi sürecinde eğitimde yaşananan aksaklıklara ilişkin Ötekilerin Gündemi'ne konuştu.

"Pandemi sürecinin başlamasıyla uzaktan eğitime geçildi. Tabi o süreçte de sisteme yönelik eleştiriler vardı ama acil bir durum olduğu için eleştirileri çok dillendirmedik ama yinede gereken eleştirileri yaptık." diyen Atabay, eleştirilerine şu şekilde devam etti:

"Daha sonra EBA'ya erişim oranı, öğrencilerin teknolojik imkanlara erişim olanaklarının yetersizliği üzerine yoğun eleştirilerde bulunduk. Eylül ayı itibariyle canlı dersler başladı. Canlı derslerin başlamasıyla daha farklı sıkıntılar başladı. Sonuçta internete erişim gerekiyor ve birçok ailenin İnterneti yok. Aynı evde birden çok öğrencinin olması konusunda ciddi sorunlar yaşandı. Bu sıkıntılar halen de devam ediyor. Yaptığımız araştırmalara göre köylerde EBA'ya katılım yüzde altılarda. Van merkezde ise yüzde kırklarda. 

Anayasa olarak eğitim güvence altına alınmıştır. Bu anayasada böyledir. Bunu karşılayacak olan STK'lar ve yardım kuruluşlarından değil bakanlık üzerinden karşılanması gerekiyor. Bakanlık 500 bin tablet dağıtacağız demişti bu açıklamadan sonra Van'da bir konteyner kentte işte "AKP'ye üye olursanız size tablet veririz" şeklinde bir çalışmalarıda oldu. Devletin yapması gereken görevleri farklı siyasi alanlara yüklerseniz bunu herkes kendi alanında bir materyal olarak farklı amaçlar için kullanacaktır. Bu anlamda biz yıllardır eğitimin parasız olmasını savunuyoruz. Bunu yapması gereken Bakanlıktır. Eğer tableti olmayan 500 bin değil 3 milyon öğrenci varsa hepsine tablet vermesi gerekiyor. Bırakalım tabletleri şuan okulların temizlik ve hijyen malzemeleri yetersiz durumda. Okullar nasıl kapatılmışsa o şekilde açılmış.

21 Eylülden itibaren açılan okullar ile ilgili bazı incelemeler gerçekleştirdik ve şunu gördük net olarak. İlk ve Orta okullarda bir bütçe yok. Herhangi bir bütçe sağlanmamış. Okulun ihtiyaçları ya öğretmenler üzerinden yada veliler üzerinden toplanan paralar ile sağlanılmaya çalışılıyor. Personel yetersizliği de söz konusu. Bırakın Kovid den  koruyacak bir temizliği tuvaletleri temizleyecek kadar bile bir temizlik yapılmıyor. Bu konular ile ilgili detaylı bir rapor hazırladık ve MEB ile de paylaştık."

Editör: Haber Merkezi