ANKARA – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “reform” açıklamalarını samimi bulmadığını söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Ne sende bahsettiğin reformları yapacak siyasi irade var ne ekibinde bu reformları hayata geçirecek nitelik var” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener,  partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada hukuk ve ekonomi alanında reformlar yapılacağını duyuran AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eleştirilerde bulundu.

Konuşmasına Öğretmenler Günü’nü kutladığı eğitimcilerin içerisinde bulundukları hal ve yaşadıkları sorunlar üzerinde durarak başlayan Akşener, önceki gün Libya’ya giderken Alman fıkrateyni tarafından Doğu Akdeniz’de durdurulan Türkiye bandıralı bir gemide arama yapılmasını yapılmasına tepki gösterdi.

Gemide aramam yapılmasının hukuk dışı ve sınır ihlali olduğunu söyleyen Akşener, “Çünkü uluslararası sulardaki bir gemi bayrağını taşıdığı ülkenin toprağı kabul edilir. Herhangi bir şüphe olması durumunda yapılması gereken Türkiye'ye bilgi verilmesi, Türk bakanları da gerekli prosedürü gerçekleştirir. Tam aksini yapıp baskın yapmayı tercih ettiler. Bunu basit bir işmiş gibi geçiştiremeyiz. Hükümetten, uluslararası hukuktan doğan haklarımızın, hukukumuzun korunması için atması gereken gerekli adımları bekliyorum” dedi.

2 HAFTALIK KARANTİNA ÖNERİSİ

Akşener, devamında koronavirüs salgının kontrolden çıktığını belirterek, en az iki hafta karantina önerisinde bulundu. 

Tayyip Erdoğan’a seslenen Akşener, “Gelin en az 14 günlük bir karantina uygulayın. Aşı umuduna kadar Türkiye rahatlasın. Ama bunu yaparken işletmeleri ve çalışanları ayakta tutacak tedbirleri almayı ihmal etmeyin. İşletmelere nakit desteği verin, çalışanlara nakit desteği verin. Biz bu konuda ısrar ettikçe, beyefendilerin ilk tepkileri işin ekonomik boyutu oluyor. Oysa Türkiye’nin parası var. Türkiye’nin gerekli desteği verecek gücü var” ifadelerini kullandı.

‘PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI VE DAMAT İNADI 135 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU’

Ülke yönetmenin ciddiyet istediğini söyleyen Akşener, AKP’nin ülkeyi yönetemediğini ifade etti.

AKP iktidarına “Partili Cumhurbaşkalığı” üzerinden yüklenen Akşener, ekonomideki kötü gidişata dair “‘Faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur’ demekten vazgeçin. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin başladığı Temmuz 2018'den bu yana Türkiye ekonomisinin, ekonomik göstergelerine göz atmak yeterli. Temmuz 2018'de vergi gelirinin yüzde 10'u faiz ödemelerine gidiyordu. Bu ile o zaman yüksek bir orandı ama bugün milletin bin bir zorlukla ödediği vergilerin yüzde 20'si bir avuç faiz lobisine gidiyor. Sayın Erdoğan'ın partili cumhurbaşkanlığı sistemi ve damat inadı bize 135 milyar liraya mal oldu” dedi.

‘İKTİDAR TÜRKİYE SORUNLARINI YAPISALLAŞTIRDI’

İktidarın dillendirdiği reform söylemleri üzerinde de duran Akşener, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Sağlıkta reform dedin, kamu hastanesi bırakmadın. Eğitimde reform dedin, öğretmenleri mevsimlik işçiye çevirdiniz. Bürokraside reform dedin, memurluğu ekabir partililere peşkeş çektiniz. Demokraside reform dedin, tek adam rejimini kurdunuz. Milletin derdi tencereyi kaynatmak, senin derdin Saray'da sefa sürmek. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Atılacak adımlar belli. İş ve dış siyasetteki en küçük dalgalanmada piyasa daha fazla faiz talep edecektir. Bu iktidar sayesinde Türkiye'nin sorunları yapısallaştı. Yapısal tıkanıklık ancak yapısal müdahalelerle açılabilir. En büyük yapısal çözüm partili cumhurbaşkanlığı siteminden vazgeçmektir. Salgının yeniden arttığı bu günlerde gelir kaybına uğrayan küçük esnafımıza mutlaka karşılıksız ve doğrudan gelir transferi yapılmak zorunda.”

‘SENDE REFORMLARI YAPACAK İRADE YOK’

 İktidarın kötü gidişatı “reform” açıklamalarıyla idare etmeye çalıştığını söyleyen Akşener, “Ama ilk günden anladık ki çaresizlik içinde yapılan bu açıklamaların hiçbirinde samimi değiller. Ne sende bahsettiğin reformları yapacak siyasi irade var ne ekibinde bu reformları hayata geçirecek nitelik var. ‘Adalette reform’ dedin, ertesi gün ana muhalefet partisinin lideri tehdit edildiğinde sus pus oldunuz. ‘Ekonomide reform’ dedin, ballı ihalelerle eşi dostu zengin etmeye tam gaz devam ettiniz. ‘Faiz lobisi’ dedin, faizleri arttırdınız. ‘Döviz lobisi’ dedin, merkez bankasının 100 milyar dolarını çöpe attınız. ‘Deprem yardımları’ dedin, milletin parasını lüks konutlara harcadınız. ‘Vergide reform’ diye verginin vergisini topladın, götürüp yandaşlarına hakkediş diye yatırdınız” diye konuştu ( MA )

Editör: Haber Merkezi