ANKARA- Ö-G; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dair eylem etkinlik takvimi oluşturan Ankara’daki kadın örgütleri, 25 Kasım’da “Erkek devlete karşı isyandayız” ve “Yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla alanlarda olacaklar.

Ankara'daki kadın örgütlerinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü takvimi belli oldu. Çalışmalarına başlayan kadınlar, bugün Ankara Kadın Platformu öncülüğünde Çankaya İlçesi’ne bağlı Kızılay Meydanı’nda bildiri dağıtacak.


HDP: ERKEK DEVLETİNE KARŞI İSYANDAYIZ


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Kadın Meclisi de "Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız" şiarıyla alanlarda olacak. HDP'li kadınlar, 25 Kasım'a kadar birçok ilçede nafaka ve kadına yönelik şiddete dair panel ve söyleşiler düzenleyecek.


Bu kapsamda HDP’li kadınlar, HDP Çankaya İlçe Binası’nda 12.00- 17.00 saatleri arasında Psikolog Pelin Balcı, Ceylan Nur Akgün ve HDP Suruç Eşbaşkanı Hatice Çevik’in katılımıyla "Kadınlarla kolektif travma konuşuyoruz" başlıklı panel düzenleyecek.


18 Kasım tarihinde saat 15.00’da Yenişehir Postanesi’nde bir araya gelecek olan kadınlar cezaevinde tutulan kadınlara kitap ve kart gönderecekler.


19 Kasım’da kadınlar Meclis’te gerçekleştirilecek olan HDP Grup Toplantısı’na katılacak.


23 Kasım tarihinde saat 15.00’da HDP Mamak İlçe Binası’nda Diren filmi gösterimi yapacak.


24 Kasım’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Keçiören Şubesi’nde kahvaltı etkinliği düzenlenecek.


‘BİRLİKTE BU BARBARLIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’


25 Kasım'a kadar alanlarda ve adliye önlerinde olmaya devam edeceklerini ifade eden HDP Ankara İl Kadın Sözcüsü Türkan Demir, HDP'li belediyelere kayyum atamalarıyla beraber HDP'li kadınlara yönelik başlatılan gözaltı operasyonlarına dikkat çekti.

Kadınlara yönelik “Siyasetin dışında tutma” politikası uygulandığını dile getiren Demir, "Ayrıca eşbaşkanlığa bir yönelim var. Eşbaşkanlık bizim için çok önemli ve mor çizgimiz" dedi. Kadınların her alanda mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Demir, "Kadınları her yerde birlikte olmaya çağırıyoruz.  Birlikte olabilirsek bu barbarlığın önüne geçebiliriz" ifadesinde bulundu.


KADIN SAVUNMA AĞI’NDAN KAMPANYA


Kadın Savunma Ağı, 25 Kasım için "Yaşamak istiyoruz" sloganıyla bir kampanya başlattı. Bu kapsamda Mor Mekan'da İstanbul Sözleşmesi'ni ve 6284 Sayılı Kanunu konu alan söyleşiler gerçekleştirmeye devam edecekler. Öte yandan Mor Mekan'da devam eden “Feminist Öz Savunma” atölyeleri de sürecek.


YAŞAM NÖBETİ


Ayrıca, 25 Kasım'a kadar sokaklarda olmayı planlayan Kadın Savunma Ağı, İstanbul Sözleşmesi'ni ve şiddete karşı kadınların neler yapabileceğini anlatan "Yaşamak istiyoruz" broşürlerini, Ankara sokaklarında dağıtmaya başladılar. Kadınlar Birlikte Güçlü'nün başlattığı "Kadın cinayetlerini acil önle" isimli kampanya kapsamında her gün ses çıkarmaya eylemi yapıyorlar. Ayrıca 25 Kasım'da Ankara’da bulunan diğer kadın örgütlerinin katılımıyla Mor Mekan'da bir gecelik Yaşam Nöbeti gerçekleştirecek.


‘KADIN MÜCADELESİ DİRENİŞİ GÜÇLENDİRDİ’


“Direnişi büyütmek” ve "Yaşamak istiyoruz" çığlığını sokaklara taşımak için tüm kadınları 25 Kasım'da alanlarda olmaya davet eden Kadın Savunma Ağı Üyesi Buse Üçer, "Emeğimiz savunarak, ekolojik yıkımın olmadığı bir dünyada, savaş karşısında barışı savunarak yaşamak istiyoruz. Yaşam nöbetinde de sabaha kadar nasıl bir yaşam istediğimizi konuşacağımız, direniş öykülerini anlatacağımız, birbirimize ilham olacağımız bir gece olacak. Tüm kadınları bekliyoruz" çağrısında bulundu.


Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ne kadın mücadelesiyle imza attığının hatırlatan Üçer, "Kadınlar haklarını artık daha iyi biliyor. Kadın mücadelesi direnişi güçlendirdi. Öz savunma hakkını kullanan Çilem'in cezaevinden çıkması da kadın mücadelesi kazanımıdır. Öz savunmayı erkek adalete kabul ettirdik. Kadın cinayetleri davaları yoğun katılımlarla takip ediliyor. Çünkü kadınlar artık beraber olmanın ve öfkelerini örgütlemeleri gerektiğini farkındalar. Kadınlar, 'Yaşamak istiyoruz' derken, öfkelerini örgütlediklerini söylüyorlar ve AKP iktidarı da bundan korkuyor" ifadelerini kullandı.


KADIN ÖYKÜLERİ AĞAÇLARA ASILACAK


Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) ise “Kadınlardan mektup var” başlıklı bildirileri dağıtarak çalışmalarına başladı. SKM’li kadınlar ayrıca Mamak İlçesi’ne bağlı Tuzluçayır Mahallesi’nde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için, 25 kadının yaşam öyküsünün yer aldığı yazıları ağaçlara asacak.


25 KASIM’DA YÜRÜYÜŞ DÜZENLENECEK


Kadın örgütleri özgün çalışmalarının yanı sıra bileşeni oldukları Ankara Kadın Platformu öncülüğünde 25 Kasım’a kadar devam eden kadın cinayetleri davalarına kitlesel katılım sağlayacak. Kadınlar, 25 Kasım 18.00’da Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelerek, yürüyüş düzenleyecek.


MA / Zemo Ağgöz
Editör: Haber Merkezi