ANTEP-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ:Antep Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Aday Sibel Altıntaş yazarı Özlem Armen’in sorularını yanıtladı.
Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?



Emekçi bir ailenin çocuğu olarak 1972 Halfeti 'de doğdum ilkokulu orada okudum.Çocukluğum 12 Eylül'ül karanlığında geçti.Şunu da özellikle belirtmek istiyorum ilkokulda okurken babam trafik kazası geçirdi yoksulluktan eğitim hayatım ilkokulla sınırlı kaldı bu benim içimde hep bir eksiklik olarak durur.1991'de evlenip Gaziantep'e yerleştim burada devrimcilerle tanıştım ve hayata bakışım değişti.1992'de İnsan Hakları Derneği'nde çalışmaya başladım. İHD üyesiyim İlerici Kadınlar Derneği kurucuları arasında yer aldım.İlerici Kadınlar Derneği GYK ve Türkiye Komünist Hareketi üyesiyim. Bu seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına Bağımsız Komünist aday olarak giriyorum. 


31 Mart 2019 Gaziantep de bağımsız komünist Belediye Başkan adayı oldunuz, bu adaylığın nedenleri nelerdir?


Bugün Türkiye'ye baktığımızda halkımızın önüne koyulan sağın sağla, ihalecinin ihaleciyle,rantcının rantcıyla, gericinin gericiyle yarıştığı bir tablo. Biz de halkımızın bu yağma düzeninde seçeneksiz olmadığını söyleyerek Komünist kimliğimizle adaylığımızı koyduk.Bakın emekçiler bu tabloya mahkum değildir.Şöyle söyleyeyim ülkenin sorunu neyse Gaziantep'in de sorunu o aslında ayırmak doğru olmaz. Eşitsizlik, sömürü, gericilik, sıralama uzayıp gider hepsi birbiri ile neden sonuç ilişkisi ile bağlı olan sorunlar yumağı okarak karşımızda duruyor.Ortada bir sorun varsa sorunun nedenlerini doğru koymak gerekir .Ben bir komünist olarak, bir kadın olarak, bir anne olarak yaşadığımız sorunların ana kaynağının eşitsizlik ve bununla birlikte gericilik olduğunu görüyorum. Bakın işçilerin katmerli sömürülmesi işsizlik tek başına patronlardan kaynaklanmıyor bu patron sisteminin var olmasındadır. Her gün emekçinin kanı emilirken, emekçiler buna karşı koymasın, bunu aklına bile getirmesin diye örgütsüz bırakılıyor. Bakın her türlü gerici vakıf tarafından, Diyanet İşleri tarafından, her türlü cemaat yapılanmasında kadın cinayetleri ve çocuk taciz tecavüzleri hak olarak görünüyor.Savaş politikalarının önü dahi artık halkın en temel tüketimi olan gıda üzerinden açılıyor. Bu sorunların karşısına örgütlü çıktığımız zaman başaracağımızı inandığım için komünist kimliğimle ve bir kadın olarak aday oldum.


Bölgeyi biraz anlatır mısınız? Antep nasıl bir kenttir?


Antep Anadolu'nun sanayi olarak en gelişmiş kentidir. Bildiğiniz gibi sanayinin gelişkin olduğu yerde emek sömürüsünün de en katmerlisi yaşanır. Bu sömürünün karşısında emek mücadeleside var oluyor.Antep Türkiye'deki emek mücadelesinde her zaman yerini alan bir kentdir. Şöyle kısa bir emek mücadele tarihine bakalım 71 de büyük fıstık miting yapmış ön saflarda kadınlar yerini almış,12 Eylül'e kadar emek mücadelesinde büyük kazanımlar elde etmiştir. 90'ların ortasında Ünaldı dokuma işçilerin büyük direnişleri tarihe geçti. Antep yoğun göç alan bir kent özellikle 2000'lerle gerici vakıflar,dernekler ,cemaatlerde yoğun bir şekilde tabi ki AKP'nin desteğiyle faliyetlerine hız verdiler. Emperyalizmin Suriye müdahelesiyle birlikte şeriatçı çetelerin cirit attığı bir kent oldu. Son tahlinde Türkiye'nin gericilikte kalesi durumunda Antep. Ama bunca saldırıya rağmen Antep'in o ilerici müacadeleci damarını yok edemiyorlar.Bu kent Ülkü Tamer'i, Onat Kutlar'ı bağrında yetiştirmiş bir kent. Kısaca söylemek gerekirse bu gerici sermaye düzenine dur demesini bilen kentdır Antep. Bugün biz burada yağma yok sosyalizm var diyoruz.












Bize projelerinizi biraz anlatır mısınız?Antep’in en temel sorunları nelerdir?








Biz Antep'in sorunlarının projelerle çözüleceğine inanmıyoruz. İnandırıcılığı olmayan mega projeler memleketi bu hale getirdi. Ama halkımıza anlatacağımız güçlü bir programımız var. Bu programın başında ülkenin tamamı kurtulmadan, eşitsizlik ve sömürü sonlanmadan yerel bir kurtuluşun mümkün olmadığı yazıyor. Yerel yönetimlerde komünistlerin olması ise bu eşitlik davasının, memleket davasının kazanılması için, halkın daha örgütlü olmasına doğrudan katkı sağlayacaktır. Kuracağımız halk meclisleri ve halk birlikleri ile yerelin ihtiyaçlarını ve çözümünü tespit edeceğiz. Önce sokak sokak halkın yerel yönetime katılmasını sağlayacağız.Belediye başkanı olmam halinde halk meclislerinden alınmayan herhangi bir kararı ben imzalamayacağım. Bugün emekçilerin her gün işe gidip gelirken fahiş fiyatlarla ulaşıma ücretler ödüyorlar komünistlerin ilk icraatları şehir içi ulaşımı ücretsiz yapmak olacak. İhaleler yasaklanacak belediyeler kamu hizmeti olduğu için bu hizmetler direk belediye bünyesinde yapılacak çünkü özel kar etmeden bir işe girmez. Kentsel dönüşüm adı altında emekçileri mütahitlere borçlandırtılıyor. Sağlıklı konutlar yerinde dönüşümler belediyenin kendi bünyesinde yapacağı kamu hizmetidir bunun yanında Halkın kaynakları halkın çıkarına kullanılacak. Kültür ve eğitim alanlarının sayısı çoğaltılacak ve bu hizmetler aydınlanmaya hizmet edecek. Halkın kaynakları halkın çıkarına kullanılacak. Kültür ve eğitim alanlarının sayısı çoğaltılacak ve bu hizmetler aydınlanmaya hizmet edecek. Halkın kaynakları halkın çıkarına kullanılacak. Kültür ve eğitim alanlarının sayısı çoğaltılacak ve bu hizmetler aydınlanmaya hizmet edecek. 


Komünist bir Kadın aday olmanız toplumda nasıl bir karşılığı nasıl bir etki yaratıyor?


17 yıllık AKP iktidarına rağmen ne kadar yok edilmeye çalışılsa da ülkemizin ilerici bir birikimi var. Komünist bir kadın aday olarak ben bu birikimin etkisini çalışmalarımızda görüyorum. Bu topraklar Behice Boran'ları çıkarmıştır. Hatta düzen siyaseti her yanıyla kokuştuğundan insanlar bizim çalışmamıza gelip destek oluyorlar komünistlerin farkı her gün daha da belli ediyor kendini. Komünistlerin Eşitliğin, Özğürlüğün, Adaletin davasını verdikleri daha net görünüyor. Tabi biz bunu oy oranlarına da dönüştürmek istiyoruz. İstiyoruz ki, sermayenin karşısına çıkan tek seçenek olan komünistlere destek görünür de olsun. 31 Mart sonrasında ülkenin emekçilerinin, işçilerinin başına örülecek ağ daha örgütlü bir şekilde yırtılıp atılabilsin.


Yerel yönetimlerde kadın sorununa nasıl bir projelendirmeniz olcak?


Her gün AKP icraatları, Dinayet İşleri gerici vakıfların derneklerin ve cemaatlerin yayınladıkları fetvaların kadın düşmanlığı. Gericilik bitirilmeden, eşitsizlik yok edilmeden kadınların sorununun kökünden çözülemeyeceğini düşünüyorum. Çalışan kadınlar, emekçi kadınlar daha az ücrete mahkum ediliyor. Mobinge ve tacize uğruyor. Eve mahkum edilen milyonlarca kadının sırtında çocuk ve yaşlı bakımı sorumluluğu yüklenmiş. Kadınların gericiliğe karşı mücadelesini güçlendirmek için, kadınların ev dışına çıkması ve kurulacak kooperatifler eli ile ekonomik ve toplumsal yaşama dahil olması için, üstüne yıkılmış sorumluluklarını hafifletmek için belediyenin yapacağı o kadar çok şey var ki; kreşler, yaşlı bakım merkezleri yaygın ve ücretsiz olmak zorunda.












Gençliği dair projelerinizi anlatırmısınız?


İşsizlik kapitalist ekonomilerde bir kuraldır. İşsizlik tehdidi üzerinden işçilere daha az ücret ve daha çok çalışma dayatılır her zaman. Cumhurbaşkanının “ Her üniversite mezunu iş bulmak zorun da mı?” dediğini de hesap edersek kapitalizm gençlere ancak geleceksizlik vaad ediyor. Başka bir yandan gençlerimiz uyuşturucu, bonzai gibi maddelere alıştırılırken iktidarın kılı bile kıpırdamıyor. Daha çocuk yaşta yoksullukları kullanılarak, cemaatlere, tarikat ağlarına yakalanıyorlar. Toplumun ihtiyaçlarını başa yazan Komünist belediyelerde halk meclisleri ve halk birlikleri sokaklara kadar inmiş bu tuzaklar ile mücadele edecek. Belediyelerde gençlerin kendilerini geliştirmesi için ağlar kurulacak. Taşerona ya da ihale yolu ile özele devredilen belediye hizmetleri , belediye kaynaklarınca ve belediyenin kadrolu çalışanları ile yapılacağından belediyelerde yandaşın değil gençlerin istihdamı öne alınacak. SON olarak Gaziantep de İstanbul da Sakarya da İzmir de “Yağma yok Sosyalizm var” diyen Bağımsız Komünist Adaylarla insanları ezberlerini bozmaya davet ediyoruz.

Ötekilerin gündemi olarak teşekkür ederiz





Editör: Haber Merkezi