ANKARA- Kobane Davası’nda dosyaya eklenen gizli tanık ifadelerine gerek olmadığını belirten Ayla Akat Ata, “Bunlara gerek yok. Siz bize ‘çözüm için cezaevinde kalmaya hazır mısınız’ diye sorsanız ben idama hazırım derim” dedi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılamanın devam ettiği Kobanê Davası’nın 9’uncu duruşması 7’nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam etti. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP’li milletvekilleri, HDP Ankara İl ve ilçe örgütü yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı. 

Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bir kısım siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.

SAVUNMA EVRAKLARI VERİLMİYOR

Duruşmada  söz alan Ayla Akat Ata cezaevi eğitim komisyonu tarafından kendisine fotokopi verilmemesi yönünde tebliğ edilen yazıyı okudu. Akat Ata, “Biz adaletin çıkması yönünden dosyaya katkı sunmaya çalışıyoruz. Savunma hangi yolla gelirse gelsin verilmeyeceği ifade ediliyor. Kuruma gelen yazılı her şey bir gün bekletiliyor. Avukatlarımızın bize getirdiği evraklar da bir gün bekletiliyor. İstediğim bir şiir vardı ve son defa verileceğini, bundan sonra vermeyeceklerini söylediler. Savunma hakkımız engelleniyor. Eğitim Komisyonu keyfi bir karar veriyor. Avukatla müvekkil arasına kimse giremez” dedi.  

‘ÇÖZÜM İÇİN İDAMA BİLE HAZIRIM’

“Kumpas bu ülkede köpeğe bile kuruluyor” diyen Ata, “Ben siyaset yaptıysam bunlar göz önünde olan şeylerdir. Bizim gibi 7-24 takip edilen insanlar için bir belgeye ihtiyaç yoktur. Bizim bu heyetten bir beklentimiz var. Adalet beklentimiz var. Savcı bey telefonumu incelemekle angarya çıkarmasın hepsi var zaten. Yeni bir belge girecek bizi aklayacak olan ardından yine yeni bir gizli tanık çıkacak. Bunlara gerek yok. Siz bize ‘çözüm için cezaevinde kalmaya hazır mısınız’ diye sorsanız ben idama hazırım” diyerek sözlerini bitirdi.

‘AYM’NİN SORUSUNU YANITLAYIN’

Avukat Hürrem Sönmez, gizli tanık kısmında mahkemenin yanlış yaptığını vurgulayarak, “Tanığın uygulanabilecek en uygun yöntemle dinlenmesi gerekirdi. Bircan Yorulmaz’ın AYM’ye yaptığı başvuruya dair AYM tarafından mahkemenize gelen Bircan’ın söz konusu MYK toplantısının yapıldığı sırada orada bulunup bulunmadığına dair sorusunu yanıtlamanız gerekiyor. Müvekkilin toplantıda olmadığı Türk Hava Yolları tarafından tespit edilmişti” dedi.  

Selahattin Demirtaş’ın reddi hakim talebine dair ara karar veren mahkeme başkanı, red talebinin duruşmayı uzatma yönünde olduğunun anlaşıldığından red isteminin geri çevrilmesine karar verildi.  

Duruşmaya yarına kadar ara verildi.  ( MA )

Editör: Haber Merkezi