VAN-Türkiye yer aldığı coğrafik konum gereği birçok fay hattının geçiş ve ana güzergah hattında bulunuyor. Türkiye’de her yıl büyük can kayıpların yaşandığı depremler meydana gelmesine rağmen maalesef ne yetkililer ne de vatandaşta depremle yaşamanın ve buna göre önlem almanın bilinci hala gelişmediği görülüyor. İki büyük deprem yaşayan kentlerden biri olan Van’da da maalesef aynı durum söz konusu. Kentin birçok noktasında yıkılmak üzere olan binaların bulunması ve bazı hasarlı binalarda insanların hala yaşıyor olması büyük bir tehlike oluşturuyor.

Haber Salih Sertkal

Van’da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen depremin halk hala depremin yarattığı sosyal-ekonomik sorunlarla cebelleşirken; depremin yapısal olarak kentte yarattığı yıkımında izleri bir türlü silinmiyor.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki iki büyük deprem sonrasında 644 kişi yaşamını yitirmiş, 1966 kişi yaralanmış ve 252 kişi de yıkılan binaların altından sağ olarak çıkartıldı.

23 Ekim merkez üssü Erciş olmak üzere meydana gelen ilk depremde 5739 binanın hasarlı ve oturulmaz, 4882 binanın hasarlı ancak oturulabilir olduğu ve deprem nedeniyle toplam 2262 bina yıkıldı AFAD yetkilerince açıklanmıştı. İkinci olarak 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 deprem sonrası da Van şehir merkezi büyük oranda etkilenmiş yine sonrasında depremin etkisiyle 2'si otel olmak üzere 25 bina yıkıldı 40 kişi hayatını kaybetti.

Depremin üzerinde 9 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen Van kent merkezinde hala her an yıkılabilir vaziyette duran birçok binaya rastlamak mümkün. Özel mülk olan birçok hasarlı bina, her an yıkılabilir tehlikesine rağmen keyfi bir şekilde farklı farklı tarih aralıklarında yıkılıyor. Her seferinde cadde ve sokakların kapatılarak yıkımların yapıldığı kent merkezi , bu keyfi uygulamadan kaynaklı inşaat alanı haline dönebiliyor. Bunla beraber her an yıkılacak gibi duran birçok bina da maalesef tüm yetkililerin gözü önünde öylece duruyor. Bazı binaların çıplak gözle dışardan çatlak ve hasarlı hali net bir şekilde görülmesine rağmen maalesef içinde hala oturanların olduğu ; alt katında esnafların iş yeri işlettiği görülüyor.

En son bir gün önce yani 15 Aralık günü gece 00:58 saatlerinde 4.7 şiddetinde bir deprem meydana gelmiş yine büyük bir panik ve korkuya neden olmuştu.

Editör: Haber Merkezi