İSTANBUL – KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı protesto ederek, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Devrimci İşçi Sendikası Koordinasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşı protesto etmek için Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” pankartı açıldı.Açıklamaya,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri, Züleyha Gülüm ile Musa Piroğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, DİSK Genel Başkanı  Arzu Çerkezoğlu’un yanı sıra birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada sık sık, “Savaşa hayır”, “İşgalci TC Kürdistan’dan defol” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Düzenlenen ortak açıklamada basın metnini okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yapay olarak körüklenen bir gerilimin bir hafta içerisinde savaşa dönüştüğüne dikkat çekti. Çerkezoğlu,“Rusya’nın saldırılarıyla beraber ağır bir insani yıkımla karşı karşıyayız.  Bu çatışmanın kaybedeni Rusya ve Ukrayna emekçileri başta olmak üzere bölge halkları olacaktır” dedi.

‘BARIŞ TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİ’

Savaşın ölüm, acı, yıkım, sömürünün katmerleşmesi, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin artması gibi sonuçları olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu,  “Mültecilere sınırları kapatmak veya ırkına, kökenine, inancına göre mülteci seçmek insanlık suçudur. Savaşı durdurmak için geç değildir. Rusya kendi halkının sokaklardan yükselen barış taleplerine kulak vermeli, saldırılarını derhal durdurmalıdır” diye belirtti.

‘İTİRAZ EDİYORUZ’

Çerkezoğlu, Ukrayna’daki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesini isteyerek, bölgede bulunan tüm halkların kendi gelecekleri hakkında silahların gölgesinden uzak bir şekilde karar verebilmesi gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu, “Dünya ölçeğinde de tüm askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçilmelidir. Bu talepler doğrultusunda ülkemizi yöneten iktidarın NATO’da genişlemeye yönelik yaklaşımına itiraz ediyoruz. Savaşı değil yaşamı ve barışı savunan bizler Rusya ile nükleer anlaşmalara son verilmesini istiyoruz. Ülke kaynaklarının savaş politikaları için kullanılmasını, saldırgan devletleri vergilerimizle beslemek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

BARIŞ İÇİN ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Savaşa karşı barış çağrısında bulunan Çerkezoğlu, “Silahlanmaya karşı sosyal haklar, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı halkların kardeşliği, baskıcı iktidarlara karşı demokrasi, emeğin sömürüsüne karşı eşitlik için, ‘başka bir dünya için’ ortak mücadeleye çağırıyoruz” diye belirtti.

Açıklama, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” sloganlarıyla son buldu. ( MA )

Editör: Haber Merkezi