SİİRT - Açlık grevinde olan tutuklulara ses verilmesi çağrısında bulunan TUAY-DER Siirt Şubesi Eşbaşkanı Tahir Cengiz, “Tutukluların sesi olmak için birlik olmalıyız” dedi.

MA'nın haberine göre; PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı cezaevlerinde 27 Kasım 2020’de başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevi 85’inci gününde sürüyor. Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Siirt Şubesi Eşbaşkanı Tahir Cengiz, eylemlerin geldiği aşamaya dikkat çekerek, kamuoyuna eylemin sahiplenilmesi çağrısında bulundu. 

İHLALLER ARTTI

Cengiz, açlık grevlerinin başlamasıyla ailelerin kendilerine yoğun bir şekilde ihlal başvurusunda bulunduğunu belirterek, “Bu dönemde yaşanan ihlaller, 1980’leri, 1990’ları aşmış durumda. O dönemin psikolojik ve fizik saldırıları şimdi de uygulanıyor. Onun dışında ailelere de bu durum yaşatılıyor. Sürgünler, görüş yasağı, telefon yasağı ile aileler cezalandırılıyor. Düşünün aile Siirt’te ancak çocukları Türkiye’nin bir diğer ucunda tutuluyor” dedi. 

Kurtalan ilçesinde 3 Aralık’ta meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından yıkım kararı verilen Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 408 tutuklunun sevki esnasında yaşanan ihlallerin devam ettiğini aktaran Cengiz, uygulamaların sonlandırılması gerektiğini söyledi. 

‘İNFAZ YAKMA’ TEHDİDİ

Cengiz, tutukluların taleplerinin cezaevi yönetiminin infaz yakma tehdidiyle bastırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Cezaevlerine giriş çıkışlarda çıplak arama uygulamasının devam ettiğini aktaran Cengiz, “Ben kendim buna maruz kaldım. Gidip gelen aileler buna maruz kaldıklarını bize aktarıyor. Avukatlar bize böyle bir durumun yaşandığını söylüyor. İnsanlık onurunu zedeleyen bu durumun ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu. 

AÇLIK GREVLERİ

Kamuoyuna açlık grevinde olan tutuklara ses verilmesi çağrısında bulunan Cengiz, “Dört duvar arasında bulunan tutukluların sesi olmak için birlik olmalıyız. Tutuklulara ses olalım. Çünkü cezaevlerinin gözleri bizim üzerimizde.  Dışarda olanların atacakları adımlarda” dedi.

Editör: Haber Merkezi