ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Yüzyıllardır süregelen ‘siyah-beyaz’ ayrımcılığına karşı mücadele eden bir kadın, Lousia Jenkins’dan tarihi bir mücadele.




“Ben bir yazarım ve aynı zamanda hayatını barışa adamış bir aktivistim. 20’li yaşlarımda New York’ta birliğimin hayat başkanıydım. 1 Mayıs günü yürüyüşte kafama çürük yumurta fırlatıldı. Los Angeles’ta ırkçı Birch Derneği’ne karşı bir oturma eyleminde tutuklandım ve 5 yıl şartlı serbestlik aldım. Louisiana Bogalusa'da Irk Eşitliği Kongresi ile birlikte çalıştım. New York'ta, o zamanlar dünyanın ağır siklet şampiyonu Muhammed Ali'nin Güney Afrika'da savaşmaktan ve kültürel boykotu kırma mücadelesinden etkilendim. Washington DC'de 2002 yılında Dünya Bankası ve IMF’nin felaket politikalarına karşı bir protestoda tutuklandım. New York ve Kongo'daki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki yaygın tecavüze karşı sessizliği kıran birçok forumda aktif olarak çalıştım. Geçen yıl Nükleer Silahların Kaldırılması ile ilgili Riverside Kilisesi'nde bir forumun kurulmasına yardımcı oldum.” 

Jenkins sadece sivil haklar aktivizminin ön saflarında hizmet etmekle yetinmedi, o aynı zamanda Robert Smalls, Daniel Hale Williams ve Rosa Parkslar gibi tarihe geçen Afro-Amerikan figürler hakkında birkaç çocuk kitabı yazdı.

“İlk romanımın yayınlanmasından sonra ... Siyahların Amerikan tarihinde kasıtlı olarak ihmal edilmesinin her iki ırkın çocuklarına da zarar verdiğini fark ederek dikkatimi anaokulu seti için bu kara tarihe çevirdim. Aşağılık hissini pekiştiriyor. diğerindeki ise üstünlük efsanesi “ diyor.. ( EKMEK ve GÜL )

Editör: Haber Merkezi