VAN - HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, Newroz meydanlarında yükselen sese kulak verilmesi gerektiğini söyledi. DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Sorunlar görmezlikten gelinirse; halk sokaklara iner” dedi.

 Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanan Newroz’un ateşi etrafında milyonlarca kişi bir araya geldi. Kitlesel Newroz kutlamalarının adreslerinden biri de Van’dı. Kar yağışı ve soğuk havaya rağmen yüzbinlerin katıldığı Van Newroz’u son yılların en görkemli kutlamasına sahne oldu. Kentteki Newroz kutlamasına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan ve Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Van İl Eş Başkanı Çetin Uyar, MA / Hakan Yalçın'a değerlendirmelerde bulundu.

EN BÜYÜK EMEK HALKIN 

İktidarın tüm hukuksuz uygulamalarına ve olumsuz hava koşullarına rağmen Newroz çalışmalarına ilişkin kesintisiz çalıştıklarını belirten HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, Van’daki Newroz’un tüm kentlerdeki kutlamalar gibi coşkulu geçtiğini söyleyerek, “Ama en büyük emek halkımızındı” dedi. Türkiye’nin kuruluşundan bu yana Kürtlerin her türlü baskıya maruz kaldığını belirten Doğan, Newroz’da Kürt halkının bu uygulamalara net cevap vererek, söz konusu baskıları kabul etmediğini gösterdiğini kaydetti. Bulundukları yüzyıl içerisinde devletin, sistemi kabul etmeyen Kürt halkına sürekli saldırdığını hatırlatan Doğan, bu saldırılarla devletin, Kürt halkına karşı hiçbir zaman başarılı olamadığını aktardı.

MÜCADELE ENGELENEMEZ

Son 50 yıldır Türkiye’de devam eden mevcut savaş ve çatışma ortamında iktidara gelen onlarca hükümetin Kürt sorununun çözümü konusunda samimi davranmadığının altını çizen Doğan, “Her gelen iktidar, Kürt halkına baskı ve zulüm etmeye çalıştı. Halkımız bu süreç içerisinde bir adım dahi geri atmadı. Kürt halkı, zamanla artık her şeyin farkına vardı. Kürtler artık  geleceğini, mücadelesine ve kazanımlarını algılayan bir topluma dönüştü. Newroz kutlamalarında biz bu durumu net bir şekilde gördük. Çünkü Kürtlerin zaman içerisinde yaşadıkları inkar, baskı ve maruz kaldıkları bütün hukuksuz uygulamaları artık kabul etmediğini görüyoruz. Kürtler, artık bu ülkede barışın egemen olması için mücadele veriyorlar. Kürtlerin mücadelesini artık hiçbir güç engelleyemez” diye konuştu.

MESAJLARA KULAK VERİLMELİ

Devletin artık Kürtlerin demokratik taleplerini görmesi gerektiğini belirten Doğan, “Eğer demokrasilerde gerçekten esas gücün halk olduğunu diyorsanız, halkın verdiği mesajları net görülmesi ve ders çıkarılması gerekiyor. Bu ülkenin barışı ve her alanda sorunların çözülmesi için Kürt halkının sesine kulak verilmesi gerekiyor. Newroz alanında Kürt halkının verdiği mesajı yönetenlerin ve egemenlerin artık görmesi gerekiyor” dedi.

TECRİT SONLANDIRILMALI 

Newroz alanlarında Kürt halkının taleplerinin çok net bir şekilde verildiğini ifade eden DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar ise “2022 Newrozu’ndaki halkımızın tutumunu bütün dünya gördü. Alanda halkın talepleri çok açık ve netti. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerinde tutukluların yaşadıkları hak ihlallerinin son bulması ve ulusal birliktelik çağrısı yapıldı. Bu yılki Newroz sadece Kürtlere mücadelesine umut olmadı. Ezilen, ötekileştirilen ve adalet isteyen insanlara da umut  oldu. İnsanlar şunu söyledi; bizi öldürmek isteyenlere karşı mücadele edeceğiz. En çok İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya gönderme yaptılar. Halk dedi ki; HDP’yi sahipleniyoruz ve mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Zulüm edenlere karşı direneceklerini söylediler” diye konuştu.

'HALK SOKAĞA İNER’

Kürtlerin özgürlüğe çok yakın olduğunu belirten Uyar, “Bugün milyonların iradesi Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Kürt halkı artık bu kirli savaşı yürüten devletin politikalarını kabul etmiyor. Tecrit kaldırılmazsa eğer ülkedeki sorunlar giderek derinleşir. Öcalan’ın ortaya koyduğu Kürt sorununu demokratik çözüm perspektifini artık devlet kabul etmeli. Eğer kabul edilmezse bu ülkenin sonunu getirir. Sorunlar görmezlikten gelinirse eğer; halk daha çok Öcalan’ı sahiplenir ve sokaklara iner. Devlet bu durumu yaşamak istemiyorsa eğer; derhal çözüm yoluna gitmelidir” şeklinde konuştu.

MA / Hakan Yalçın

Editör: Haber Merkezi