ANKARA–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP eski Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk incelemesi yapıldı. Haklarındaki delillerin toplanmadığı iddia edilerek tahliye edilmedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan 6-8 Ekim Kobanê eylemlerine ilişkin soruşturmada tutukluluk incelemesi yapıldı. Ankara 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği tarafından duruşmalı olarak yapılan tutukluluk incelemesine eşbaşkanların avukatları Kenan Maçoğlu ve Levent Kanat katıldı.


Tutukluluk incelemesinin yapılacağı avukatlara telefon ile haber verildi. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutukluluk incelemesinin 26 Haziran Cuma günü yapıldığı kararın da bugün tebliğ edildiği öğrenildi.


Tutukluluk incelemesi sırasında savunma yapan avukat Levent Kanat, “Her ikisinin yargılama süreçlerinde hukuka uygun bir yargılama pratiğinin işlemediğini anti-hukuk olarak değerlendirebileceğimiz kararlar verildiğini söylüyoruz. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için biz dosyayı göremiyoruz. Haklarındaki iddiaların delillerin neler olduğunu bilmiyoruz. Savunma hakkımız ihlal ediliyor” dedi.


‘DOSYANIN ŞÜPHELİLERİ DEĞİLDİ’


Demirtaş ve Yüksekdağ'ın bu dosyada soruşturmanın başladığı tarihte şüpheli olmadıklarına dikkat çeken Kanat, “Selahattin Demirtaş'ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye ve AHİM'in ihlal kararından sonra bu soruşturma dosyası dahil edilip tutuklanmışlardır. Bu dosyada sonradan dahil edilmelerini gerektirir hukuki delil yoktur. Diğer önceki meslektaşlarımın da tahliye dilekçelerini tekrar ederim” ifadelerinde bulundu.


‘YARGILAMALAR HUKUKİ DEĞİL’


Avukat Kenan Maçoğlu, meslektaşının beyanlarına katılarak, şunları söyledi: “Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın hem yargılandıkları ana dosyalarda hem de sonradan eklendikleri soruşturma dosyasının tüm aşamalarında tutuklanmalarının hukuki değil de siyasi olduğunu ifade etmişlerdir. Biz bu mevcut hukuksuzluğun bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz.”


Avukatların savunması ardından hakimlik şu kararı verdi: “Tutuklu şüpheliler Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın üzerine atılı suçlarının vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller, şüphelilerin saklanma veya kaçma şüphesini uyandıran somut olguların varlığı ile şüphelilerin kaçma ve delillerin karartma ihtimalinin varlığı, şüphelilerin üzerine atılı suçların niteliği ve tutuklanma sebeplerinin devam etmesi, soruşturmanın henüz devam ediyor oluşu ve delillerin henüz toplanamamış olması ile mevcut delil durumu dikkate alındığında şüphelilerin tutukluluk halinin devamına karar verildi."


NE OLMUŞTU?


HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobanê olayları kapsamında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirme”, “Birden fazla kişi ile birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağmaya azmettirme”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye teşebbüse azmettirme”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme” iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı. Yüksekdağ ve Demirtaş aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.


Söz konusu karara Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş twitter hesabından  tepki gösterdi. Demirtaş, “Savcı 6 yıldır delil toplayamamışmış. Figen ile Selahattin kaçacakmışmış. aqlê sivik barê giran e” dedi. ( MA )
Editör: Haber Merkezi