BATMANÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Hasankeyf Belediyesine seçilen HDP’li meclis Üyesi Zozan Şimşek mahkeme kararıyla görevine iade edildi.

31 Mart yerel seçimlerinde Batman’ın Hasankeyf ilçesinde HDP’den Belediye eş başkanı adayı olan ve seçimlerde AKP’li adayın belediye başkanı seçilmesinin ardından belediye meclis üyeliğine seçilen akabinde AKP’li belediye meclisinin toplantılara katılmadığı gerekçesiyle meclis üyeliği düşürülen Zozan Şimşek görevine aide edildi.

Hasankeyf Belediye meclis üyesi Zozan Şimşek, meclis üyeliğine seçildikten sonra AKP’li Belediye başkanı ve belediye meclisi tarafından toplantılara çağırılmadığını yada toplantıya dakikalar kala haber verildiğini bu yüzden bazı toplantılara katılamadını belirtti. Şimşek kandisine yapılan bu haksızlığı mahkemeye taşıdığını ve mahkeme kararıyla görevine iade edildiğini belirtti.

HDP’li Hasankeyf Belediye meclis üyesi Zozan Şimşek’in göreve iade edilmesiyle ilgili HDP Batman il örgütü partilenin il binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Batman il örgütü adına açıklamalarda bulunan HDP Batman il eş başkanı Ömer Kulpu, ”Mart 2019 Seçimlerinde HDP’nin Hasankeyf Belediye Eş Başkan adayımız Zozan Şimşek başarılı bir seçim çalışması yürütmesine rağmen sistemin ayak oyunlarıyla kaybetmiştir. Seçmen listelerinin askıya alınmasının son gününde AKP’li belediye başkan adayının belirlenmesine mutakip gece yapılan bir çalışma ile 274 Hasankeyf’li seçmenin isimleri seçmen listelerinden silinmişti. Bunu yapan AKP İlçe Başkanı Rüstem Ayhan, AKP Belediye Başkan adayı Abdulvahap Küsen, Eski AKP İlçe Başkanı ve AKP’nin kontenjan ilk sıra adayı Şirin Bıçakçı ve Halk arasında Bono  ismi ile bilinen Abdullah Tarhan’dı. Ancak o dönem  Hasankeyf Emniyet Müdürlüğü ve ilçe Jandarma Komutanlığı ile Hasankeyf Kaymakamlığı bu organizasyona göz yummuştu. Bu şahsiyetler AKP’ye muhalif ve kendilerine oy vermeyecek olan Hasankeyf yerlisi onlarca kişinin isimleri listelerden çıkarıldı. Örneğin İl ve Belediye Meclis üyelerimiz, Belediye Eş Başkan adayımız Hasankeyf merkezde oturmalarına rağmen 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamamıştı . Ayrıyeten Hasankeyf, Gercüş hatta Beşiri’nin köylerinden ve Batman Merkezden Hasankeyfli dahi olmayan, AKP’li başkan ve AKP yöneticilerine yakın olan yüzlerce AKP’li, sadık seçmen Hasankeyf merkezine taşındı. Bu durumda bizim tespit edebildiğimiz 162 seçmen  Hasankeyf merkeze taşınarak oy kullanmıştı. Yaşam alanı olmayan yıkık dökük dükkânlara bile onlarca seçmen yazıldı. Örneğin mevcut AKP li belediye başkanının ailesine ait bir kafeteryaya bu şekilde taşıma 32 kişi yazılmıştı. Bunlar tutanakla sabit olunan durumlardır.

Küçük bir ilçe olan Hasankeyf’te herkes birbirini tanımaktadır. Bu ayak oyunlarının seçimlerin sonuçlarını önceden belirleme durumunu ortaya çıkarmıştır. Bundan kaynaklı bazı aileler bize oy verebilecek durumda olmalarına rağmen TYP çalışması kapsamında çocukları çalıştığı için sandık başına gelmeyerek AKP ye karşı bu şekilde bir tepki koymuşlar. Bütün bunlara rağmen; bu şartlar altında yapılan seçimde partimiz HDP (629 oy)%33,94 Oy alabilmiştir. AKP nin aldığı 1125 oydan Listeden çıkarılan seçmenlerin, bizim seçmenimiz olduğu durumu göz önüne alınarak, bu sayının bizlerin aldığı oylara ilave edilmesi, taşıma oylarında AKP den düşürülmesi durumunda AKP’nin seçimi kaybettiği HDP nin seçimin galibi olduğu görülecektir. Ancak Hasankeyf’in yeni yerleşkeye taşınması belediyenin AKP de kalması sistemin tercihi idi. Ortada ciddi bir rant paylaşımı vardı ve bu rantın usulca paylaşılması için partimiz HDP’nin Belediyeyi almaması gerekiyordu. Bundan kaynaklı devletin kolluk güçleri ile kaymakamlığı ve polisi ile birlikte bu organizasyonun bir parçası olmuştur.

AKP’li Belediye başkanı Abdulvehap KÜSEN, belediye meclisinde kendisine muhalif kimseyi istemiyordu. Bu çerçevede meclis çalışmalarına kendisine karşı sert muhalefeti yapan , Hasankeyf halkının hakkını gözeten ve koruyan Zozan ŞİMŞEK’in meclis üyeliğini düşürmesi gerekiyordu. Bunun için ‘Meclis Çalışma Davetiyelerini’ zamansız göndererek,meclis çalışmalarını kendisine haber vermeden yapmış ve meclis çalışmalarına katılmasını engellemiş, ardından da kendisinin Meclis çalışmalarına katılmadığını gerekçe yaparak 4.10.2019 tarihinde usulsüz bir şekilde meclis üyeliğini düşürmüştür. Bunu yapmakta ki amaç Hasankeyf yeni yerleşkeye geçtikten sonra teslim edilen evlerin eksikliklerinin görülmemesi,alt yapı eksiklikleri ve  Hasankeyfli olmasına rağmen ev almamış, ancak Hasankeyf dışından gelmiş kişilerin olmasına rağmen ev sahibi olmuş olanlarının ortaya çıkmasını önlemek içindi. Üzülerek belirtmeliyiz ’AKP de oyun bitmez’ sözü bir kez daha karşılığını bulmuş Meclis üyemizin Bu süreçte Mecliste olmaması sağlanmıştı Bu Hukuk tanımaz anlayışı mahkum etmek için işlem yargıya taşınmış. Batman idare Mahkemesi 21.08.2020 tarih ve 2020/344 Esas sayılı kararıyla’’Hukuka aykırılığı açık olan dava işleminin; davacının, belediyenin karar organı olan meclis üyeliğine sınırlı süreli olarak seçilmiş olması nedeniyle telafisi güç zararlar oluşturabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA karar verilmiştir. Değerlendirmelerine yer vererek bu hukuk tanımaz anlayış Hukuk yolu ile mahkûm edilmiştir. Halkımız şunu çok iyi bilmelidir ki HDP halkın iradesidir. Sistemin her türlü kirli tezgâhlarını berte raf edebilecek güçte ve iradededir. Her türlü siyasi soykırım ve baskı karşısında Patimiz Halkımızın kazanımlarını korumaya devam edecektir. Hasankeyf Halkı de rahat olsun bundan böyle Çaresiz değiller. HDP Her türlü sorun ve şikâyetlerini çözme iradesindedir. Eş başkanımız ve irademiz Zozan ŞİMŞEK Hasankeyf Belediyesi Meclisinde, sizlerin dili ve kulağı olacaktır.” dedi
Editör: Haber Merkezi