İran’da kamyon şoförü kadınların başlattığı ve bugün toplumun tüm kesimine yayılan grev ‘Yoksulluk ve adaletsizliğin ortadan kalkması, medeni ve siyasi özgürlüklerin olması’ taleplerini içeriyor.




İran’da 28 Aralık 2017’den bugüne kadar çeşitli taleplerle protestolar sürmeye devam ediyor. Devam eden protestolar, hükümet tarafından iyileştirilmeyen taleplerden dolayı daha radikal hale gelmeye başladı.

“Yoksulluk, adaletsizlik, medeni ve siyasi özgürlüklerin olmaması” gibi nedenler, protestoların asıl nedenlerini oluşturuyor. Kadınların daha görünür olduğu son dönemlerde protestoların artışı rejimin değişmesine dair beklentileri de artırmış durumda. Dolayısıyla aslında kadınların katıldığı protestolar İran için çok büyük önem taşıyor.
Dünyada pek rastlanmayan ‘kadın kamyon şoförlüğü’ mesleği İran’da oldukça yaygın. Azımsanmayacak kadar çok sayıda kadının meslek olarak yaptığı kamyonculuğun koşulları da oldukça zor. Araçların yedek parçalarının pahalılığı, aldıkları ücretlerin düşüklüğü ve en önemlisi kadın oldukları için baba ya da koca izni olmadan ülke dışına çıkamayışları gibi nedenler kadınlara grev yolunu açtı. Tüm bunlara karşı 5 Mayıs 2018 tarihinde çeşitli grevler başlatan İranlı kadınlardan biri olan Bita Bagheri kadın meslektaşlarının grevlerine destek verdiğini, ilk günden itibaren onların yanında olduğunu söylüyor.


Bita Bagheri



Azadeh Şams adlı kadın kamyon şoförü de greve katıldığını, talepleri kabul edilene kadar grevlerine devam edeceklerini ifade ediyor. Tüm kadınlardan destek bekliyor ve dayanışma çağrısı yapıyorlar.


Kamyoncu kadınların yanı sıra esnafın, öğretmenlerin ve hatta öğrencilerin de greve gittiği bir süreç yaşıyor İran’da. Okulların açılmasıyla birlikte hayat pahalılığının günlük yaşama bir kez daha yansıması sonucunda İran halkı çözüm yolunu protestolar başlatmakta buldu. Öğretmenlerin düşük ücret alması, sigorta düzensizliği, öğretmenlerin tutuklanması, eğitimin paralı olması, zorunlu başörtüsü ve kız erkek ayrı eğitim gibi nedenlerle İran halkı protestolarına devam ediyor.

Kamyoncuların grevlerinin yanı sıra esnaflar da bu süreçte eylemlere başladılar. Okulların açılması ile birlikte öğretmenler sigortalarının düzenli yatırılımaması için, düşük ücrete karşı, ve tutuklu öğretmenler için eylem yapıyorlar. Tutuklu öğretmenlerden İsmail Abdi, Mohammad Habibi, Mahmud Bheşti, Mohtar Asadi ve Ruhullah Mardani’nin serbest bırakılması için 15-16 Ekim’de öğrenciler greve başladılar.
İran’daki 28 ilde kadın öğretmenlerin kendi okullarında başlattıkları eylemler gittikçe yayılıyor. Tüm baskı ve tehdite rağmen geri adım atmayan kadın öğretmenlere dayanışma ise hızla devam ediyor.

Bunun yanı sıra orta okul, lise ve üniversite öğrencileri de öğretmenlerinin yanında olduklarını beyan ederek eylemler yaptılar .


‘Sanandac öğretmenleri grevde’



‘Horam Abad öğretmenleri grevde’



‘Parasız eğitim’
‘Ücretler artırılsın’
‘Ana dilinde eğitim hakkı istiyoruz’



Kız öğrencilerin eğitim gördüğü bir lisede zorunlu baş örtüsüne tepki amaçlı yapılan bir grevden…



Üniversite öğrencilerinin eylemleri ise hâlâ devam etmekte . Talepleri ise şöyle;


Akademisiyenlerin serbest bırakılması, siyasi suçtan cezaevinde olan öğrencilerin serbest bırakılması, tüm ülkede parasız eğitim.



-Parasız eğitim tüm öğrencilerin hakkıdır


-Öğretmenlerimizin yanındayız


-Tutuklu öğretmenler derhal serbest bırakılsın


Editör: Haber Merkezi