ANKARA - CHP’nin “ısrarlı takip”e ilişkin verdiği kanun teklifi gündemiyle toplanması beklenen Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, yine toplanamadı.Komisyon en son 1 Temmuz 2020 tarihinde toplanmıştı. 

Kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ile mücadele ve kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu giderme adına Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) 2009 yılından beri faaliyet gösteriyor. Tali komisyon olarak çalışan KEFEK’in görevleri arasında kadın erkek eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet, hak ihlali gibi konularla ilgili başvuruları incelemek ve ilgili mercileri uyarmak yer alıyor.

YİNE TOPLANAMADI

Günde en az 3 kadının katledildiği, cinsler arasındaki fırsat eşitsizliğinin derinleştiği ve kadın örgütlerinden gelen Meclis’i bu konuda sorumluluk alma çağrılarına rağmen KEFEK, 6 aydır toplanmıyor. En son Meclis’in 3’üncü yasama döneminde 1 Temmuz 2020 tarihinde toplanan KEFEK’in bu hafta toplanması bekleniyordu ancak toplantı bir hafta daha ertelendi.

GÜNDEM ‘ISRARLI TAKİP’

KEFEK bu hafta Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılarak, “Israrlı takip” suçunun açık şekilde tanımlanarak, bu suça ilişkin caydırıcılıktan uzak kararların önüne geçilmesi için hazırladığı kanun teklifi gündemiyle toplanacaktı. “Israrlı takip” olgusu TCK’de ayrı bir suç olarak tanımlanmıyor. Bu nedenle hakim ve savcılar tarafından ayrı bir yargılama biçimi olarak görülmüyor. CHP hazırladığı teklifte, “Israrlı takip suçu, bir bütünlük içinde tanımlanmadığı için mahkemeler tarafından konu birbirinden farklı taciz veya sarkıntılık eylemeleri olarak ele alınmakta, faillere ya caydırıcılıktan uzak cezalar verilmekte ya da hiç ceza verilmemektedir” ifadelerine kanunu gerekçesinde yer verdi.

İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

CHP’li KEFEK Başkanvekili Jale Nur Süllü, yaptıkları çağrı üzerine komisyonun bu hafta toplanma kararı aldığını ancak toplantının neden ertelendiğine dair bilgilerinin olmadığını söyledi. Komisyonun en az ayda bir kez toplanması gerektiğini vurgulayan Süllü, “Biz acilen toplanması gerektiğini ve tüm konuları acilen gündeme alması gerektiğini düşünüyoruz. Kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ama yasa gereği bizim hakkımız kanun teklifi önergesiyle davet edebiliyoruz komisyonu toplantıya. Aslında bizim geçen hafta toplanma talebimiz vardı ama Bakanlık temsilcilerinin çok acil olarak toplantıya çağırılamayacağını söylediler bu haftaya ertelenmişti. Ama gördüğümüz kadarıyla gündemde KEFEK toplantısı olmayınca, bizde komisyon uzmanlarıyla görüştük. Bakanlıklardan henüz  bu konuda görüş almadıklarını, derli toplu bir şey olması için haftaya toplanma önerisiyle bize geldiler. Bizde ortamı germek istemiyoruz. Çünkü kadın konusu siyaset üstü bir konu biz muhalefet açısından. Ama anladığımız kadarıyla hazırlık yapmadıklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MA / Diren Yurtsever

Editör: Haber Merkezi