DİYARBAKIR/MERSİN - KESK Mersin ve Diyarbakır Şubeler Platformu, ihraçlara gerekçe yapılan 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35'inci maddenin lağvedilmesini istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, ihraçlara gerekçe olarak gösterilen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) eklenen geçici 35'inci maddeye ilişkin Hazal Park’ta açıklama yaptı. Platform üyelerinin katıldığı açıklamada, “KHK’lar gidecek bir kalacağız" yazılı pankart açılırken, emekçiler sık sık, “Bijî Berxwedana Kedkaran (Yaşasin Emekçilerin Direnişi)” sloganı attı.

‘KADINLAR SERBEST BIRAKILSIN’

Açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, siyasal iktidarın kurduğu adaletsiz düzenin, kamu emekçilerini demokrasi mücadelesinden vazgeçirtip kendisine biat etmeye zorladığını kaydetti. Bu haksız ve adaletsiz girişimlerinin sonucu olarak en son kentte sendikal faaliyet gösteren 25 kadın üyelerinin gözaltına alındığını hatırlatan Bozkurt, tutuklanan kadınların serbest bırakılmasını talep etti. 

‘EMEKÇİLER AÇLIĞA TERK EDİLDİ’

“İktidarın baskıları sonucu ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan bir yurttaş kalmamıştır” diyen Bozkurt, şöyle konuştu: “Mevcut iktidar birçok arkadaşımızı ihraç ederken aynı zamanda diğer üyelerimizi sürgün, mobing, mülakat sınavlarından elenme gibi durumlarla sözde terbiye etmeye çalışılıyor. OHAL ile birlikte on binlerce kamu emekçisi, kanun hükmünde kararnamelerle kamudaki görevlerinden ihraç edilerek adeta açlığa ve ölüme terkedildi. Tekrar üstüne basa basa vurguluyoruz; Bir sendikanın, anayasa ve yasalarla ülkemizin altında imzası bulunan uluslararası sözleşme ve anlaşmalarla, güvence altına alınmış bulunan sendikal hak ve özgürlükleri kullanması suç değildir.” 

KRİZİN SORUMLUSU İKTİDAR

KESK’e yönelik baskı ve sindirme politikalarının planlı bir şekilde yürütüldüğünün altını çizen Bozkurt, yaşanan krizlerin tek sorumlusunun da iktidar olduğunu vurguladı. Bozkurt, hukuka aykırı olan 35’inci maddenin lağvedilene dek ve ihraç edilen arkadaşları işe geri dönünceye dek mücadele edeceklerini belirtti. 

‘BASKILARA SON VERİLMELİ’

KESK Mersin Şubeler Platform üyeleri de, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. “Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin” ve "Reddinizi reddediyoruz! KHK'lar gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY DER), Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. “KHK’ler gidecek biz kazanacağız” ve "İşimize geri döneceğiz" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Murat Doğan, KHK ile yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, “Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi ve manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır. Son arkadaşımız görevine iade edilinceye ve bu zulüm bitinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz” dedi. (MA)

Editör: Haber Merkezi