HABER MERKEZİ – Avustralya’da koruma altında olan uzun gagalı corella türü onlarca papağan gökyüzünden düşüp öldü. Korku filmine benzetilen olayın toplu zehirleme nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyor.






Çeviri-derleme: Ümit Tanışır




Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinin Adelaide kenti yakınlarında toplu zehirlenmeden kaynaklı olduğu düşünülen yaklaşık 60 uzun gagalı corella türü Avustralya papağanı gökyüzünden düşerek yaşamlarını yitirdi.

Tanıklar onlarca kuşun yukarıdan düşmesini “korku filmi”ne benzetirken, papağanlar düştüğünde gözlerinin ve gagalarının kanar halde olduğunu belirtti.

Casper isimli kuş kurtarma kuruluşunun kurucusu olan Sarah King, papağanları Çarsamba günü bir personelin fark ettiğini söyledi.

Kuşları bulan personel, “Sadece iki veya üçü ölmüştü. Kalanlar yerde çığlıklar atıyordu. Uçamıyorlardı, ağızlarından kan geliyordu… Gördüğümüz şey korku filminden çıkmış gibiydi” dedi.

Daha sonra toplamda 60 kuş bulundu, 58’i ise öldü.

Yerel meclis kuşların zehirlenmesini teklif etmiş


Güney Avustralya’da corella papağanlarının bir türünün ciddi bir sorun olduğu öne sürülüyor.

Küçük corella olarak bilinen kuş türü devlet tarafından korunmuyor ve Mart ayında yerel meclis gazla zehirlenmeleri teklifinde bulunmuştu.

Küçük corellaları zehirleme teklifi getiren Aleksandrina meclisi, kuşların “halk için rahatsızlık kaynağı” olduğunu savunuyor.
“Bazı insanlar etrafta küçük corellaları görmekten keyif alırken, kentsel ve kırsal alanda büyük sürüler halinde önemli sorunlara yol açıyorlar. Küçük corellalar yapılara, elektrik direklerine, lambalara, ahşap yapılara ve spor ekipmanlarına zarar veriyorlar. Ayrıca ağaçlara ve hasata da önemli zararlar veriyorlar.”

Meclis kuşların sadece bitki örtüsüne zarar vermekle kalmayıp bölgedeki diğer yaban türlerine de zarar verdiğini iddia ediyor.

Koruma altındaki papağanlar öldürüldü


Sarah King’in belirttiğine göre ise öldürülen kuşlar farklı bir corella türü.

Öldürülen kuşların koruma altında olan uzun gagalı corella türü olduğunu belirten King, bu tip bir yöntemle sorunun çözülemeyeceğini ifade etti ve koruma altında olan kuşların öldürülmesinin yasa dışı olduğunu söyledi.

King sözlerine, kuşları öldürmek için kullanılan zehrin “korkutucu ve yavaş öldüren”, iç kanamaya ve ölmelerinin haftalarca sürmesine neden olan bir zehir olduğunu ekledi.

Veterinerler konuyla ilgili bir toksikoloji raporu hazırlıyor fakat henüz tamamlanmış değil.




Karınca, Guardian
Editör: Haber Merkezi