İSTANBUL- Mağaza Market-Sen tarafından yayımlanan raporda, zincir marketlerde çalışan işçilerin durumu gözler önüne serildi. Rapora göre işçiler ağır iş yükü, yapılmayan ödemeler, hak gaspları ve mobbing altında çalışmaya zorlanıyor.

Mağaza-Market Sendikası (Mağaza Market-Sen), A101-Şok-Bim Market İşçilerinin Çalışma Koşulları Raporu’nu yayımladı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de sendikanın İş Yeri Ziyaretleri Koordinasyonu tarafından 2,5 ayda 330 zincir marketi ziyaret edilerek hazırlanan raporda, zincir market çalışanlarının çalışma koşulları ele alındı.

Mağaza-market sektörünün hızla büyüdüğü ve bununla birlikte emeğinin sömürüsünün de hızla arttığı belirtilen raporda, zincir marketlerde yüz binlerce işçinin çalıştığı ve ışıltılı reklam tabelalarının altında market işçilerinin hak gasplarının derinleştiği vurgulandı.

'UCUZLUK' SLOGANLARIYLA YAPILAN REKLAMLARIN GÖLGESİNDE SÖMÜRÜ VAR'

Raporun amacı şöyle açıklandı:

“Şok, A101 ve BİM zincir marketlerinin patronları, sendikasız çalışma düzeninden çok memnun. Her şehirde ağır koşullar altında çalışan işçilerin uğradığı hak gasplarını tek tek anlatacağız. Çünkü “ucuzluk” sloganlarıyla yapılan reklamların gölgesinde sömürülen emek gücü var.

Mağaza-Market Sendikası, bu sektörde çalışan tüm işçilerin birliğini kurmak için adım adım ilerliyor. Bu rapor elden ele tüm market işçilerine de ulaşacak. Biliyoruz ki market işçileri bir çıkış yolu arıyor. Sorunlarının çok benzer olduğunun farkındalar. Çözüm yolunun ise birlikten ve sendikayla birlikte mücadele etmekten geçtiğini öğreniyorlar.”

SÖMÜRÜ TAM GAZ

Raporda, zincir marketlerdeki işçilerin çalışma koşullarına yönelik şu başlıklarda tespitler yapıldı:

- “Az işçi, çok iş” politikası

- İşçilere dayatılan uzun çalışma saatleri

- Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi

- Mola sürelerinin tırpanlanması

- İşçilerin zorla yıllık izne çıkarılması

- İzin günlerini işçilerin seçememesi

- Koronavirüslü ya da temaslı işçilerin işe çağırılması veya çalışamayan işçilerden ücret kesintisi

- Düşük ücrete düşük zam

- Şok Market’in ücretsiz işçi servisi

- Müşteriye ürün satma zorunluluğu

- Hak gaspı durumunda işçilerin haklarını arayacakları mekanizmaların işlemez hale getirilmesi

- Marketlerdeki sistematik mobbing

Günlük gelişmeleri öğrenmek amacıyla https://www.otekileringundemi.com/​​​​ isimli sitemizi takip eden değerli dostlar, güncel olayları aşağıda linkini aktardığım sosyal medya adreslerimizde bulabilirsiniz... https://www.otekileringundemi.com/​​​https://twitter.com/OtekilerinG​​​https://www.facebook.com/otekileringu...https://www.instagram.com/otekilerin_...https://www.youtube.com/channel/UCmKl...​ İLETİŞİM ADRESİMİZ: [email protected] [email protected] Ötekilerin Gündemi...

Editör: Haber Merkezi