Mahmut Hoca” ve “Yaşar Usta” gibi Türk sinemasının unutulmaz karakterleriyle özdeşleşen, özel ve devlet tiyatrolarında birçok önemli oyunda sahneye çıkan, devlet sanatçısı unvanlı Münir Özkul, İstanbul'daki evinde 93 yaşında yaşamını yitirdi. Münir Özkul, 2003 yılından bu yana Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve demans hastalığı ile mücadele ediyordu.

CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU

Münir Özkul'un kızı Güner Özkul, usta sanatçının 7 Ocak Pazar günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacağını açıkladı. Münir Özkul'un cenazesinin küçük bir ihtimalle 8 Ocak Pazartesi günü kaldırılacağını belirtti.

AYŞEN GRUDA: DÜNYA ÇAPINDA BİR OYUNCUYU KAYBETTİK

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Ayşen Gruda Münir Özkul'un hayatını kaybetmesinin ardından şöyle konuştu:

"Çok üzgünüm. Dünya çapında bir oyuncuyu kaybettik. Dünyanın başı sağolsun. Çok üzgünüm. Çok iyi bir babaydı. Hakikaten ondan çok şeyler öğrendim. Çok iyi bir oyuncuydu."

PERİHAN SAVAŞ: ONU HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ

Perihan Savaş ise Münir Özkul'un hayatını kaybetmesinin ardından şunları söyledi:

"Onlar ölmüyor. Yaptıkları işlerle gelecek nesillere kadar taşınıyor. Ben Münir abiyle 'Ana Kuzusu' isimli dizide oynamıştım. Çok iyi bir oyuncuydu. Onu hiçbir zaman unutmayacağız. "

RASİM ÖZTEKİN: BİR KONSERVATUAR DAHA KAPANDI

Türk tiyatrosunun sembolü "kavuğu" taşıyan oyuncu Rasim Öztekin ise CNN TÜRK canlı yayınında şöyle konuştu:

"Bıraktığı eserlerle yıllarca bizim hep karşımızda olacak. Münir Özkul'la yıllarca birlikte oyun oynadık ben bir konservatuar daha kapandı diye düşünüyorum. Türkiye'nin başı sağolsun. Tiyatro'dan sinemaya geçmiştir. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun büyük ustasıdır. Oyun oynarken onu izlemeye başlardık. Yaşarken oynarken kulis arkasında ondan çok şeyler öğrendim. Aldığım dersler çok önemli gerçekten. Allah rahmet eylesin. Türk Tiyatrosu'nun kavuk geleneği var mutlaka benden sonra da sürecektir. Amacı bu kavuğun gelenekselliğini sürdürmektir. Münir abiden Ferhan'a Ferhan'dan bana geçti. Ben de o bayrağı şerefle taşıyarak aktarmayı hedefliyorum."

MÜJDAT GEZEN: İLK USTAMDI

Müjdat Gezen ise duygularını şöyle ifade etti:

"Çok konuşabilecek durumda değilim. Onun tiyatrosu sayesinde tiyatromu açtım. Onunla tanışalı yıllar oldu. İlk ustamdı. O hayattayken bir dershanemin adını Münir Özkul dershanesi koymaktan dolayı çok mutluyum. Münir Özkul ummandı. Aletlere bağlıydı son gördüğümde ona güzel bir jübile yapmıştım. Münir abi çok başka bir sanatçıydı. Söyleyecek fazla bir şey bulamıyorum. Hepimizin başı sağolsun."

Münir Özkul kimdir?

15 Ağustos 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Münir Özkul, tiyatrodaki ilk sahne deneyimini 1940 yılında Bakırköy Halkevi’nde yaşadı. 1948 yılında Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen “Aşk Köprüsü” oyunuyla profesyonelliğe ilk adımını atan Özkul, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti. Usta oyuncu, İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nun da aralarında olduğu bazı tiyatrolarda sahneye çıktı.

Türk tiyatrosunun önemli bir simgesi olan “Kavuk” da, 1968 yılında İsmail Dümbüllü tarafından Münir Özkul’a devredildi.

200’DEN FAZLA FİLMDE ROL ALDI

Münir Özkul, Yeşilçam’daki ilk deneyiminde 1951 yapımı “Vatan ve Namık Kemal” filminde figüran olarak rol aldı. “Mahmut Hoca” ve “Yaşar Usta” gibi Türk sinemasının unutulmaz karakterleriyle özdeşleşen Özkul, 200’den fazla filmde oynadı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “Devlet Sanatçısı” unvanı verilen Münir Özkul, uzun yıllardır demans hastalığıyla mücadele ediyordu.
Editör: Haber Merkezi