HABER MERKEZİ: 11 Mart'ta Coronavirus (Covid- 19) vakasının görülmesi ile birlikte Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) çalışanları, personel eksikliğinden dolayı asli işleri dışında da görevler üstlenerek iş yoğunluğu altında eziliyor. İstanbul'da PTT işyerlerinde bilhassa dağıtım merkezlerinde personel eksikliği yaşanıyor. 

Artı Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre; Konuya ilişkin Artı Gerçek'e konuşan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KEKS) Haber-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, pandemi döneminde gönderi trafiğinde artış olmasına rağmen personel sayısında artış olmadığına dikkat çekti. Güngördü, aksine, salgının getirdiği zorluklar ile birlikte İstanbul'da birçok PTT şubelerinde personel sayısının azaldığı, bu dönemde e-ticarette çarpıcı bir artışın yaşandığını vurgulayarak, dağıtım personelinin iş yükünün kat be kat arttığına söyledi. 

En son 2018 tarihinde 5 bin personel alımı yapılarak çalışan sayısının 45 bin civarında olduğunu ifade eden Güngördü, "2018 tarihinde yapılan açıklamada PTT'de 60 bin personel alımının yapılacağı vaadinde bulunulmasına rağmen  sonrasında herhangi bir alım gerçekleşmedi. Yani 2023 tarihine kadar 40 bin PTT personelinin 100 bine ulaştırılması hedeflenmişti. Ama malesef verilen sözler tutulmadı. Kaldı ki şimdiki iş yoğunluğuna göre ihtiyaç tespiti yapılırsa ve OECD ülkelerinin personel sayısı baz alınırsa  100 binden daha fazla personele ihtiyaç olduğu açık. Son 4-5 yılda durmadan özel anlaşmalar yapılarak bir çok işlem çeşidi PTT'ye yüklenmiş. Pandeminin verdiği iş yoğunluğu ile birlikte var olan iş yükünü özellikle dağıtım bölümünde çalışan PTT personelleri 3-4 kat arttı" şeklinde konuştu.

Güngördü, iş yükünün arttığına ilişkin şu örneği verdi:

"Esenyurt Posta Dagıtım Merkezi (PDM) 2013 tarihinde yapılan norm tespitine göre personel bulundurulmak da ama Esenyurt'tun nüfusu 5 yıl önceye göre nerdeyse iki katı artmış ama dağıtım için personel sayısında artış olmamıştır. Ayrıca, pandemi gerçekliği var. Vatandaşların bir çok alışverişini artık e ticaret gönderileri üzerinden yapmaktadır. Bu durumda  var olan iş yükünü 2-3 kat arttırdığı gözönünde bulundurulursa bir dağıtıcı 3 yıl önce yaptığı işin 4 katını yaptığı ortaya çıkar."

PTT çalışanlarının en riskli çalışma koşullarına sahip olduğunu belirten Güngördü, pandemi sürecinde işçilere maske, dezenfektan, iş yerlerinde önlemlerin geç alındığını söyledi. Güngördü, işçilere şu an eldiven ve maske temin edilmesine rağmen mikrop kırma özelliğine sahip ürünlerin tüm personele zamanında ulaştırılmadığını belirtti. 

BAZI ŞUBELERDE TEK PERSONEL ÇALIŞTIRILIYOR

Güngördü, "Normalde tüm kamu kurumlarında HES kodu şartı getirilirken PTT Merkez ve şubelerinde bu hayata geçirilmedi. Test yaptıran ve pozitif olan vatandaş bile sonucunu öğrenmek için e-devlet almak için ptt şubelerine gelmektedir. Bazı PTT şubelerinde halen tek personel çalıştırılmaktadır. Bu durumda çalışan kişinin elini yıkamaya veya el dezenfektan kullanmaya bile vakit bulacak imkânı olmamaktadır. 

Güngördü, işçilerin, personel yetersizliği ve iş yükünün artmasından dolayı, idarenin uygun gördüğü zamanlarda izin günlerini kullandığı belirtti. Bu süreçte yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ve valilik kararlarının PTT kurumunda tam anlamı ile uygulanmadığını dile getiren Güngördü, özellikle taşeron firmalarda çalışan işçilerin çok daha fazla mağdur olduğunu söyledi. 

"PTT'nin tebliğinde, 'Kronik rahatsızlığı veya 60 yaş üstü olanlarında merkez müdürü ihtiyaç duyduğunda göreve çağırabilir denilmektedir'. Bundan kaynaklı bir çok idari izinli olması gereken  personeli iş yükünün fazla olmasından ve personel yetersizliğinden müdürü tarafından işe çağrılmakta. Tek doğru uygulamaları sağlık bakanlığının yayınladığı kronik listedeki personelin idari izinli olması.

BİRÇOK BAŞ MÜDÜR GENELGEYE UYMUYOR

"PTT Genel Müdürlüğü 'genelgeye mümkün mertebe uyun' diyor ama bir çok Baş müdürlük yetersiz personelden kaynaklı genelgeye uymuyor."

Güngördü, çağrısını yenileyerek personel üzerindeki iş yükünün azalması için bir an önce personel alımının gerçekleşmemiş gerektiğini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi