AĞRI-ÖTEKİLERİN GÜNDEM; Diyadin'de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bir cumhurbaşkanının halkı ülkeden kovma gibi bir işi olabilir mi? Bu Cumhurbaşkanı olamadı, olamaz da" dedi. Kürt sorununun çözümüne ilişkin de konuşan Temelli, "Bu sorunu çözecek olan bir tek irade var ve şimdi tecrit altında” diye konuştu.


MA'nın haberine göre; Doğubayazıt’taki görkemli buluşmanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin ikinci durağı Ağrı’nın Diyadin ilçesi oldu. Diyadin’deki mitinge doğru yola çıkan Temelli ve HDP’lilerin araçları Diyadin yolunda askerler tarafından durduruldu. HDP’nin seçim otobüsünde bulunanlara kimlik soran askerler, HDP Kadın Sözcüsü ve Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’e de kimlik sordu. HDP’lilerin tepkisi üzerinde konvoyun önü açıldı.


Diyadin’de seçim konvoyu yapan HDP’lileri, caddeye çıkan yurttaşlar zafer işaretleri ile selamladı. Miting alanına gelen Temelli ve HDP Belediye Eşbaşkan adayları Betül Yaşar ve Evren Demir HDP’nin seçim bürosuna geçti. Burada kalabalık bir kitle tarafından karşılanan Temelli, seçim bürosunda halk ile sohbet etti. Yurttaşlar, “31 Mart’ta biz kayyumları göndereceğiz. Diyadin olarak 31 Mart’ta rekor oyla seçimleri kazanıp, kayyumların çantalarını ellerine verip göndereceğiz” dedi.


DİYADİNLİLER ALANI DOLDURDU


Buradan çıkan Temelli, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde miting alanına geçti. Alana gelmek isteyen yurttaşlara polisin zorluk çıkarması ise dikkat çekti. Bazı yurttaşların alana girmesine izin vermeyen polislerin, HDP’nin belediye eşbaşkan adaylarını da üst aramasından geçirmeye kalkışması sonucu gerginlik yaşandı. Alanı dolduran yurttaşlar, çalınan ezgiler eşliğine halay çekti.


'BİZ KÜRDÜZ BURASI KÜRDİSTANDIR'


HDP Diyadin Belediye Eşbaşkan adayları Betül Yaşar ve Evren Demir halkı selamladı. Yaşar, halka hitaben yaptığı konuşmada, “Kayyumları sandığa gömüp, belediyelerimizi geri alacağız. 31 Mart’ta halaylarımızı birlikte çekeceğiz” diye konuştu. Demir de yaptığı konuşmada, “31 Mart’ta belediyeyi kayyumlardan almak için geliyoruz” dedi.


Ardından konuşan HDP Kadın Sözcüsü ve Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “HDP’liler gitsin” sözlerini hatırlatarak, “Sen kimsin kim. Biz Kürdüz burası da Kürdistan’dır. Gidecek olan bellidir. Gidecek olanlar kayyumlardır. 31 Mart’ta sizi de kayyumlarınızı da buradan göndereceğiz” diye konuştu.


'KAYYUMLAR HAYATLARI BOYUNCA BU UTANÇLA YAŞAYACAKLAR' 


Ardından halka seslenen Temelli, “Biz geliyoruz, kayyumlar gidiyor. Ne demiştik, 31 Mart’ta bütün kayyumları süpürüp tarihin çöp sepetine atacağız. Bu utanç ile birlikte gidiyorlar. Hayatları boyunca bu utançla yaşayacaklar. İşledikleri bütün suçların hesaplarını mutlaka soracağız. Kayyum bir ülkenin geleceğine yapılmış en büyük kötülüktür. Bu iktidar faşizmi kurumsallaştırmaya çalışıyor, diktatörlüğün taşlarını döşüyor. Bu ülkeye de Ortadoğu’ya da demokrasi gelecek” dedi.


 'BARIŞ İSTEYENLERE CEZA VERİLEN TEK ÜLKE TÜRKİYE'


Akademisyen Füsun Üstel’in aldığı cezayı hatırlatan Temelli, “Bu ülkede barış istedi diye barış akademisyenleri yargılandı. Dünyanın hiçbir yerinde barış istedi diye kimse yargılanmadı. Bizde barış isteyen akademisyenler ceza alıyor. Dün Füsun hocanın cezası onanmış. Bu karar bizim için hiç hükmündedir. Barış yargılanamaz. Yargılansa yargılansa savaş isteyenler yargılanır. Nerede görülmüş barış isteyenlerin ceza aldığı” diye konuştu.


'SEN KİMİ NEREDEN KOVUYORSUN?'


Ülkede beka sorunu olmadığını dile getiren Temelli, “Bu ülkenin bir beka sorunu yok. İktidardan düşmemek için halka tehditle korku salmak derdindesiniz. Düşmanlığı o kadar yaydılar ki, toplumları değil, baba ile kızı bile karşı karşıya getiriyorlar. Evin içine bile girmiş bu ayrımcı dilleri. Buna birlikte son vermeliyiz” dedi.


Ülkenin acil demokrasi ve hukuka ihtiyacı olduğunu vurgulayan Temelli, “Bir cumhurbaşkanının halkı ülkeden kovma gibi bir işi olabilir mi? Bu Cumhurbaşkanı olamadı, olamaz da. Hem Cumhurbaşkanı hem de bir partinin başkanı olamaz. Şimdi çıkmış bir şeyler anlatıyor meydanlarda. Söyledikleri savaş, yolsuzluk politikaları. 31 Mart’ta bu ülke demokrasiye, hukuka karşı kaybettiği umuduna kavuşacaktır.  Burası bizim ülkemiz. Sen kimi nereden kovuyorsun? Hiçbir yere gitmiyoruz, 31 Mart’ta sandıklara gidiyoruz” dedi.


'BİR KAÇ FAZLA OY ALMAK İÇİN KÜRDE SALDIRIYOR'


AKP’nin işin kolayını bulduğunu ve iktidarlarını devam ettirmek, ihtiyaç duyduğu oyları almak için Kürtlere saldırdığını dile getiren Temelli, “Kürde saldıracaklar ve oradan gelen birkaç oyla iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. Her gün çıkıp yalan söylüyorlar. Kimse artık onları dinlemiyor. Televizyonlar yalan makinesine dönmüş. Nerdeyse millet televizyonları camdan atacak. Ama atmayın bir ay sonra televizyonlardan yeniden hakikatin, gerçeğin sesini duyacaksınız” diye konuştu.


'KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEK TEK İRADE TECRİT ALTINDA'


Kürt meselesinin çözülmeden hiçbir sorunun çözülmeyeceğini belirten Temelli, “Kürt meselesi çözülmeden hiçbir sorun çözülmez. Kürt sorunu küresel bir sorundur. ABD, Rusya, Fransa bu sorunun çözülmesi için, doğru-yanlış, bir çaba gösteriyor. Bu sorunu çözülmemesini bir tek bu iktidar istemiyor. Bu sorunu çözecek olan bir tek irade var ve şimdi tecrit altında” dedi.


Temelli, konuşmasının ardından Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki büro açılışına geçti.
Editör: Haber Merkezi