Seçimin kritik bölgesi son iki haftadır Ankara oldu. İçinde bulunduğumuz hafta iki konuda da kritik gelişmeler yaşandı...

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in analizine göre;Büyükşehirle başlayalım. AKP’den kaçan oyların MHP’ye gittiği saptaması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Herkes yoluna” söyleminden geri adım atması sonucunu getirmişti. AKP’den gidecek oyların “kaçış güzergâhını” kapatmak amacıyla ittifak yapıldı. MHP sahaya hızlı girdi. Öyle sıkı çalışmaya başladılar ki AKP’li kadrolar bile hayret ediyordu. Ancak anketlerde, AKP adayı Mehmet Özhaseki ile CHP adayı Mansur Yavaş arasındaki makas kapanmadı. Son haftaya girdiğimizde de anketler Yavaş’ın önde olduğunu gösteriyordu. Bu ortamda Yavaş hakkında çok önceden bilinen bir senet konusu yargı tarafından yeniden gündeme getirildi.

Türkiye’nin genelinden aldığımız izlenim, “Tencere Partisi” hem iktidarı hem muhalefeti bastırmış durumda. Ekonomide yaşanan zorluklar partilerden bağımsız bir yönelim oluşturuyor. Yönelim nereye olur, kesin sonuçlar sandıktan çıkacak.

Ancak Ankara’da Mansur Yavaş olgusu daha baskın gibi görünüyor. Ayağının tozuyla köylerden gelmiş Cumhur İttifakı’nın bir belediye meclis üyesiyle gece yarısı durumu konuştuk. “Köyler bu sefer farklı. Önceden tanıdığımız, bildiğimiz insanlarla konuşurken susuyor, konuşmuyorlar, bizi dinliyorlar. Biz konuşmamızı bitirince yine susuyorlar. O zaman bir sorun olduğunu anlıyoruz. Biraz yoklayınca, ‘Yavaş’ın önceki seçimde hakkını yediler, şimdi de iftira atıyorlar’ tepkisi geliyor” diyor.
Özhaseki çok çalışıyor. Gündüz sahada, gece televizyonlarda kendisini ve projelerini anlatıyor. MHP kadroları destek veriyor. Ancak öyle görünüyor ki AKP seçmeni konusunda umutlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’da... Kentli MHP seçmeni Özhaseki’ye ikna olacak mı, Erdoğan seçmeni üzerinde ne kadar etkili olacak? Merakla sorulan sorular bunlar.

CHP örgütünde heyecan hissediliyor. İl Başkanı Rıfkı Güvener neredeyse uyumuyor. Yavaş’la birlikte ve ondan ayrı programlar yapmış, örgütü hareketlendirmiş, organize etmiş. Yalnız sandık güvenliği önemli. CHP artık bu konuyu önemsemeli. Ankara’da bir beklenti de Yenimahalle’de seçimin kritik geçmesi yönündeydi. “Güçlü aday” olarak gösterilen AKP Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, bu sefer Yenimahalle’de şansını deneyecek. Kampanyaya erken, güçlü ve hızlı başladı. Hızlıca alana hâkim olarak psikolojik üstünlük kurmayı denedi. Ancak karşısında belediyeyi AKP’den alan, CHP oylarının bulunduğu bölümünün ilçeden ayrılmasına karşın geçen seçimde oyunu yüzde 51’e yükselten Yenimahalle’nin “Fethi Abisi” Fethi Yaşar var. Henüz çalışmaların başında sokağa “Fethi Abi’nin işi bu sefer zor” söylemi yayıldı. Hemen karşılığı geldi: “Yenimahalle Fethi Yaşar tiryakisidir.” İlçedeki kamuoyu yoklamalarından sonra Fethi Yaşar’ı çok rahat gördük...

Bir not daha düşelim. Mamak’tan da CHP lehine “sürpriz olabilir” izlenimleri gelmeye başladı. Satırlara son noktayı koyarken Ziraat Mahallesi’nden bir Cumhuriyet okuru aradı. “Yan tarafımızda Altındağ Sosyal Dayanışma Vakfı var. Bir iki gündür rutinin dışına çıktılar, yardımlar katlanarak arttı” bilgisini verdi. Anlaşılan tencere sorunu sandığa damga vurma potansiyeline yine sahip.
Başkentte dikkatler Büyükşehir seçimlerinde...


Geleceğin Yıldızları Yaz Kampları:
Sınırlı kontenjanları kaçırma, sen de hemen kayıt ol!
 
Editör: Haber Merkezi