DİYARBAKIR – Emniyetin HDP önünde bekletiği kişilere tükürdüğü ileri sürülerek gözaltına alınıp “örgüt propagandası” iddiasıyla adli kontrolle serbest bırakılan İhsan Çapan’ın avukatı Helin Çapan, “Savcı görevini kötüye kullandı” diyerek HSK’ye başvuracağını söyledi. 

Çocuklarının dağa kaçırıldıklarını iddia ederek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü önünde bekletilen grup, 21 Kasım günü il binasından çıktığı sırada Demokratik Bölgeler Partisi Üyesi (DBP) İhsan Çapan’a saldırdı. Grubun, “bize tükürdü” iddiasıyla Çapan’a saldırdığı an Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) servis ettiği görüntülere de yansıdı. Görüntüde yüzünde maske olan Çapan, maskesiz Celil Begdaş ve Süleyman Aydın’ın sözlü ve fiziki saldırısına uğruyor, burada Begdaş’ın, Çapan’a tükürdüğü görülüyor. 

Çapan, yaşanan olayın ardından Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından aranarak ifade çağrıldı, ifade vermek için gittiği Silvan ilçe Emniyet Müdürlüğü’nde ise gözaltına alındı. Diyarbakır TEM Şube’ye getirilen Çapan, adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. 

HUKUK DIŞI 

Çapan’ın avukatı Helin Çapan, adli bir suçlamayla başlayan olayın Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirilmesinin hukuk dışı olduğunu söyledi. Böyle bir olayda müvekkilinin ifadesinin karakolda alınması gerektiğine vurgu yapan Av. Çapan, “Özel yetkili birimlerin değil, karakolun ifade alması gerekiyordu. Böyle olaylarda masumiyet karinesi gereği işlenilen suçun baktığı birimlerde ifadenin alınması gerekir. TEM’e götürülebilmeniz için Terörle Mücadele Kanunu’na dayalı bir suç işlemeniz ve savcılığın bu yönde bir soruşturma başlatması gerekiyor” diye belirtti. 

‘TÜKÜRDÜĞÜNÜ GÖRMEDİM’ DEDİ 

Müvekkilinin hukuk dışı bir şekilde TEM Şube’ye götürüldüğünü kaydeden Çapan, “Müvekkilim hakkında sadece 3 kişinin ifadesi mevcuttu. 3 kişinin de ifadeleri çelişkiliydi. İlk ifade veren, ‘Tükürdüğünü görmedim, ama şikayetçiyim’ diyor, bir diğer şikayetçi ise, önce ifadesinde ‘Binaya girerken tükürdü’ derken, bir sonraki ifadesinde ‘Binadan çıkarken tükürdü’ şeklinde çelişkili ifade veriyor. Buradaki çelişki de açık ortada” ifadesinde bulundu. 

Verilen ifadeler üzerinden bir yurttaş hakkında Terörle Mücadele Kanunu’ndaki “örgüt propagandası” yapmaktan soruşturma başlatılamayacağını söyleyen Çapan, “Müvekkilime ifade de sadece ‘tükürdün mü’ diye soruyorlar. Bunun üzerinden bir soruşturma başlatıyorlar. İlginç olan da, Hakimlik bunu makul görüyor ve adli kontrol kararına uyuyor, yurt dışı yasağı veriyor” dedi. Müvekkilinin yüzünde maske olduğu, iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Çapan, “Velev ki tükürdü, bir başkasına tüküren biri nasıl olur da ‘terör örgütü propagandası’ yapmış olur?” diye sordu. 

‘SAVCI GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI’

Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvuracaklarını söyleyen Çapan, “Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Çünkü bu yapılan Savcının görevini kötüye kullanması anlamına geliyor. Olmamış bir şeyi ‘propaganda’ diye sunmaktır. Oysa Savcının yapması gereken şey, lehe ve aleyhe olan bütün hususları, tüm delilleri toplamaktır. Zaten aleyhe olmayan şey aleyheymiş gibi göstertmeye çalışma çabası var” ifadesinde bulundu. 

Kaynak: MA / Arjin Dilek Öncel - Fahrettin Kılıç 

Editör: Haber Merkezi