DİYARBAKIR - Siyasi nedenlerle tutuklanıp yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce müebbet hapse mahkûm edilen yazar Edip Yalçınkaya, 30 yıl sonra cezaevinden çıktı. 

Henüz 21 yaşında olduğu 1992 yılında siyasi nedenlerle tutuklanıp 30 yıl hapis cezası verilen Edip Yalçınkaya, tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu. Yıllar sonra tahliye olan Edipkaya’yı cezaevi kapısında ailesi ve yakınları karşıladı. 

1971 yılında Bitlis’te doğan Yalçınkaya, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1990 yılında başladığı politik faaliyetlerinden sonra 1992’de Muş’un Varto ilçesinde tutuklandı. Yargılandığı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) Haziran 1993 tarihinde müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır, Bartın, Siirt, Erzurum, Bingöl ve Çankırı cezaevlerinde kaldı. 

Cezaevinde tutsak kaldığı yıllar içerisinde edebiyat çalışmalarına ağırlık veren Yalçınkaya, “Ma Ülkesi”, “Mahzen”, “Kardaki Kan” ve “Dideban” isimli kitaplar kaleme aldı.

Yine TUHAD-FED İsmet Baycan Şiir ve Öykü Yarışması’nda, İHD Diyarbakır Şubesi Şiir Yarışması’nda ödüller alan yazarın çeşitli internet siteleri ve gazetelerde yazı ve şiirleri yayımlandı.

Yazarın Soranice’ye çevrilen “Kardaki Kan” adlı eseri okurlardan büyük ilgi gördü.

Editör: Haber Merkezi