DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP’li belediyelere kayyım atanmasına “demokrasi herkese lazım” sözüyle tepki gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli, “freni patlamış kamyona” benzettiği iktidarın son demlerini yaşadığını söyledi.
MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere kayyım atanmasına karşı sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli, kayyım atamalarını "demokrasiye darbe" şeklinde yorumladı. “Demokrasi herkese lazım” diyen Tuncaelli, iktidarın dilinden düşürmediği darbe söylemini, pratikte seçimle alamadığı belediyelere uygulandığını ifade etti.


TEPKİ YETERSİZ


Türkiye’nin bir an evvel demokrasi kurallarına geri dönmesi ve seçimle gelen yönetimlerin ancak seçimle gitmesi gerektiği üzerinde duran Tuncaelli, 2016 yılındaki kayyım atamalarına işaret ederek, "Bir önceki kayyımlar döneminde biraz daha süreç farklı idi. Diğer siyasi partiler, HDP’li belediyelere kayyım atamasına tepki koyan bir aşamada değillerdi. Diğer siyasi partilerden bu defa tepki gelir diye düşündük, ancak yeterli tepki yok" dedi. "Bunun kimin başına geldiğinin bir önemi yok" diyen Tucaelli, "Bu bir irade gaspı, bir hak ve demokrasi gaspıdır. Siz bir binayı işgal etmiyorsunuz. Orası altı üstü bir bina, ama bir halkın kendisini, temsilen seçtiği seçilmişlerin ellerinden görevlerini alıyorsunuz. Halkın iradesini gasp etmiş oluyorsunuz” dedi.


EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNE SALDIRI


Kayyım atamalarının yanı sıra eşbaşkanlık sistemine yönelik saldırılara da değinen Tuncaelli, kayyımların sadece belediyelere değil kadın kazanımlarına yöneldiğine dikkati çekti. “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” diyen Tuncaelli, “Ben bir kadın olarak bu hakkımdan vazgeçmeyeceğim. Kadınım, varım, hayatın her alanında var olacağım. AKP’nin özellikle eşbaşkanlık üzerinden saldırısı karşısında kadınların hep birlikte daha güçlü durması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.


Eşbaşkanlığın gündelik hayatta dahi meşruluk kazanan bir sistem olduğunu söyleyen Tuncaelli, “Bu sistem kadının vekaletini bir başkasına vermemesi demek. Ben hiçbir parti ayrımı olmaksızın, tüm kadınların bu durum karşısında ciddi bir mücadeleye duracağını biliyorum. Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde de kadınlar sokağa inmekten geri durmadı. Kendi kazanımlarını korumuşlardı. Bu bir kadın kazanımı hangi partili olması önemli değil, bu kazanımın korunacağına dair inancım tam” diye ekledi.


‘İLK BALTALANAN YER KADIN EKONOMİSİ’


Tuncaelli, kayyımların ilk olarak kadınları ve kazanımlarını hedefe koyduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: "Kadın kurumlarının başına erkek müdür atanıyor. Erkek müdür atanmasa bile, mahalledeki kadın dayanışma evlerinin kapatılması, kadının korunaksız bırakılması da ciddi bir problem. Kayyım aslında böyle başlıyor. Belediyeler, kadınların kendi ekonomik güçlerini elde etmek için zemin hazırlanmıştı. İlk baltalanan yerlerin orası olacağı çok net, zaten karşımızda eril bir iktidar var. Her alanda bu erilliği son damlasına kadar uygulayan bir iktidar var. Haliyle ilk vuracağı yerler de kadın kurumları olacak.”


KAYYIMLA GELEN AYRIMCILIK


Kayyım yönetimi ile seçilmiş eşbaşkanların yaptıkları arasındaki farka da değinen Tuncaelli, “HDP’li belediyeler hiçbir ayrım olmaksızın hizmet ederken, kayyım atamasından sonra belirli ayrımcılıklar yaşandığını hepimiz bir önceki süreçte gördük. Bugün pandemi sürecinde yaşanması çok daha kötü oldu. Bir yandan pandemi var, ama siz yerel yönetimlere el koyuyorsunuz. Elbette ki kayyımları, belediyelerin halka yaptığı hizmetin önünde çok ciddi bir engel olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.


‘FRENİ PATLAMIŞ KAMYON' BENZETMESİ 


İktidarın son demlerini yaşadığını ifade eden Tuncaelli, devamla şunları söyledi: “İktidar freni patlamış bir kamyon gibi nereye çarpacağını bilmeden, tam gaz aşağı yuvarlanıyor. Son seçimlerde de kaybettiği, alamadığı belediyelerin intikamını alıyor. Bir şekilde HDP’ye, HDP’li belediyelere saldırarak intikam almaya çalışıyor. Ben çok kıza zamanda Türkiye halklarının demokrasiye dönmek için oy verdikleri sandığa daha sıkı sarılacaklarını düşünüyorum."
Editör: Haber Merkezi