NAMUS (NOMOS) NEDİR ?

Tahmini olarak m.ö 6 ile 3 bin arasında kılan halinde yaşayan ilk insan toplulukları yerleşik yaşama adım atar. Özellikle mezopotamyada altın hilal (hîva zerîn) de çıkan arkeolojik kazılarda buna dair bir çok yerleri ve kalıntıları günümüz ışıginda bize önemli bilgileri vermektedir.bu çıkan arkeolojik kazılar ve bölgede yaşayan iz sürümü bir çok gelenek ve görenekler , ilk - el yaşam özelliğini kendini ele vermektedir. Kimi modern yaşamdan uzak bir çok kırsal yerleşim yerlerindeki köy ve kasabalarda ilk doğal toplumun özelliklerini barındırmaktadır...

Meseleyi uzatmama adına konumuza dönersek günümüz itibariyle hergun kullandığımız kavram ve kelimelerin nerden geldiğini ve bu kavramların nasıl çarpık bir şekilde yaşamamıza sokulduğunu çok açık bir şekilde anlamış oluruz.bu kavramlardan biriside NAMUS tur. NAMUS kavraminin özellikle kadın da bilhassa cinsel anlamda kullanılması bir o kadar çarpıcıdır. Bu kavram etrafında ataeril toplumda şekillenen algı kadin icin tam bir esaret ve ihanet cenderesidir. Bu durum noktasında yaptığım araştırma ve incelemeler beni bir hayli şaşkına çevirdi. herseyin olduğu gibi namus kavramının da tersinden algıya çevrildiğini farkettim...
Nomos: sümerler döneminde kullanılan bir kavram olup kadınla yapılan ilk sözleşme demektir..!
Peki nedir bu sözleşme?
Sümerlerden. Binlerce yıl önce yaşamış Ilk insan topluluklarının yerleşik yaşama gecişi (neolitik kadın köy devrimi- 1. Altın çağ) kadın öncülüğünde gelişir. " evi dişi kuş yapar " deyimi tamda buna deng söylenen bir sözdür.topluluklar kadın öncülüğünde topraktan ve taşlardan barınaklar yapar.birbirine yapışık fakat kapıları ayrı bu 50 ile 60 varan birbirine yapışık koni biçimindeki evler ilk köy yerleşkesi olmaktadır.bitkileri tanıyan kadın , şaman kadın liderliğinde yönetilir.dokuma ,çanak- çömlek ve çeşitli el sanatıyla erkekten on adım önde yürür. Erkek sadece avcılık yapar ve asker rolünü oynar. Kadın in dişil özellikleri doğa ile eş değer görüldüğü ve doğurganlık özellği nedeni ile erkek tarafından kutsallik affedilir. Buna göre şekillenen ilk inanç TOTEM DIR. TOTEM ilk doğa inancı olup köy sisteminde bir kadın dini haline getirilir. Gökteki yıldızlar, rüzgar, yağmur, toprak ,gök... vs tüm gözlere çarpan ama henüz keşfedilmemiş bir çok şey ana-tanrıça isimleri ile anılır. Star, inanna, anahita, timat, anuna , habur vs bir çok tanrıca isimleri o günden günümüze kadar taşınan isimlerdir.
Ilk köy yerleşkesinde bu inanca göre bir kadın KULÜBESİ (tapinak) oluşturulur. Her şey bu tapınak etrafında şekillenip şaman kadın rolü MAK RAHİPLERİ adıyla değişim gösterir. Artık herşeyin bir ana tanrıçası olduğuna göre yerdeki her kadın buna göre hizmet edip yasalarını oluşturması gerekir. Mak rahipler insanlık tarihinde ilk yasa çıkaran ve bu yasalarla kendi toplumunu yönetmeyi başaran bir tarihsel gelişmeyi başarırlar. 104 MÊ yasaları olarak bilinen bu kurallar günümüzün halen yaşadığı ve önemle koruyucu AHLAK YASALARIDIR.
104 mê (dişi) yasalarından nomos sözleşmesi kadın in erkekle yaptığı sözleşmedir.tarihsel süreç içerinde dahada büyüyen toplumda erkek de yer edinince erkek şef ile mak rahipleri erkek kulübesi ile kadın KULÜBESİ arasında bir anlaşma gerçekleşir. anlasmaya göre köy de yaşayan herhangi bir kadın kendi kulübesini terk edip erkek kulübesine giderse tanrıça tarafından lanetlemiş ve günahkar kadın olarak görülür.bu kadın erkeğe teslim olmuş ve kadinsal özelliğini yitirmiştir. diger kadınların toplumda göreceği saygınlığı yitirir.ve en önemli husus da bu kadına fahişe denilir. Dini törenlerde bu kadının başına EŞARP veya tülbent le başı kapatılır.ana tanrıça huzurunda bu bir günahkar kadındır diye diğer kadınlardan ayırt edilir. Bir kadının baş kapanma olayı buyuk ihtimalle buradan geldiğini düşünüyorum..








Editör: Haber Merkezi