Özlem Armen 

Türkiye’nin seçim sürecine girmesiyle birlikte başlayan ” Hassasiyet ve Aleviler” tartışmaları üzerine  bir açıklama  yapan AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, açıklamada şu ifadeleri kullandı;  "Türkiye son dönemlerin en kritik seçimine doğru hızlı adımlarla gidiyor. Hem cumhurbaşkanı hem de milletvekilleri seçilecek. Partiler seçimi kazanmak için ittifaklar kurdu.

Doğal olarak seçimi kazanabilmek amacıyla partiler bir biri ardına açıklamalarını yapıyorlar. Yapılan açıklamalarda en çok öne çıkan konu ise toplumsal hassasiyetler. Bu kapsamda:

1- Muhafazakar
Muhafazakarın oyunu almak amacıyla türban yine gündeme geldi. Çünkü muhafazakarın hassasiyeti önemli. Muhafazakarın oyunu alamayan kazanamaz.

2- Tarikat ve Cemaatler
Tarikat ve Cemaatlerin hassasiyeti de muhafazakarın hassasiyeti kadar önemli. Bu kesimlerin gönlü hoş edilmezse seçim kazanılmaz. Tarikat ve Cemaatlerin oyunu almak amacıyla siyaset kurumu "Aileyi güçlendirme ve koruma’ gerekçesiyle Anayasa’nın 41’inci maddesinde değişiklik önerdi.

3- Kürtler 
En kritik konumda olan ise Kürtlerin oyu. Kürtlerin oyunu alamayan ne cumhurbaşkanı olabilir ne de mecliste çoğunluğu alması mümkün. Bu gerçekten yola çıkan siyaset kurumunun Kürtlerin oyunu alabilmek amacıyla her seçimde olduğu gibi, bu seçimde de bir takım çıkışlarını göreceğiz. Kısacası, Kürtlerin hassasiyeti üzerinden politikalar geliştirileceği öngörülüyor.

4- Aleviler 
Peki Alevilerin hassasiyeti? 
Kimse Alevilerin hassasiyetini ne görüyor, ne değerlendiriyor, ne de hesaba katıyor. Nasılsa Alevilerin büyük çoğunluğunun tercihi belli. Alevilerin sanki inanç kimliği ile ilgili talepleri, beklentileri, hassasiyetleri yokmuş gibi "oyları çantada keklik" anlayışıyla bir davranış biçimi ortaya konulmaya devam ediliyor. 

100 yıllık Türkiye Cumhuriyet tarihinde seçilen cumhurbaşkanı ya da başbakanlara Aleviler dönüp birgül bile bunlar Aevi değil, bunlar sünni demediler. Çünkü siyaset kurumunda belirleyici olması gereken kişinin etnik ya da inanç kimliği değil, vasıfları, vicdanı ve dürüstlüğü kapsamında değerlendirdiler.

Yine 100 yıllık cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Alevinin ismi cumhurbaşkanlığında geçiyor. Bu durum karşısında ciddi bir rahatsızlığın ortaya çıktığını görebiliyoruz. Alevilerin yıllarca sırtında taşıdığı özelikle bazı kesimlerin rahatsızlığını görmenin de talihsizliğini yaşıyoruz. 

Hadi seriatcıları, ırkçıları tanıyoruz. Muhafazakar, milliyetçi, tarikat ve cemaatleri biliyoruz. Sözüm ona kendini Atatürkçü, Kemalist, cumhuriyetçi, laik, sosyal demokrat, evrensel medeniyetten yana olduğu iddiasında olanlar, size ne oluyor? Yıllarca sorgusuz, sualsiz sizi sırtında taşıyan Alevilere laik gördüğünüz bu mu? 

İsmi cumhurbaşkanı aday adayları içerisinde geçen, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu sırf Alevi olduğu için seçilemez ya da şansı en az diyenlere şunu söylemek istiyoruz. Alevi olmak bu kadar sorunlu ise, toplayın tüm Alevileri paketleyin ve sınır dışı edin, siz de, biz de kurtulalım. 

Sayın Kılıçdaroğlu sahip olduğu vasıflarıyla, yetenekleriyle, becerileriyle, tecrübesiyle yeterli bulunmuyorsa bunu çıkın Alevileri ikna edecek bir şekilde anlatın. Ya da Kılıçdaroğlu'nun geçmişinde açıklayamayacağı veya hesap veremeyeceği bir yükü varsa bunu açıklayın.

Ama sırf Alevi olması nedeniyle cumhurbaşkanı olamaz diyorsanız, kusura bakmayın bu aşamadan sora Alevilerin de hassasiyeti öne çıkar. Peki Alevilerin oyunu alamayan cumhurbaşkanı olabilir mi ya da mecliste çoğunluğu alabilir mi? 

Alevilerin bugünden itibaren kaybedeceği çok şeyi yok. Zaten cumhuriyet tarihinde başımıza her türlü bela geldi. Katledildik, asimilasyon politikalarına maruz kaldık, dışlandık, hakaretlere uğradık. Ne kamuda ne de özel sektörde Alevi gençleri iş bulamıyor. Bir vali'yi bırakın bir genel müdür bile yok Alevilerde. AKP yine seçilirse ne olur? Bir canımız var onu da alırlar. Ama Türkiye çok şeyi kaybeder. 

Açıkça ifade etmek gerekir ki, sırf Alevi kimliğinden dolayı, bir Alevi aday gösterilemez zihniyeti hakim olursa, Aleviler de kendi hassasiyetini ortaya koyar. O zaman da kimi seçerlerse gitsin seçsinler. 

Unutulmasın ki; tüm toplumsal kesimlerde olduğu gibi, bizim de hassasiyetlerimiz var ve bu da hesaba katılmalıdır. Alevilerin oyuna ihtiyacınız yoksa ona göre hareket edersiniz. 

Takdir sizin...

Gerçeğin demine hüü...

Aşk ile."

Editör: Haber Merkezi