ANKARA – Kobanê Davası’nın “kumpas davası” olduğunu ve talimatla açıldığını söyleyen Kürt siyasetçi Ahmet Türk, “Bugünkü iktidar Kürtleri sindirerek, susturarak, Kürt siyasetçilerini zindanlara göndererek, ayakta kalacağını düşünüyor” dedi.

MA'nın haberine göre, DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 11’inci grup duruşmaları ilk gününde sona erdi.

Duruşma sonrasında avukatlar ve siyasetçiler Kobanê Davası’na ilişkin açıklama yaptı.

‘KÜRTLERİ SİNDİRMEYE YÖNELİK BİR DAVADIR’

Açıklama ilk olarak Kürt siyasetçi Ahmet Türk söz aldı. Kobanê Davası hakkında birçok siyasetçi ve avukatın “Kumpas Davası” olarak tespitlerini hatırlatan Türk, “Bu dava talimatla açılan bir davadır. Bu davayla Kürt halkı, Kürt siyasetçileri sindirilmek isteniyor. Bugün ki iktidar Kürtleri sindirerek, Kürt halkını susturarak, Kürt siyasetçilerini zindanlara göndererek, ayakta kalacağını düşünüyor. Böyle bir politika yürütüyor. Bütün bunlar bilinen şeylerdir” dedi.

‘HUKUKSUZLUĞU GÖZLERİMLE GÖRDÜM’

Dava dosyasının ilk mahkeme heyeti başkanı Bahtiyar Çolak hakkında “çete üyeliği” ile ilgili soruşturma yürütüldüğüne dikkati çeken Türk, “Bu çok gariptir. İddianamenin kabulünden arkadaşlarımızın tutuklanmasına kadar imzası olan mahkeme başkanının çete üyesi olmak iddiasıyla ev hapsine alınması bu davanın yeniden ele alınmasını gerektirir. Alınan kararların geçersiz olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu davanın yeniden ele alınması gerekir. Bu ülkede hukukun zerresi kalmış ise sanıkların tahliye edilmesi, iddianamenin yeniden hazırlanması alınan kararların yok sayılması gerekir.  Bugün gözlerimle hukuksuzluğun devam ettiğin görmüş oldum” diye belirtti.

‘DOSYADA YAPILACAK HER İŞLEM ŞAİBELİDİR’

Söz alan avukat Ali Bozan da mahkemenin bir önceki başkanı Bahtiyar Çolak hakkında itirazlarını duruşmada da söylediklerini belirtti. Bozan, “ Bugün Kobanê Kumpas davasının 25’nci duruşması yapıldı. Atadedeler ismiyle bilinen yasadışı yapılanma ve çetenin iki numaralı ismi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve adli kontrol ile serbest bırakılan Bahtiyar Çolak’a dair taleplerimiz oldu. İddialar ciddi, Kobanê Davası’nın mahkeme başkanı olduğu döneme ait. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi bu davaya özel olarak atandı. Eğer Bahtiyar Çolak hakkında çetecilik soruşturma var idiyse neden başkan olarak atandı? Mahkeme de dile getirdik. Çolak başkanlığında dosya da yapılan işlemlerin tamamı hukuka aykırı ve şaibelidir. Çolak’ın çetecilik soruşturmadan bir haberdar iken de hukuksuz işlem yapıldığını söylemiş ve HSK’ye şikayet etmiştik. Hukuka aykırı bir şekilde işlemler yapıldığını söylemiştik. Bugün Çolak’ın soruşturma geçirmesi iddialarımızı doğrular niteliktedir. Bugün bu davada yapılacak işlemlerin tamamı hukuka aykırı ve şaibelidir. Şu anda mahkemeye başkanlık yapan ve heyette yer alan üye Çolak’ın 9 ay boyunca mesai arkadaşıydı. Kobanê Kumpas davası HDP’yi, muhalifleri ve Kürtleri sindirmeye yönelik bir dava olduğunu söylemiştik, söylemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi