ANKARA - “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” yasa tasarısına karşı Meclis’e kitlesel yürüyüş gerçekleştiren Alevi örgütleri, “Torba yasa değil eşit yurttaşlık talep ediyoruz” diye seslendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” ile ilgili bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek kanun tasarısı öncesi, Alevi örgütleri Meclis’e kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte yasa tasarısına tepki gösteren Aleviler, “AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla “eşit yurttaşlık” talebini dile getirildi. Alevi örgütlerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. 

Meclis Çankaya Kapısı önüne kadar süren yürüyüşün ardından Alevi deyişleri söylendi, saz çalındı. Meclis önünde bir araya gelen Aleviler, “Alevilik torbaya sığmaz, yasanızı geri çekin” yazılı pankartı taşıdı, “AKP elini inancımdan çek”, “Aleviler vardır Alevilik haktır” ve “Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir” sloganları attı. 

Eylemde, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı (HBAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri’nin (DAD), “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” başlıklı ortak açıklaması ADFE Genel Başkanı Celal Fırat tarafından okundu. 

‘CEMEVLERİ SORUN OLARAK GÖSTERİLİYOR’

Fırat, AKP’nin aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin ikinci yüzyılında ise tamamen köklerinden koparılmak istendiklerini belirtti. AKP tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” içerisine cemevlerinin aydınlatma su ve personel giderleri gibi maddeler eklenerek Alevi sorunun çözülemeyeceğine değinen Fırat, “Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz, bir sorun olarak gösterilmektedir” dedi.  

‘ALEVİLER VARDIR, BURADADIR’

AKP’nin bu yasa tasarısı ile Alevi inancını ve kimliğini inkâr ettiğini ve kendince bir Alevi tanımı yaptığını dile getiren Fırat, şunları söyledi: “Bu yasa ile Aleviliği, Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu tasarı ile AKP hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz, siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burada ve Alevilik haktır.”

TALEP: YENİ BİR ANAYASA

Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi iktidarlar, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tekleşmiş yurt ve yurttaşlık ilişkisini yeniden yorumlamak, yeni bir anayasa ile taçlandıracak güçlü bir iradeyi ortaya koymak zorundadır. Toplumsal birlik ve direncimizle eşitlik temelinde demokratik, laik bir geleceği birlikte kuracağımıza olan inancımızla haykırıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi