DİYARBAKAR- Turizm Bakanlığı’nın Diyarbakır kayyımıyla birlikte Sur’da yapacakları “festival”e tepki gösteren Amed halkı,  yapılacak organizasyona halkın katılmaması yönünde çağrı yaptı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Diyarbakır kayyımıyla birlikte tarihi Sur ilçesinde 8-16 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceği “festival” halktan tepki topladı. 2015- 2016 yılında sokağa çıkma yasaklarıyla 6 mahallesi yerle bir edilen ve 80’nin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği Sur’da eğlence ve rant amaçlı yapılacak “fetsival”e ilişkin MA'ya konuşan Amed halkı söz konusu organizasyona kimsenin katılmaması gerektiğini dile getirdi. 

‘BU FESTİVALE NASIL GİDEDİZ’

Organizasyona tepki gösteren Sait Mural, “Gönlümüz yaralıdır. Yurdumuzu yıktılar. Halkımızın evlerini yıktılar, yıkılan evlerin sahipleri kiracı durumuna getirildi. Bu festivale nasıl gidebiliriz? Amed halkı da bu organizasyona gitmemelidir” dedi. 

‘ZENGİNLERE RANT OLARAK PEŞKEŞ ÇEKİLDİ’

Sur’un tarihi bir yer olduğunu hatırlatan Ahmet Jiyan Kavak, 2015 yılında Sur’daki yapıların yıkılarak yerlerine cezaevini andıran yapıların inşa edildiğine dikkati çekti. Tarihi yapıların esemesinin kalmadığına vurgu yapan Kavak,  “Sur’un eski kültürü de kalmamıştır. Sur,  zenginlere rant olarak peşkeş çekildi.  Burada, yaptıkları yıkımı örtmek için festival düzenliyorlar. Amedlilerin festivale gideceğini zannetmiyorum” diye konuştu. 

‘CEHENNEM GİBİ GÖRÜYORUM’

 “Şimdilerde Sur bana cezaevi gibi geliyor” diyen Tahsin Aktaş da “Bayramlarda, mezarlıkların önünde geçtiğimde buraya bakmaya tahammül edemiyorum. Bu festivali cehennem gibi görüyorum. Kendini bilen bu festivale gitmez. Ben kendim gitmeyeceğim ve halka da gitmeme çağrısında bulunuyorum” diye belirtti.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Yurttaş olarak organizasyonu kabul etmediklerini ifade eden Cihan İçmez, “Burada çok sayıda yurttaş, çocuk, kadın ve yaşlı insanlar katledildi. Bundan kaynaklı da burada eğlence yapılmasını kabul edilemez. Halkımız, bu festivali kabul etmemelidir” dedi. Hasan Fidantekin adlı yurttaş da Diyarbakır halkının bu organizasyona katılmayarak tepkisini dile getirmesi gerektiğini söyledi. 

‘FESTİVALİ LANETLİYORUZ’

Kürt halkı üzerinde geçmişten günümüze devam eden baskı politikasına işaret eden Hüseyin isimli yurttaş ise, söz konusu organizasyonun bu politikaların devamı olduğunu ve “Bu festivali lanetliyoruz. Halkımız bu festivale gitmesin” dedi. 

MA/ Mahmut Altıntaş- Mehmet Şah Oruç

Editör: Haber Merkezi