ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  Karma Komisyon’da DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar çıktı. Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair görüşmeler Genel Kurul’dan sonra tamamlanacak.

MA'nın haberine göre; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon görüşmeleri sona erdi. Fezlekelere dair HDP’li milletvekilleri DBP’li Aydeniz hakkında hazırlanan 5 ayrı fezlekeye dair savunma yaptı. Savunmaların tamamlanması ardından komisyonda oylamaya geçildi.

AYDENİZ’İN DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI KARARI

Komisyonda yapılan oylama ardından Karma Komisyon’da tek tek oylanan 5 ayrı fezleke de AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla DBP’li Aydeniz’in  dokunulmazlığının kaldırılması yönünden karar çıktı. Komisyon da HDP ve CHP hayır oyu kullandı. Komisyon kararına dair yazılacak şerhlerin Perşembe gününe kadar teslim edilmesi istendi.

Komisyon görüşmeleri ve verilecek şerhin de yer aldığı Karma Komisyon raporu Ekim ayında Genel Kurul’da görüşülecek.

 Komisyon ardından HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, vekiller ile açıklama yaptı. 

Toplantının yapıldığı salon önünde konuşan Beştaş, “Bugün saat 11 itibaren Karma Komisyon’da DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in 5 ayrı fezlekesine dair görüşmeler yapıldı. Hepsi de 2911 sayılı kanuna muhalefet olarak Türkiye tarihinde ilk defa bu iddiayla dokunulmazlık kaldırıldı. AKP, MHP ve İYİ Parti oyu ile geçti. Tarihe not olarak düşmek istiyoruz. Bu komisyon toplantı salonu birçok olaya tanık oldu, birçok dokunulmazlık dosyası görüşüldü. Şu anda onlarca arkadaşımız cezaevinde rehin tutuluyor” dedi.

‘MECLİS SİYASİ DARBENİN ENSTÜRMANI OLDU’

“Onlar HDP’nin canından, etinden, vücudundan parça koparmaya çalışıyorlar, bu parçalarla kendilerince iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar” diyen Beştaş, şunları söyledi: “ Ama unutmasınlar ki biz koparılan parçalarımızı, hızla tamir edip, tekrar iyileştirip, yolumuza devam ediyoruz. Bugün gördüğümüz manzara zorbalıktır, faşizmdir, totaliter rejimlerin başvurdukları temel yöntemlerinden biridir. AKP ve MHP siyasi darbesine kesintisiz devam ediyor. Siyasi darbesinin araçlarından bir tanesi de bu gördüğünüz salon, Karma Komisyon ve Meclis olmaktadır. Tıpkı yargıyı araç haline getirip, silah olarak kullandığı gibi Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler. Bunu hiç kimse unutmasın.”

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“Saliha Aydeniz’i, Semra Güzel’i Musa Farsioğlu’nu gidip halka sorsunlar” ifadelerini kullanan Beştaş,  “Onlar mı vekil yoksa verilen talimatlarla burada el kaldırarak dokunulmazlığı kaldıranlar mı gerçek vekil? Saliha Aydeniz tabii ki halkın iradesini temsil edecektir. Biz HDP olarak yolumuzdan bugüne kadar geri dönmedik, döndüremeyecekler çünkü biz haklı bir mücadelenin üyeleri olarak yolumuza devam ediyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar demokratik siyasetten, eşitlik mücadelemizden, Kürt sorunun demokratik çözümünden, kadın erken eşitliği mücadelemizden, doğa hakları mücadelemizden, özcesi  toplumun özgür demokratik adil bir rejime kavuşması için yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HESABINI VERECEKLER

AKP-MHP iktidarının bütün çabalarına karşı demokratik siyaset mücadelesi sürdürecekleri mesajını veren Beştaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Ne yaparsa yapsınlar biz burada olacağız. Demokratik siyaseti yürüteceğiz, onları 2023’ten sonra kimse görmeyecek. Onlarla hesaplaşacağız, hesap soracağız. Bu komisyonlarda yaptıklarını hesabını yargıya verecekler. Bizler onlar gibi yargıyı silah olarak kullanmayacağız. Gerçekten demokratik bir sistemle bu ülkenin yönetilmesini sağlayacağız, her kesimin adil yargılanmasının önünü açacağız.”

Editör: Haber Merkezi