HABER MERKEZİ- Emlak sektöründe fiyatların yükselmesi, kiralık ev ve ev arkadaşı ilanlarını da artırdı. Ancak son dönemde ev arkadaşı arayanların ilanlarında farklılaşma göze çarptı.

İstanbul’da son bir yılda yüzde 112 artan kira fiyatları, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. Evden çıkmak zorunda kalanların, uygun fiyatlı ev bulamayanların ve nihayetinde ev arkadaşı aramak zorunda kalanların sayısında patlama mevcut.

'EN FAZLA 500 LİRAYA 'BAYANA' KİRALIK'

  Gazete Duvar'dan Meral Candan'ın özel haberine göre;  Online emlak sitelerinde ise bazı ilanlar diğerleri arasında dikkat çekti. Çok ucuz fiyatlarla oda kiralayanların ev arkadaşı kriteri olarak kadın olma şartı öne sürdüğü görüldü. Çoğunlukla erkek olan ilan sahipleri özellikle “bayan” kelimesini kullanarak ev arkadaşı aradığını belirtti.

Erkeklerin “bayan” ev arkadaşı araması aslında yeni değil. Konuyla ilgili sosyal medyada pek çok ilan örnek olarak paylaşılıyor. Örneğin, Ekşisözlük’te bu başlığın açılma tarihi 2016 ancak son zamanlarda bu tarz ilanların sayısı yükseliyor.

Neden illa "bayan" tercih ettiklerini araştırdığımız bu ev sahiplerini '25 yaşında bir çağrı merkezi çalışanı' olduğumuzu söyleyerek aradık. 

Erkek ilan sahiplerinin, emlak fiyatlarının arttığı günümüz piyasasında ev arayan kadınları ev arkadaşlığından çok evin günlük işleri için düşündükleri ortaya çıktı.

Fahiş kiraların konuşulduğu bu dönemde aylık maksimum 500 lira talep eden erkeklere neden özellikle “bayan” ev arkadaşı aradıklarını sorduk. Bir ilan sahibi, açıklamasında, iki erkek olarak bir yaşadıkları eve “bayan” ev arkadaşı aradığını belirtti. Detaylar için konuştuğumuzda ev arkadaşından temizlik ve yemek yapma beklentileri olduğunu söyledi. Evde yemek yapıp yapmadıkları sorusunu da “Bir kadın gibi olmuyor tabii” diye cevapladı. Telefonu kapatmadan önce ise aradıklarının hizmetçi değil “ev arkadaşı” olduğunu ifade etti.

‘ÖNEMLİ OLAN ARKADAŞLIK’

1+1 evine "bayan ev arkadaşı" şartı koşan başka bir ilan sahibi ise salonda kimin kalacağı konusunu yanıtladı. Yazışmalar önce birbirini tanıma üzerinden ilerledi. Yaş, iş-güç gibi bilgilerden sonra ilan sahibi, evden çalıştığını, salondaki kanepede kendisinin yatacağını çünkü onun için öncelikli olanın “arkadaşlık” olduğunu söyledi.

Yazışmanın devamında paranın çok önemli olmadığını, “Yeter ki kafalar uyuşsun” diyerek açıkladı. Konuşmayı içki, sigara gibi alışkanlıkların olup olmadığı soruları takip etti. Evde istendiği gibi bunların kullanılabileceği de vurgulandı: “Özgür bir kadınsın istediğini yapabilirsin.” İlan sahibi oluşturduğumuz profilden fotoğraf talep etti ve tanışmak için birlikte yemek yeme teklifi yaptı. Yazışma bu noktada bitirildi.

Bir diğer ilan sahibi de “bayan” ev arkadaşı talep etmesinin sebebini “yemek yapar” olarak açıkladı. Bir başkası da sadece bir odadan oluşan stüdyo dairesi için “bayan” aradığını ifade etti. Yer paylaşımı sorularına henüz cevap vermedi ama önemli olanın “kafa uyuşması” olduğunu söyledi.

Haber süresince ulaştığımız ilanlardan birkaçı ise daha sonra kaldırıldı.

Editör: Haber Merkezi