HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 2022 yılında 3 bin 984 silahlı şiddet olayının yaşandığını belirterek, bireysel silahlanmaya karşı önlemin alınması ve cezasızlık politikasına son verilmesi çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’nin (KAMİAD)  parti gruplarını ziyaret ettiğini ifade eden Beştaş, yaptıkları görüşmelerde anlatılan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı.

‘İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALAMAYA ZORLANIYORLAR’

Öğretmenlerin çok zor koşullarda mücadele ettiğini, sözleşmelerinin açlık sınırının altında ve özlük haklarından yoksun olduklarını dile getiren Beştaş, yaptıkları görüşmede öğretmenlerin istifa dilekçesi imzalamaya zorlandıklarını anlattıklarını belirten Beştaş, “300 bin öğretmen bu şartlarda çalışıyor, taban fiyatı uygulanmıyor ve açıkçası kamuda çalışan öğretmenler ile kendileri arasında bir eşitlik yok” dedi.

KAMİAD ile yaptıkları görüşmeden de bahseden Beştaş, “5’li çeteye finans sağlanırken diğer müteahhitlerin, iş insanlarının çalışma koşulları her şeyden önce eşitlik ilkesine açık aykırılık teşkil ediyor. Taleplerinin takipçisiyiz, yanlarındayız, bir an önce karşılansın diyoruz” diye belirtti.

KAMU AVUKATLARININ SORUNLARI

Kamu avukatlarının sorunlarına da değinen Beştaş, “Eşitsiz çalışma koşullarında mücadele ediyorlar, savunma görevini, mesleki çalışmalarını sürdürüyorlar. Cumhurbaşkanı 2019 yılında Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, İnsan Hakları Eylem Planı’nda ‘Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacak’ taahhüdünde bulundu ve Hazine ve Maliye Bakanı bu süreyi iki yıl olarak ilan etti ancak yedinci yargı paketinde de kamu avukatlarının durumunun düzeltilmesine dair hiçbir veri ve düzenleme yok. Açıkçası, Anayasa’da tarif edildiği şekilde yaptıkları işe uygun bir adaletli ücret verilmesi emredici anayasal hükümlerdir. Meslektaşlarımız, kamuda çalışan avukatlarımız hem ücret bakımından hem diğer çalışmalar bakımından eşitsiz çalışma koşullarına sahiptir. Kamu avukatlarının yürüttükleri görev ve sorumluluğun niteliği ve ayrıca son dönemlerde oluşan ücret eşitsizliğinin giderilmesi için haklı beklentinin korunması ilkesi uyarınca bir çalışma yapılması elzemdir” ifadelerini kullandı.

‘ŞİDDET VERİLERİNİN NEDENİ İKTİDARIN POLİTİKALARI’

Bireysel silahlanmaya dair de konuşan Beştaş, “Bireysel silahlanma almış başını gidiyor. Ülke insanlarının yoğun bir şiddet sarmalı içerisinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Umut Vakfı 2022 verileri fecaatin boyutlarını ilan etti. 2022 yılında medyaya yansıdığı kadarıyla 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yaşandı ve ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi can verdi, öldürüldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı. Bu verilerin oluşmasında en büyük etken iktidarın politikaları, cezasızlık, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme, tetikçilerin sosyal medyada ellerinde silahla verdikleri pozlardır” diye belirtti.

Bireysel silahlanmaya karşı olduklarını vurgulayan Beştaş, önlemin alınmasını ve cezasızlık politikasına son verilmesi çağrısında bulundu.

( Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi