SİİRT - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dinler ve İnançlar Masası Bölge Sözcüsü Sabahat İnal Acar, insan kemiklerinin bulunduğu alana yapılmak istenen projeye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. 

Newala Qesaba’nın yapılaşmaya kapatılmasını isteyen HDP Dinler ve İnançlar Masası Bölge Sözcüsü Sabahat İnal Acar, yapılmak istenen villalarla insanlık onurunun ayaklar altına alınmak istendiğini söyledi. 

Faili meçhul cinayetlere kurban giden ve farklı tarihlerde hayatını kaybeden PKK'lilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin toplu bir şekilde gömüldüğü Newala Qesaba'nın (Kasaplar Deresi), imara açılmasının ardından bölgede villa yapılacağı açıklandı. Bugüne kadar birçok ezgi, kitap ve filme konu olan Newala Qesaba, Siirt merkezine yakın bir noktada bulunuyor. 405 dönümlük bir alanı kapsayan bölgede, en az 300 kişinin cenazesinin olduğu belirtiliyor. 

Zamanla yapılaşmaya açılan Newala Qasaba'ya ilk olarak duble yol yapıldı, sonrasında düğün salonu için imar izni verildi. Toplu mezarların bulunduğu tahmin edilen alanda polis akademisi kuruldu, şimdi ise aynı alanda bina ve villalar yapılmak isteniyor. Yeni proje için derenin girişine, projenin detaylarını içeren tabelalar asan War Yapı Şirketi, proje kapsamında onlarca villa, 8 katlı binalar ve yüzme havuzu yapmaya hazırlanıyor. 

Newala Qesaba'nın yapılaşmaya açılmasına dair tepkiler de devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dinler ve İnançlar Masası Bölge Sözcüsü Sabahat İnal Acar, insan kemiklerinin bulunduğu alana yapılmak istenen projeye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. 

‘İŞKENCEYE KARŞI SUSMAYACAĞIZ’

Yapılmak istenen projeye ilişkin inceleme yapmak istediklerinde polisin engelliyle karşılaştıklarını ifade eden Acar, “Newala Qesaba'da işkenceyle katledilen Kürt ve Ermeni halkının kemikleri bulunuyor. Burası Kürt halkı için kutsal bir yer. Burada yapılan bir saygısızlık. İşkence ile öldürülen insanların bulunduğu bir yerin üstünü betonla kapatmak istiyorlar. Yaptıkları ayıbı bu şekilde örtmek istiyorlar. Kemikleri dahi bulunmamış bir yere havuzlu villa ve binalar yapılmak isteniyor. Yapılan bu işkenceye karşın susmayacağız. Susanlar öbür dünyada hesabını verecek. Böyle bir olay yaşanıyor” dedi. 

ŞİRKETİN ÇIKARLARI DÜŞÜNÜLÜYOR

İslamiyet’te mezarlara yaklaşımı hatırlatan Acar, “Bir şirketin çıkarları için bir halkın onurunu ayaklar altına almaya çalışıyorlar. Peygamber efendimiz, ‘bir mezarda oturmak bir ateşin içine oturmaktır’ diye bir hadisi var. İnsanlar kalkıp, AKP’nin yandaşları kalkıp, bir mezarlığa bu villaları yapıp nasıl oturacaklar. O mezarlıkta işkenceden geçirilerek katledilen, kemikleri ailelerine verilmeyen insanlar var. Mezarlık üzerine kurulan havuzlu villalarda nasıl keyif çatacaklar? Ramazan’da gittik oraya bizi almadılar. Oraya almadılar ama biz projeyi gördük. Ölülerimize, değerlerimize saygı gösterilsin” diye konuştu. 

MEZARLARA BİR YILDA 147 SALDIRI

Acar, İslam alimleri ve İslam toplumunun bu vahşeti gündemine alması gerektiğini belirterek, “Söz konusu Kürt halkı olunca herkes sus pus olup, 3 maymunu oynamaktadır. Burada bir insanlık, bir vicdan, bir ahlak sorunu vardır. Önceden bir ölü bir yerden çıktığında aylarca kimse televizyonunu açmazdı, düğün yapmazdı. Ölü sahibine gösterilen bir saygı vardı, mezarların yanından geçerken sessiz konuşulurdu. Ne oldu da mezarlara saldırıyor, kemikleri kırıyor, kemikleri betonların altına alıyor; İstanbul Kilyos'ta olduğu gibi. Bu süreçte bir yıl içinde mezarlara 147 saldırı oldu. Mezarlar tahrip edildi. Bütün bunların bir siyasi sebebi vardır. Bunlar bir halkın değerlerine saldırarak, dirilerini cezalandırmak ve onlara işkence etmektir” diye belirtti. 

Newala Qasaba’nın yapılaşmaya kapatılmasını isteyen Acar, bölgede mezarlık yapılması çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi