HABER MERKEZİ - 9 Ekim komplosuna karşı birçok kentte düzenlenen yürüyüşlerde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talep edildi. 

(MA) Mezopotam Haber Ajan'nın haberine göre; İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük 9 Ekim 1998’de startı verilen uluslararası komplonun 24'üncü yılı birçok kentte protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla yapılan yürüyüşlerde komplo lanetlendi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkmasıyla başlayan uluslararası komplo, 24’üncü yılında birçok kentte gerçekleştirilen yürüyüş, eylem ve etkinliklerle protesto ediliyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen eylemler kapsamında, Van’da üç koldan yürüyüş gerçekleştiriliyor. Kentin üç ayrı noktasında bir araya gelen halk, DBP Van İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. 

Yürüyüş kollarında, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, milletvekilleri Sezai Temelli, Murat Sarıcaç ve Muazzez Orhan ile birlikte sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer aldı. 

BOTAN KOMPLOYA KARŞI YÜRÜYOR

Şırnak’ın Cizre ilçesinde gerçekleştirilen ‘Özgürlük Yürüyüşü’ne, HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Barış Anneleri Meclisi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), HDP ve DBP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Halk, “Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı özgürlüğe yürüyoruz” yazılı pankart açtı. 

DİYARBAKIR’DA EMEK CADDESİ’NDE BİR ARAYA GELDİLER

Diyarbakır’da ise uluslararası komployu protesto etmek amacıyla halk Bağlar ilçesi Emek Caddesi’nde bir araya geldi. Yürüyüşe, TJA, DBP, HDP, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Diyarbakır 78’liler Girişimi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üye ve yöneticileri katıldı. 

KIZILTEPE 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde DBP, TJA, HDP, MED-TUHADFED ve MEBYADER tarafından düzenlenen yürüyüş için Özmen Parkı’nda bir araya gelindi. Yürüyüş öncesi kentin birçok noktası zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Parkta toplanan kitle polisler tarafından dağıtılmak istendi. Ancak kitle, "Bijî Serok Apo" sloganı ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşe başlamasıyla birlikte polisler sokaklarda barikatlar kurdu. Aralarında HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da olduğu grup ile polisler arasında tartışma yaşandı. Bu sırada farklı bir sokaktan başka bir grup yürüyüşe devam etti. 

GÜNAY’DAN ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. Yürüyüş sonrası konuşan HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Mehmet Fatih Öztürk, komployu kınadıklarını belirtti. Öztürk, Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için barış ve demokrasi mücadelesine sahip çıkılması çağrısında bulundu. 

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ise, tecrit politikalarına karşı özgürlük taleplerinden geri adım atmadıklarını vurguladı. Günay, “Sayın Öcalan Ortadoğu’da barışın teminatıdır. Türkiye’nin demokrasinin teminatıdır” dedi. Sözleri sık sık “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla kesilen Günay, özgürlük taleplerinin engellenemeyeceğinin altını çizdi. Günay, “Özgürlük için bedel ödeyen, gönlünü özgürlüğe yatırmış milyonların önünde kimse duramaz. Nasıl ki 24 yıldır İmralı’da bütün politikalarınıza rağmen, tecrit politikalarınıza rağmen sonuç alamadınız ise, bugün de ne bariyerlerinizle ne polis şiddetinizle, ne baskılarınızla, ne gözaltılarınızla, ne tutuklamalarınızla, ne de zindanlarla Kürt halkını korkutamayacaksınız. Bizler mutlaka ve mutlaka bu topraklara demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz. Çünkü şimdi herkes ‘Jin, jiyan, azadî’ diyor. Çünkü herkes şimdi özgürlük için özgürlüğe yürüyor. Ya özgürlük ya özgürlük” şeklinde konuştu.

DÜNDAR: KOMPLO BOŞA ÇIKARILDI

HDP’li Pero Dündar da 9 Ekim’in sadece Kürtler için hazırlanan bir komplo olmadığını belirterek, komployla “3’üncü Dünya Savaşının” başlatılmak istendiğini söyledi. Uluslararası güçlerin kendileri için 9 Ekim komplosunu final olarak gördüklerini belirten Dündar, Öcalan’ın duruşu ve mücadelesiyle komployu boşa çıkardığını belirtti. Dündar, “Bugün bu komplo Jina Aminî direnişi ile boşa çıkarılmıştır. Günlerdir Nagihan Akarsel için ayakta olan Kürt halkı, dünya gençleri tarafından boşa çıkarılmıştır” dedi. Dündar, Öcalan’ın sağlığı, güvenliği ve özgürlüğü sağlanana kadar Kürtlerin direneceklerini vurguladı. 

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

DOĞUBAYAZIT'TA YÜRÜYÜŞ 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük 9 Ekim komplosu Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yapılan yürüyüşle kınandı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), TJA, DBP, HDP ve Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde İsmail Beşikçi Caddesi’nde bir araya gelen kitle, burada gerçekleştirdiği açıklamanın ardından HDP İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı Özgürlüğe yürüyoruz" pankartının taşındığı protesto eylemine, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

‘DEMOKRASİNİN YOLU İMRALI’DAN GEÇER’

Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 4 Ekim’de gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’i anarak konuşmasına başladı. Devamında Öztürk, uluslararası komployu anımsatarak, "24 yıl önce uluslararası bir komplo ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Türkiye’ye teslim edildi. 24 yıldır tecrit devam ediyor. Komployu planlayanlar Sayın Öcalan'ın fikirlerinin yayılmasının önüne geçmeye çalıştılar ama İmralı Adası’ndaki direniş bu anlayışı kırdı. Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" diye belirtti.

İlçede etkili olan sağanak yağışa rağmen gerçekleştirilen açıklamanın ardından polisin engellemelerine rağmen "Bimre tecrit bijî aşitî", "Bijî Serok Apo" ve “Jin jiyan azadi” sloganları, alkış, zılgıtlarla HDP Doğubayazıt İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından kitle HDP binasına geçti.

URFA’DA KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

DBP ve HDP Urfa il örgütleri, 9 Ekim komplosunu Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda kınadı. HDP milletvekilleri ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerin de aralarında olduğu kitle, alanda bulunan yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Engellemeye rağmen meydanda yüzlerce kişi toplandı. Protesto eyleminde, "Tecrit kalksın kapılar açılsın barış konuşulsun" ve "Tecrîdê rakin deriyê Îmralîyê vekin aştiyê ava bikin" pankartı açıldı. Polisler, Kürtçe pankartta "İmralı" kelimesi geçtiği için el koymak istedi. Kitle, pankartı polislere vermeyerek açıklama yaptı. 

TAŞ: ÖCALAN KONUŞSUN

HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, komploya tepki göstererek, “Bu komplonun amacı tasfiye etmekti. O dönem Türkiye'ye gardiyanlık görevi verildi. Sayın Öcalan kaosun derinleşmemesi için çözüm için komployu boşa çıkardı. Komplo bugün tecrit ile devam ediyor. Sayın Öcalan konuştuğu zaman Türkiye ye Ortadoğu’ya huzur geldi. Bundan sonra tecridi derinleştirdiler. 7 yıldır kaos var. Huzur, barış istemeyenler bunu yaptı. Ekonomik krizin nedeni de bu. Bu politikalardan vazgeçin. İmralı tecridi bir an önce kalksın. Sayın Öcalan konuşsun. Kürt sorunu demokratik yollar ile çözülsün. İnkar ve savaş ile bu sorun çözülmez. AKP bu halka çözüm sunmuyor. İmralı kapıları açılırsa çözüm olur. Başka yol yok. Bütün yolları denediniz bir çözüme kavuşmadınız. Türkiye hakları bunu görsün. AKP kendi saltanatı dışında bir şey düşünmüyor" diye konuştu. 

Açıklama, "Bijî berxwedana Îmrali" ve "Siyasi tutuklular irademizdir" sloganları ile son buldu. Açıklama sonrası kitle, Özgürlük Yürüyüşü'ne geçti. Polisler kitlenin önünü meydan çıkışında kesti. Polisin ablukasını yaran kitle, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxwedana Îmrali" sloganı atıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis saldırdı. Saldırı sonucu Hatice Göktepe ve Ömer Kıstak adlı yurttaşlar darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi. Kitle saldırıya karşı "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.  

HAKKARİ - Yüksekova’da ‘Özgürlük Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısında, en az 20 kişi gözaltına alındı. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 24’üncü yıldönümünde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarlı yürüyüşe polis saldırdı. Polis, halk ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve gazetecileri darp etti. 

Polis saldırılarında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Mazlum Engindeniz, JINNEWS muhabiri Rabia Önver, HDP İlçe Eşbaşkanı Şoreş Diri’nin de aralarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. 

Polis saldırısında HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede, yerlerde sürüklenerek darp edildi. Eksik, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınan yurttaşlar ise gözaltı otobüsünde bekletiliyor. 

Ayrıntılar geliyor...

Editör: Haber Merkezi