İSTANBUL – İmralı tecridi kırılmadan hiçbir sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Tecrit kalktığı ve Sayın Öcalan devreye girdiği andan itibaren bu ülkede herkes geleceğine umutla bakmaya başlayacak” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün, İstanbul Kartal Meydanı’nda "Çözüm Biz’de Savaşlara ve Sömürüye Hayır" şiarıyla gerçekleştirdiği miting alanı hınca hınç doldu. Binler miting alanında sık sık, “Biji serok Apo”, “Biji azadi, biji serhildan”, “Biji berxwedana zindanan” sloganları atıldı.

‘ÇÖZÜM BİZ’İZ’

Alkışlar ve sloganlar eşliğinde sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, alanı dolduran binleri selamladı. Buldan, kitleye dönerek sözlerine “Sizler bu meydana gelirken ‘çözüm biziz’ şiarıyla geldiniz. İşte Ankara’dan bu ülkeyi yönetenler, bu ülkede ‘iktidarım diyenler’ bu tabloya iyi baksın, ‘çözüm biziz’ diyenleri iyi görsün” diyerek başladı. Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri görkemli mitingden sonra bugün Türkiye halkları ve Kürt halkıyla birlikte bir kez daha bir araya geldiklerini söyleyen Buldan, “Bir kez daha diyoruz ki çözüm biziz, savaşlara sömürüye hayır. Türkiye’nin her sorununa güçlü sözü ve çözüm gücü olan HDP bu ülkede mücadele eden bir partidir. Bu ülkede yaşanan tüm sorunlara ve bütün krizlere tek çözüm olarak HDP’nin fikriyatının hayata geçmesiyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü bizim onurlu bir direnişimiz var, durdurulamayan bir mücadelemiz, kararlı ilkelerimiz var. Bizi biz yapan ve bu kadar güçlü olmamıza olanak sunan işte bunlardır. İlkelerimiz, direnişimiz ve mücadelemizdir. Tüm bunlar HDP’yi Türkiye’de daha güçlü bir konuma, söz ve karar sahibi olan bir parti haline getirmiştir. Bunda, sizlerin de büyük payı ve emeği vardır. Hepinizin emeğine sağlık” ifadelerini kullandı.

‘HALKLAR İLK SANDIKTA CEVAP VERECEK’

HDP’nin karanlık günlerde demokrasinin, gerçek ve onurlu barışın teminatı ve sözü olduğunu dile getiren Buldan, “Bunun içindir ki HDP sürekli ülkeyi yönetenler tarafından saldırı altında tutulmaktadır. Bizimle siyaseten, alanlarda, sandıklarda baş edemeyenler, kumpas davalarında, HDP’yi kapatma davasında, Kobanî Davasında ve il-ilçe örgütlerimize yapılan saldırılarla bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Ama şunu bilsinler ki bizler saldırılarla, kumpas davalarıyla başa çıkmasını iyi biliriz ve sizin önünüzde asla diz çökmeyiz, boyun eğmeyiz ve size biat etmeyiz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini belirten Buldan, “Ülkeyi soyup soğana çevirenler, talan edenler, sömürenler bilsinler ki önümüze konulan ilk sandıkta sizlere gereken dersi Türkiye halkları verecektir. HDP sizin bu politikalarınıza geçit vermediği için, iktidar saldırılarına uğruyor, hedef haline getiriliyor” dedi.

‘HALKLAR ÇÖZÜM İSTİYOR’

Ülkede savaş kararı verenler ile komşu ülkelere savaş için gidenlerin, bu ülkenin geleceğini, gençlerini ve yarınlarını düşünmediğini aktaran Buldan, “Bir gece ansızın nereye girmek istiyorlar, Rojava’ya, Şengal’e, Maxmur’a. İşte onların zihniyetinde buralara girmek ve savaş konseptini devreye sokmak var. Ancak Türkiye halkları sizin savaş konseptinize onay vermeyecek, müsaade etmeyecek. Çünkü Türkiye halkları savaş değil; çözüm, barış ve diyalog istiyor” diye konuştu. “Kaybedeceklerini çok iyi biliyorlar” diyen Buldan, “Biliyorlar ki gidecekler ve bir daha asla geri gelemeyecekler. Başta Kürtler olmak üzere Türkiye halkları savaş konseptine izin vermeyecek. Onlar her şeyi çalıyorlar. Gençlerin geleceğini, KPSS sorularını, kadınların geleceğini, işçilerin emekçilerin yarınlarını umutlarını çalıyorlar. Biz HDP olarak bu ülkenin gençlerinin, kadınlarının, işçilerinin, emekçilerinin yanındayız. Onların bunu çalmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

‘TECRİT KIRILIRSA SORUNLAR ÇÖZÜLÜR’

Ülkenin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Buldan, İmralı tecridinin kırılması gerektiğini belirtti. Buldan devamla, “Siyasetle çözülebilecek olan bir sorunu inkar, imha ve savaşla çözmeyi deneyenler şimdiye kadar nasıl başarılı olamadıysa bu iktidar da olamayacak. Barış ve müzakere sürecinde Sayın Öcalan devredeydi. Üç yıl devam eden bir süreçte herkes geleceğine umutla bakıyordu. Kimsenin kapısına cenaze gitmiyor, kimse gözyaşı dökmüyor, evlatlarımız toprağın altına girmiyordu. Neden? Çünkü çözüm ve barış süreci vardı. Ancak bunlar barıştan da diyalogdan da korkuyorlar. Barışı istemedikleri için bugün İmralı'da Sayın Öcalan'a tecrit uyguluyorlar. Yaklaşık üç yıldır İmralı'da herhangi bir görüşme yapılamıyor. Bu insanlık suçudur. Sayın Öcalan'ın avukatlarıyla, ailesiyle, bağımsız heyetlerle görüşmesinin sağlanması ve tecridin son bulması çağrısını bir kez daha yapıyoruz. Bütün sorunların temelinde tecrit kilidi vardır. Tecrit kilidi kırıldığında bu ülkenin tüm sorunları çözülecektir. Bu ülke bunu görecektir çünkü biz bu deneyimi yaşadık. Tecrit kalktığı andan itibaren, Sayın Öcalan devreye girdiği andan itibaren bu ülkede herkes geleceğine umutla bakmaya başlayacak” şeklinde konuştu.

GELECEĞİN İTTİFAKI ‘ÜÇÜNCÜ YOL’

Alevi ibadethanelerine yapılan eş zamanlı saldırıları da kınayan Buldan, tüm halkların ibadetlerini özgürce yapabilmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan Buldan, Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesine, “Kürt’e olan düşmanlıkları ortada” şeklinde tepki gösterdi. Diğer yandan “Üçüncü Yol” seçeneğine işaret eden Buldan, “Bu ittifak geleceğin ittifakıdır. Kürdü, Türkü, Alevisi, Ermenisi, Süryanisi, kadını ve genciyle Türkiye halkları geleceği inşa edecek. Bu ülkenin gerçek ve onurlu bir barışa ihtiyacı var, bunu elbette gerçekleştireceğiz. Seçimler yaklaşınca Kürtleri hatırlayanlar, kendilerinden utanmalıdır. Kürtler sadece ve sadece seçimlerde hatırlanacak bir hal değildir. Helalleşmek adı altında Kürtlerle seçim dönemi bir araya gelmeye çalışanlara şunu söylemek isteriz, Kürtler onurlu biz yüzleşme olmadan, kimseye hakkını helal etmeyecektir. Bir kez daha HDP’nin barışa, demokrasiye, adalete ve Türkiye’deki tüm yaşanan krizlerin çözümünde tek adres olduğumuzu haykırıyorum. Bu ülkeyi yönetenler bilsinler ki gelecek olanlar bu söylediklerimizi bu ülkeye getirecekler. Biz yeter ki birlikte mücadele edelim, el ele, omuz omuza verelim. Bunu gerçekleştirirsek Demirtaş da, Yüksekdağ da, Kışanak da, Baluken de özgürlüğüne kavuşacaktır. Bizim mücadelemiz adalet ve barış mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

Buldan’ın konuşmasının ardından miting, Hakkari geleneksel müziğini işleyen LaWje’nin stranlarıyla sona erdi. 

Editör: Haber Merkezi