DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisini hedef alan sözlerine karşılık “söylediklerinin hepsini kendisine iade ediyoruz” diyen dönemin HDP Meclis Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’e, “Erdoğan’a hakaretten” dava açıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisini hedef alan sözlerine karşılık “Söylediklerinin hepsini kendisine iade ediyoruz” diyen dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’e, “Erdoğan’a hakaret etmek”ten dava açıldı. Laik eğitim laik yaşam, iş güvencesi, baskı, sürgün ve işten atmalara karşı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 29 Mayıs 2016’da Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yaptığı mitinge, Demirel de konuşmacı olarak katıldı. Demirel, bir gün önce Erdoğan’ın Diyarbakır’da düzenlediği mitingde partisini hedef almasını eleştirerek, yaptığı konuşmada “Söylediklerinin hepsini kendisine iade ediyoruz” ifadesini kullandı. Demirel, 1 Temmuz 2017’de ise Rojava Parkı’nda operasyonlara karşı başlatılan nöbet eyleminde, AKP’nin iç ve dış politikasını eleştiren bir konuşma yaptı. Demirel’e, “Söylediklerinin hepsini kendisine iade ediyoruz” sözleriyle konuşmasından hiçbir şekilde Erdoğan’ın ismi geçmediği “Sarayın İsrail ile Rusya’ya yalvarıp diz çöktüğü” ifadesi nedeniyle, “Erdoğan’a hakaret” nedeniyle iddianame hazırlandı. 

‘ŞEREFİNİ RENCİDE ETTİ’

İddianamede, suç isnat edilen ifadeler şu şekilde değerlendirildi: “Şüphelinin 29/05/2016 tarihinde, Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanında düzenlenen açık hava toplantısında yaptığı konuşmasında ‘... Yargının kendi ellerinde, Yasamanın, yürütmenin kendi ellerinde olduğunu söyleyen Saraylı AKP hükümeti dün buraya gelip aslında Diyarbakır halkı olmamasına rağmen Diyarbakır halkına hakaret edip gitmeyi kendilerine reva gördüler. Buradan sesleniyoruz hükümete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmiş yapmış olduğu mitinge Diyarbakır halkına hakaret etmek için geldiği, söylediklerinin hepsini kendisine iade ediyor ve Diyarbakır halkının tabi ki her zaman cevap vereceğini biliyoruz. Bugün Yüksekova'da, Şırnak'ta, Cizre'de, Silopi'de, Sur'da ve Nusaybin 'de yaşanan katliamları hep birlikte yakından biliyoruz. ...’ şeklindeki beyanında Cumhurbaşkanının şeref ve haysiyetini rencide edecek şekilde halka hakaret ettiği somut olgu isnadında bulunarak ve 01/07/2016 tarihinde Rojava Parkı içerisinde düzenlenen nöbet eylemi etkinliğinde yaptığı konuşmasında, ‘... AKP Hükümeti'nin devletinin ve sarayın yapmış olduğu politikaları çok net biliyoruz. Bugün yine düne ne kadar İsrail'e Rusya'ya terörist diyenler bugün boyunlarını eğip onlara yalvaracak bir şekilde kardeşim diyebiliyor onlara yalvaracak bir şekilde özür dileyebiliyor ama kendi halkına kendi halkına yaptığı bu zulmü görmüyor bizim buradan bir kez daha seslenmemiz gereken yer özelde Türkiye halklarıdır.", şeklindeki beyanı ile de Cumhurbaşkanının şeref ve haysiyetini rencide edecek şekilde yalvarıp diz çöktüğü olgusu isnadında bulunarak hakaret ettiğinin anlaşıldığı…”

CEZA ARTIRIMINI İSTEDİ

Savcı, “Erdoğan’a hakaret etmek” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesine göre Demirel’in 3 yıla kadar hapsini istedi, eylemin aleni yapılması ve birden fazla kez yapılması nedeniyle cezada artırım yapılmasını talep etti.

Hazırlanan iddianameyi kabul eden Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi, duruşma için 28 Haziran için gün verdi. 

Editör: Haber Merkezi