ŞIRNAK - Şırnak’ta devam eden ağaç kesimine ilişkin konuşan CHP İl Koordinatörü İzzetin Binici, “Burada yapılan bütün talanlara ‘güvenlik’ adını koyuyorlar” dedi. 

Şırnak’ta 2 yıldır askerlerin gözetiminde koruculara ağaç kestiriliyor. Tepkilere rağmen Cudi, Gabar Dağları ve Besta Bölgesinde ağaç kıyımı aralıksız devam ediyor. Ağaç kıyımı özellikle Besta’nın Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serê rû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê bölgeleri ile Cinîwer, Xerbige, Bestin, Navyan, Bêlûzer,  Şereevan ve Rîsor köylerinde sürdürülüyor. Her gün onlarca TIR ve kamyonla yüzlerce ton ağaç farklı kentlere taşınarak satılıyor.  

Resmi makamlarca “Güvenlik” gerekçesiyle kesildiği iddia edilen ağaçlar, ticari rant için binlerce TL karşılığında tüccarlara satılıyor.

‘AKP-MHP, MEZOPOTAYA’DA BİTMEK ÜZERE’

Kılıçdaroğlu Gönüllüleri adına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şırnak İl Koordinatörü İzzetin Binici, kentte devam eden doğa talanına ilişkin konuştu.  Mevcut iktidarın tükenmek üzere olduğunu belirten Binici, “AKP-MHP Mezopotamya coğrafyasında bitmek üzere olduklarını biliyorlar. Onların sonları geldiği için doğamızı talan ediyorlar. Sadece ormanlarımızı talan etmiyorlar aynı zamanda maden ocakları ile hem dağları hem de suları yok ediyorlar. Son zamanlarda özellikle ormanlarımızı yok ediyorlar. Her gün 40-50 TIR odunu başka yerlere götürüyorlar” dedi. Yapılanın tam bir talan olduğunu vurgulayan Binici, mevcut iktidarın bittiğini ve bu coğrafyadan çekilmek zorunda kalacağını kaydetti. Binici, bunun için “Ne yaparsak kardır” anlayışıyla bölgede hareket ettiklerini ifade ederek, iktidar üyelerinin bölgede büyük bir talan yaptığını söyledi.

‘GÜVENLİK ADINI KOYUYORLAR’

Şırnak halkının haykırdığını fakat kimsenin seslerini duymadığını dile getiren Binici, “Burada yapılan bütün talanlara ‘güvenlik’ adını koyuyorlar. Kısa bir süre önce Görümlü Beldesi’nde de halkın tarlasına gitmesini yasaklamışlardı. Özel şirket araçlarıyla yolları kapatıp insanların kendi bağ bahçesine gitmesini engellemişti. Orada da yapılan bu durumu sosyal medya üzerinden dile getiren belde başkanımızın kardeşi hemen ertesi gün gözaltına alındı. Gözaltında, ‘neden bunu yayıyorsun?’ diye sormuşlar. Bu durumda olan birçok köyümüz var. Halkımız kendi köyüne gittiği zaman yolları kapatılıyor. Bunlar güvenlik güçleri de değil. Bu duruma karşı koyunca da olaya güvenlik güçleri müdahil oluyor. Güvenlik güçleri sadece çetelerin güvenlik gücü değildir. Güvenlik güçlerinin bu halkı ve halkın doğasını savunmasını bekliyoruz. Fakat öyle bir hale getirmişler ki; güvenlik güçleri halkı değil belli odakları savunuyor” diye konuştu.

‘TALAN EDENLER BEDENİLİNİ ÖDEYECEK’

Şiddet ve baskıdan kaynaklı ifade özgürlüğünün kalmadığına değinen Binici, “Ne sosyal medyada ne de başka bir yerde kendini ifade edemiyorsun. İfade ettiğin an emniyet hemen çağırıp, ‘neden bu işi yapıyorsun’ diye soruyor. Talebimiz bu talancıların ellerini bu ülkeden çekmesidir. Doğamızı talan etmesinler. Bu ülke sahipsiz değildir. Sonuna kadar doğamızın talan edilmesine karşı duracağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Ormanlarımızı talan edenleri biliyoruz. Araştırınca ucu üst tepelere kadar gidiyor. Birini bekçi gibi öne sürmüşler. Asıl sorumlular perdenin arkasındadır. Eğer sadece bir kişi ile olsaydı o buralardan geçemezdi. Halkımız da hakkını ve hukukunu biliyor. ‘Güvenlik gerekçesi’, ‘terör bölgesi’, ‘temizleme’ gibi bahaneleri ileri sürerek bu halkı durdurup halkın kendi köyünü ve bölgesini bu çetelerden temizlemesini engelliyorlar. Önümüzdeki seçimlerde bu iktidar gidecek. Doğamızı talan edenler şunu bilsin ki; seneye bu vakitler bu iktidar gittiği zaman bu talanın hesabı sorulacak. Ormanlarımızı talan edenler hukuki yoldan bunun bedelini ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

‘CHP OLARAK BİR ŞEY YAPMADIK’

CHP olarak kent halkı için bugüne kadar herhangi bir adım atmadıklarını söyleyen Binici, şöyle devam etti: “Fakat Kılıçdaroğlu Gönüllüleri adı altında yaptığımız yeni örgütlenmemizle her alanda halkın taleplerini ve sorunlarını dile getireceğiz. Bugün en güçlü muhalefet partisiyiz. Bizler de burada yaşanan sorunların önünde duracağız. Bu talanın bitmesi için bizler de mücadele edeceğiz. Bundan sonra somut adımlar atacağız. Sadece ormanlık alanın talanı için değil diğer bütün alanlar için adım atacağız. Çok büyük hukuksuzluklar var. El altından bu milletin hak ve hukuku da talan ediliyor. Biz şu an gözle görünen dağlarımızdaki talanı dile getiriyoruz. Fakat Kamu İhale Kurumu adı altında yapılan Cumhurbaşkanlığı yasası kılıfıyla büyük talanlar var. Bunları raporlaştırıp genel merkezimize gönderdik. Bunlar üzerine çalışmalarımız olacak.” 

‘KÖYLERİ TEKRAR ONARACAĞIZ’

Kentte devam eden doğa talanına ilişkin de uzun vadeli projelerinin olduğunu ifade eden Binici, şunları söyledi: “Doğamızı ve dağlarımızı talan ediyorlar. Bizleri yeşilsiz bırakmak istiyorlar. Suyumuzu kirletiyorlar. Havamızı termik santrallerle kirletiyorlar. Tüm bunlara karşı uzun süreli projeler hazırladık. İktidara geldiğimiz zaman yakılan, yıkılan bütün köylerimizi tekrar inşa edeceğiz ve insanların oralarda yaşamalarını sağlayacağız. Köylünün ekonomik geçim kaynağı ne ise ona olanak sağlayacağız. Bir diğer projemiz ise korucularla ilgilidir. Bize çok soruyorlar, ‘korucuları ne yapacaksınız?’ diye. Bütün korucuları orman memuru yapacağız. Orman memuru statüsünde bu korucular kışın ağaç ekecekler yazın da yanmaması için ormanlara bekçilik yapacaklar. Ellerinden silahlarını almayacağız. Hem köylerini koruyacaklar hem de dağlarını ve ormanlarını koruyacaklar.”

MA / Ömer Akın

Editör: Haber Merkezi