İSTANBUL - İHD ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın, Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda yapmak istediği açıklamaya yönelik polis saldırısında 13 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

JINNEWS'in haberine göre; Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu, 30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü dolayısıyla Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un cenazelerinin bulunduğu Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Açıklamaya İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, çok sayıda Cumartesi Anneleri/ İnsanları, kayıp yakınları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. Anneler ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Ablukaya sloganlı yanıt

Mezarlık önünde bir araya gelen kitle polis engeli ile karşılaştı. Polis, Küçükçekmece Kaymakamlığı’nın “eylem ve etkinlik yasağı”nı gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyeceklerini söyledi . Hukuksuz bir şekilde engellendiklerini dile getiren Cumartesi Anneleri, tepki göstermeleri üzerine polisler tarafından ablukaya alındı. Kayıp yakınları ablukaya, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganı ile karşılık verdi.

İnsanlık onuruna aykırı

Abluka dışında kalan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise kitlenin yanına gitmek istedi. Ancak polisler Musa’yı kalkanlarla engelledi. Yaşananlara tepki gösteren Musa, “Yaptığınız insanlığa, insanlık onuruna aykırı. Bir milletvekilinin açıklama yapmasına engel oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

13 kişi gözaltına alındı

Polis, bir süre ablukada tuttuğu kayıp yakınlarından 13 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınan kayıp yakınlarının ismi şu şekilde: İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Maside Ocak, Hüseyin Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Hüseyin Aygül, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, Ferit Barut ve ismi öğrenilemeyen üç kadın. Gözaltına alınanların ise Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Öte yandan gözaltılara tepki gösteren Musa, gözaltı aracının önünde "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı attı.

‘Herkes bu vahşete karşı çıkmalı’

Daha sonra kısa bir konuşma gerçekleştiren Musa, Sur’da katledilen ve 7 yıl sonra cenazesi bir torba içerisinde ailesine verilen Hakan Arslan'ı ve 10 Nisan 2020 tarihinde katledilen, cenazesi PTT ile ailesine gönderilen Agit İpek'in cenazelerine yapılan muameleyi anımsattı. Musa, "Çocuklarımızın kemiklerini torbalar içinde annelere, babalara verenler çocuklarımızın mezarı başında açıklama yapmaya tahammül edemiyor. Çocuklarımızın ölülerinden korkanlar bizim sesimizi çıkarmamızdan daha fazla korkuyor. Bilsinler ki bu gidişin, vahşetin, barbarlığın ve acının sonu geldi. Herkesi bu vahşete tavır koymaya, anneler ile yan yana gelmeye, devletin bu vahşetine karşı çıkmaya çağırıyoruz” sözleriyle seslendi.

Çiçekleri polislere attı

Musa, kitlenin mezarlara koyamadığı çiçekleri mezarlık içerisinde bekleyen polisin önüne atarak, “Annelerin çiçekleri bırakmasına dahi tahammül edemediniz” dedi.

Editör: Haber Merkezi