DİYARBAKIR- HDP Genel merkezi ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yapılan saldırıya tepki gösteren DAKAP, "Kadınlar bu erkek zihniyeti duvara çivileyecek" dedi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel merkezinde polisler eliyle gerçekleşen provakasyon girişimi ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a yönelik saldırıya ilişkin TÜM-BEL SEN Diyarbakır Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya HDP’li Milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ’da eşlik etti. Kadınlar adına konuşan Özgürük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı Av. Özüm Vurgun, Türkiye'de 2016 yılında yaşanan darbe girişimini kendi lehine çeviren iktidarın,  tüm muhalif kesimleri hedefine aldığını söyledi. Binlerce emekçinin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini, HDP'li tüm belediyelere kayyım atandığını, belediye eşbaşkanlarının tutuklandığını, kadın mücadelesi veren aktivistlere göz dağı için gözaltı ve tutuklamalarla mücadeleden uzaklaştırma politikasının sürdürüldüğünü belirten Vurgun, “İktidarın her gün biraz daha şiddet dozunu artırdığı nefret diliyle beraber halklar kutuplaşmakta, kin, öfke ve düşmanlık oranı da artmaktadır” dedi.

HDP VE KÜRT KİMLİĞİNE SALDIRI

“HDP ve Kürt kimliğine  yönelik kullanılan bu şiddet dilini  İzmir’de HDP il binasına yapılan saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz  ve Türkiye'nin bir çok ilinde Kürt halkına yapılan ve ölümlerle sonuçlanan faşizan saldırılardan iyi biliyoruz” diyen Vurgun,  kolluk kuvvetlerinin iktidardan aldığı güç, cesaret ve yetki ile Kürt coğrafyasında,  Kürtlerin bulunduğu her yerde pervasız ve insanlık dışı tutumlarda bulunduklarını söyledi.

‘ŞİDDET DİLİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Kolluk kuvvetlerinin üstlerinin talimatları doğrultusunda dün HDP genel merkezinin önüne Diyarbakır'dan iki aileyi götürüp orada provokasyon girişiminde bulunduğunu hatırlatan Vurgun, şunları söyledi: “HDP binasına saldırmıştır. HDP milletvekili ve aynı zamanda HDP kadın meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran kolluk kuvvetlerinin sözlü şiddetine maruz kalmıştır. HDP milletvekili Acar, halk iradesidir. Anayasanın 8’inci maddesine göre TBMM’de milletvekili seçildikten sonra seçildikleri bölge veya kendilerini seçenleri değil, bütün halkları temsil ederler. Dolayısıyla bu tehdit basit bir tehdit olmayıp halk iradesine yapılan bir tehdittir. Milyonlarca halkı temsil eden bir iradenin maruz kaldığı şiddet dilini asla ve asla kabul etmiyoruz.”

'İKTİDAR HEDEF GÖSTERMEKTEN VAZGEÇSİN'

Halkın güvenliğini sağlamakla mükellef olan kolluk kuvvetlerinin, tüm gücünü halka şiddet uygulayarak kullanmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Vurgun, iktidara şöyle seslendi: “Buradan iktidara bir kez daha hatırlatuyoruz. Farklı Siyasi partilere, ötekileştirdiğiniz kesimlere ve kadınlara yönelik şiddetin yolunu daha fazla açıp hedef göstermekten derhal vazgeçin. Siyasal anlayışlara, kişilere muhaliflere yapılan tehdit nefret ve şiddet dilinin cezasızlık politikalarından kaynaklandığını biliyoruz.  Bu dil, nefret ve tavırla  kadına yönelik şiddete çanak tutan kolluk görevlisine soruşturma başlatılarak  derhal görevden alınmalıdır. İktidara buradan bir kez daha sesleniyoruz.  Irkçılık faşizm, kan ve gözyaşı üzerinden siyaset yapmanıza izin vermeyeceğiz. Gün tüm halkların birleşip barışı savunma günüdür. Gün kadın kırımına karşı kadın mücadelesini yükseltme günüdür. Yaşamı inşa eden biz kadınlar  gücümüzü örgütlülüğümüzden ve kadın dayanışmasından alıyoruz.Tüm kadın kazanımlarımıza hep birlikte sahip çıkıyor, demokrasi, hukuk adalet ve barış mücadelesini büyütme noktasında kararlılığımızı yineliyoruz."

TOSUN: KADINLARI ÇİVİLEMEK HADDİNİZ DEĞİL

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise, "Provokasyon yapmak istediler. İzmir’de de aynısını yapmak istediler. Yol arkadaşımız Deniz Poyraz’ı katlettiler.  Aynı zihniyet yine öyle bir provokasyon yapmak istiyor. O yüzden Ayşe Acar Başaran’a hakaret ettiler. Bunu kabul etmiyoruz. Milletvekilimizi duvara çivilemek kimsenin haddi değil. Kadınlar bu erkek zihniyeti duvara çivileyecek. Kadınlar arkadaşlarımıza uzanan dili kısaltacak. Arkadaşlarımıza dil uzatan çete hemen görevden atılmalı, ceza verilmeli. Ama iktidar ne kadar kirli gücü varsa Kürtlerin mücadelesi ve Kürt kadın mücadelesi üzerinde kullanıyor. kadınlar her yerde mücadele ediyor. Ne yaparlarsa yapsınlar mücadelemizden geri durmayacağız"dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.

( Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi