ANKARA - Tarihsel sorumluluk bilinciyle Cumhuriyetin demokrasiyle buluşmasının yollarını arayan HDP, aydın, yazar ve akademisyenlerin katkı sunacağı Demokratik Cumhuriyet Konferansı’nı 4-5 Şubat 2023’te İstanbul’da gerçekleştirecek.

Savaş ve çoklu krizlerin derinleştiği, dünyada ve bölgede küresel sistemin yeniden tartışıldığı, majör-kurucu politikanın devrede olduğu tarihsel bir aralıkta cumhuriyetin ikinci yüzyılına girmeye hazırlanan Türkiye, oldukça kritik bir sürecin eşiğine geldi. Ülkenin içerisinde bulunduğu çoklu kriz hali derinleşirken, muhalifler ve demokrasi güçlerini hedefe koyan AKP-MHP iktidarı, baskıcı ve otoriter uygulamalarla kutuplaştırmayı arttırarak, halklar arası düşmanlığı körüklemeye devam ediyor. İktidarın bu politikaları sonucu Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorunu başta olmak üzere çoklu krizler içinden çıkılmaz bir hale geldi.

HDP’NİN TARİHSEL SORUMLULUĞU

Halkların Demokratik Partisi (HDP), ülkede yüz yıldır devam eden Kürt inkarı ve imhasına karşı ikinci yüzyılda demokratik bir cumhuriyet için konferans kararı aldı. Partinin 10 Kasım’da gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kararlaştırılan konferansın tarihi belirlendi. 4-5 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek konferansta, “İkinci yüzyılda nasıl bir Türkiye” üzerine tartışmalar yürütülecek. HDP, emek, özgürlük ve demokrasi güçlerinin katılacağı ve taleplerini dile getireceği konferansta, Türkiye’nin ikinci yüzyılında tarihsel sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla harekete geçiyor.

DEMOKRASİNİN YOLLARI ARANACAK

Sanatçıların, halkların, kültürlerin, inanç gruplarının, emek örgütlerinin, meslek oda ve birliklerinin, kadın örgütlerinin, ekolojistlerin, engellilerin, gençlik kurumlarının, toplumsal ve siyasal mücadele güçlerinin de aralarında olduğu yüzlerce katılımcının yer alacağı konferansta, 50’ye yakın aydın, yazar ve akademisyenin katkısıyla Demokratik Cumhuriyet tartışılacak. Yerel demokrasi, demokratik bir ekonomi, yeni demokratik bir anayasa, demokratik ulus, kadın özgürleşmesi ve toplumsal cinsiyet gibi başlıkların güçlü bir şekilde ele alınacağı konferansla, yaklaşık 100 yıllık süreçte demokrasiyle buluşamamış olan cumhuriyetin demokrasiyle buluşmasının yolları aranacak.

MA / Özgür Paksoy

Editör: Haber Merkezi