VAN - Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 29 yıldır tutuklu ağır hasta Hikmet Kara, İHD Şubesine gönderdiği mektupta hapis cezasının 3 yılın altına düşmesine rağmen denetimli serbestlik hakkında keyfi bir şekilde faydalandırılmadığını belirtti.  

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 29 yıldır tutuklu ağır hasta Hikmet Kara, hapis cezası 3 yılın altına inmesine rağmen denetimli serbestlik hakkında yararlanamıyor.  1993 yılında “Örgüt Üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan ve Devlet Güvenlik Mahkemesinde (DGM)  yargılanması sonucunda müebbet hapis verilen Kara, denetimli serbestlik hakkının engellendiğini belirterek, İnsan Hakların Derneği  (İHD) Şubesine mektupla başvurdu. 

BİRÇOK HASTALIĞI BULUNUYOR

Kara, gönderdiği mektupta birçok hastalığını olduğunu, cezaevinde sağlığa erişim konusunda ciddi sorun yaşadığını kaydetti. Kroner arter (kalp), Romatizma mitral kapak, KOAH, mide, şeker hastalıklarının yanı sıra; yakın zaman da 5 kez mide kanaması geçirdiğini söyleyen Kara, “Denetimli serbestlik hakkı için yaptığım başvuru reddedildi. Yaşadığım ağır hastalıklar nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na gönderdiğim raporlar da yine reddedildi. Bu durumun keyfi olduğunu biliyorum” dedi. 

27 YILDIR CEZAEVİNDE 

Denetimli serbestlik hakkını keyfi bir şekilde engellendiğini vurgulayan Kara, şunları yazdı. “Şu an 27 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan biri denetimli serbestlikten faydalanması gerekiyor. Bildiğiniz gibi denetimli serbestlik 3 yıla çıkarıldı ama ben başvuru yapmama rağmen bu yasadan faydalandırılmadım. Yaşadığımı bu hukuksuzluğun giderilmesi için destek bekliyorum. Çünkü bu hukuksuzluğu kabul etmemiz mümkün değil.” 

Editör: Haber Merkezi