HABER MERKEZİ - Merkez üssü Mereş Bazarcix ilçesi olan iki büyük depremde can kaybı her geçen an artarken, binlerce kişi hala enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Muhabirlerimizin bildirdiği deprem bölgesinde milyonlarca kişi geceyi sokakta geçirdi. 

MA'nın haberine göre; Mereş Bazarcix (Pazarcık) ilçesi merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Mereş, Dîlok, Meletî, Semsûr, Riha, Amed, Xerpet, Osmaniye, Adana ve Hatay'da enkaz altında hala binlerce kişi var. Kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı deprem bölgesinde hala ulaşılmayan yerler bulunuyor. Muhabirlerimizin bildirdiği deprem bölgesinde halk geceyi sokakta geçirdi. Gece boyunca artçı depremler hiç durmadı.

11:13 - SURİYE’DE BİN 500'E YAKIN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mereş depreminin yıkıma yol açtığı Suriye’nin bazı kentlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı bin 500’e yaklaştı. Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus kentlerine şiddetli hissedilen deprem, büyük yıkımlara yol açtı. 

10:33 - MELETÎ’DE DEPREM 

Mereş’te dün meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremlerin ardından fay hattındaki sarsıntılar sürüyor. Kandilli Rasathanesi’ne göre, Meletî’nin Şîro (Pütürge) ilçesinde saat 10.11’de 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da depremin büyüklüğünü 5,3 olarak duyurdu.

10:13 - BAZARCİX'DA EKİPLER YETERSİZ KALIYOR

Geceyi şiddetli yağış altında geçiren depremin merkez üssü Bazarcix’ta, ara verilen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ekiplerin yetersiz olduğu ilçede, cenazeler enkaz içinde çıkarılmayı bekliyor. Cengiz Topel Caddesi’nde yıkılan ve 5’i çocuk en az 11 kişinin enkazı altında bulunduğu Yoksul Apartmanı’nda arama kurtarma çalışmaları başlattı. Şiddetli yağış nedeniyle ara verilen çalışmalar, gün doğumuyla yeniden başladı. İlçenin birkaç noktasında çalışmalarını sürdüren ekipler, büyük yıkım nedeniyle yetersiz kalıyor. 

09:57 - ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

AFAD, depremde şimdiye kadar 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını, 7 bin 840 kişinin de sağ kurtarıldığını açıkladı. Bazarcix’taki depremin ardından bir kısmı 6’nın üzerinde olmak üzere şimdiye kadar 285'ten fazla artçı deprem meydana geldi. 

SURİYE'DE 711 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Suriye Sağlık Bakanlığı da meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 711'e yükseldiğini, bin 431 fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

09:22 - AMED HALKI GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİLER 

Depremin vurduğu kentlerden Amed’te, beslenme ve barınma ihtiyaçları karşılanmayan halk, sokaklarda sabahladı. Kentte tamamen yıkılan 7 binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarına devam edilirken, geceyi evlerinde geçirmemeyi “tavsiye” eden yetkililer, yurttaşların hiçbir ihtiyacını karşılamadı. Kenttin 37 noktası barınma yeri olarak belirlenirken, buralara ne barınma ne de gıda ihtiyacı ulaştırılmadı. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, halka gerekli hizmeti sağlayamadığı için insanlar, çareyi sokakta, evine yakın boş alanda veya araçlarında geceyi geçirmek zorunda kaldı. 

09:19 - AMED SURLARINDA GÖÇÜK 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Amed surlarında, deprem nedeniyle göçük meydana geldi. Sur ilçesinde bulunan ve Dağkapı ile Çiftkapı arasındaki burçta geniş çaplı gedik olduğu görüldü.

08:36 - 2 BİN 379 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremle ilgili bilançoyu açıkladı. Depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 379'a, yaralananların ise bin 483'e yükseldiğini aktaran Oktay, 7 bin 840 kişinin enkazdan çıkarıldığını, 4 bin 758 binanın yıkıldığını açıkladı. 

08:23 - SERGOLAN’DA 5,6 BÜTÜKLÜĞÜNDE DEPREM 

Depremde yıkıntıların yaşandığı Sergolan (Gölbaşı) ilçesinde sabah saatlerinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da depremin büyüklüğünü 5,3 olarak duyurdu.

02:37 - ISLAHİYE’NİN YARISI YOK OLDU 

Antep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, depremin bilançosuna dair yaptığı açıklamada, 60 bin nüfusu olan İslahiye ilçesinin yarısının yok olduğunu söyledi. 

01:41 - AFAD: 2 BİN 921 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

AFAD, depremde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıkladı.

00:53 - BAZARCİX’DA 2 KİŞİ KURTARILDI 

Binlerce kişinin ölümüne neden olan depremin merkez üssü olan Bazarcik ilçesinde, saatler sonra başlatılan arama kurtarma çalışmalarında iki kişi sağ olarak kurtarıldı. İlçenin Kartalkaya bulvarı üzerinde yıkılan Demiroğlu apartmanında devam eden arama kurtarma çalışmalarında, saat 00.25’te Sumina Yılkıcı isimli çocuk ve 43 yaşındaki Turgay Yılkıcı sağ olarak kurtarıldı. 

00:06 - SEMSUR’DA YÜZLERCE KİŞİ ENKAZ ALTINDA 

Depremin şiddetli şekilde etkilediği Semsûr'da kurtarma çalışmaları başlatılmadı. Yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu kentte, halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütüyor. Hemen hemen tüm evlerin hasarlı olduğu kentte, evlerine giremeyen yurttaşlar, sokak başlarında yakılan ateşlerle ısınmaya çalışıyor. AFAD ve Kızılay ekiplerinin uğramadığı kentte, çadır ve yakıt sorunu da yaşanıyor. 

Editör: Haber Merkezi