Özlem ARMEN

ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  7 Alevi çatı örgütü, Alevilerin Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinlikleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın 13 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta alternatif etkinlik düzenlemesine tepki göstererek, Erdoğan’ın bir an önce bu kararından dönmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, “Hüseyin Gazi Dergahında Alevilerin değerlerini hiçe sayan sayın Cumhurbaşkanı, şimdi de Alevilerin geleneksel hale getirdiği anma etkinliklerine alternatif bir etkinlik koyması kabul edilemez bir durumdur” denildi.


Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortak bir yazılı açıklama yaparak,

7 Alevi örgütün ortak yaptığı açıklama şöyle:

"30 Temmuz 2022 tarihinde Ankara'da Cemevlerimize yönelik saldırılar ile başlayan süreç, boyut değiştirerek devam etmektedir. Saldırının arka planı aydınlatılmadan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Hüseyin Gazi Dergahımıza yaptığı ziyaret Alevi kamuoyunda ve genel kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açmıştır.

Dergahlarımızı, Cemevlerimizi tanımayan ve anayasal güvence altına almamakta direnen, Alevilerin taleplerine kulaklarını kapatan, ayrımcı ve ayrıştırıcı politikalarını ısrarla sürdüren AKP hükümetinin başında bulunan Cumhurbaşkanının şimdi de Alevilerin Hünkarı Hacı Bektaş Veli Dergahımızı 13 Ağustos 2022 tarihinde ziyaret edeceği açıklanmıştır. 

Hüseyin Gazi Dergahında Alevilerin değerlerini hiçe sayan, Hünkarın portresine bile tahammül edemeyen ve sadece pirlerimizin, analarımızın, babalarımızın oturabileceği posta oturan sayın Cumhurbaşkanı, şimdi de Alevilerin geleneksel hale getirdiği ve tarihleri değişmeyen anma etkinliklerine alternatif bir etkinlik koyması kabul edilemez bir durumdur. 

Bu açıdan bu ziyareti de Hüseyin Gazi Degahı ziyaretinde olduğu gibi samimi bulmuyoruz. Yol yakınken kararından dönmesini istiyoruz. 

Çok istiyorlarsa her yıl 16-17 Ağustos tarihlerinde Hacı Bektaş Belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl "59'ncu Ulusal ve 33'ncü Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri" kapsamında yapılacak resmi protokol törenine katılabilirler. Bu anmaya gelirken de başta dergahlarımızın Alevilere devrini içeren kararı ve dile getirdiğimiz taleplerimizin somut çözümleri ile gelmelerini talep ediyoruz. 

Değerli halkımız ve değerli basın.

Alevi kurumları olarak, son süreçte yaşanan  gelişmelerle birlikte, bakanlığın gençlik ve Kerbela projelerini de görüşeceğimiz olağanüstü bir toplantı kararı aldık. Bu açıdan bütün Alevi kurumlarımızı 15 Ağustos 2022 tarihinde, saat 15.00"da Hacı Bektaş"ta olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. 

16 Ağustos saat 11:00'da üç koldan "Dergahımızı İstiyoruz" şiarıyla yapacağımız yürüyüşümüze tüm canlarımızı bekliyoruz.  Saygılarımızla."

Editör: Haber Merkezi